Trump avlyser møtet med Nord-Korea

- Kim kan ha fram­provosert bruddet selv

Kan ha fått kalde føtter, sier Nord-Korea-kjenner.

ERKERIVALER: Kim Jong-un og Donald Trump skulle møtes i Singapore 12. juni, men sistnevnte har nå avlyst møtet. Foto: AFP / NTB Scanpix
ERKERIVALER: Kim Jong-un og Donald Trump skulle møtes i Singapore 12. juni, men sistnevnte har nå avlyst møtet. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter måneder med verbale angrep, rakettoppskytninger og trusler fra begge parter, åpnet Nord-Korea og USA opp for samtaler og møter i starten av året. Landene kom så langt i prosessen at de ble enige om å møtes i Singapore 12. juni.

Seinest i går truet Nord-Korea med å avlyse Trump-møtet, og i dag ble avlysningen et faktum.

- Dessverre, basert på det voldsomme sinnet og den åpne fiendtligheten i den siste uttalelsen din, føler jeg det er upassende at vi har dette møtet på nåværende tidspunkt. Derfor er dette brevet uttrykk for at møtet ikke vil finne sted, sier Donald Trump i en uttalelse.

- Opp til USA

I går sa Nord-Koreas viseminister Choe Son Hui til landets statlige nyhetsbyrå at «det er helt og holdent opp til USA om de vil møte oss i et møterom, eller om de ønsker et oppgjør mellom to atommakter».

Viseministeren viste til tidligere uttalelser fra Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton, om at Nord-Korea kan ende opp som Libya dersom Kim Jong-un ikke gir avkall på sine atomvåpen. Uttalelsene ble gjentatt av visepresident Mike Pence denne uka.

Iver B. Neumann, direktør ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA på OsloMet, sier at dette ikke kom overraskende.

STATSVITER: Iver B. Neumann ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA. Foto: NUPI
STATSVITER: Iver B. Neumann ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA. Foto: NUPI Vis mer

- Det overrasker jo ikke. Med en gang noen truer med ikke å komme, blir det et spill om nerver. Det overrasker jo ikke at med en gang det blir uklarhet, blir begge parter avhengige av å redde ansikt, sier Neumann til Dagbladet.

- Farligste stedet på kloden

I et brev til Kim Jong-un forteller presidenten hvorfor han avlyser møtet. Der trekker han blant annet fram Kim Jong-uns «fiendtlighet» og at han «ber til Gud om at de aldri vil måtte brukes», med henvisning til USAs atomvåpenarsenal.

- Akkurat nå er Korea det farligste stedet på kloden. Alt som kan være med på å bilegge den situasjonen, er bra. Her har man gått glipp av en mulighet, og det er synd, men spillet fortsetter jo, sier Neumann.

Stein Tønnesson, forsker ved PRIO, tror det er krefter i både Washington og Pyongyang som fikk kalde føtter i fredsprosessen mellom landene. Han kommer med to forklaringer på hva som kan være de bakenforliggende årsakene til avlysningen.

Tønnesson spekulerer på om uttalelsen fra viseministeren kan ha kommet i stand på initiativ fra andre enn Kim Jong-un, altså at Kim ikke har full kontroll.

- Vi kan lure på om det er folk i hans nærhet som er engstelige for at han skal gi for store innrømmelser i et møte med Trump, og som saboterer diplomatiet. Jeg tror ikke det, men det er verdt å nevne det som en mulighet, sier Tønnesson.

- HÅPER Å MØTES EN GANG: President Donald Trump sier at det planlagte toppmøtet «passer dårlig», og sier at han ser fram til å møte Kim Jong-un en annen gang. De to statslederne skulle i utgangspunktet ha møttes for første gang i Singapore 12. juni. Video: CNN Vis mer Vis mer

Presset av generalene?

Den andre forklaringen er følgende:

- Kim Jong-un har fått det klart for seg at hvis møtet holdes, vil Trump sette tydelige tidsfrister for oppgivelse av atomvåpnene. Kim kan på grunnlag av dette ha fått kalde føtter, eller generalene har fått det og har satt ham under press, sier Tønnesson.

- Kim Jong-un har da provosert fram et brudd i stedet for å avlyse møtet selv, fordi det kunne vekke kritikk i Kina, sier han og fortsetter:

- Når man ser på tonen til Trump i brevet, virker han vonbroten. Man ser på måten han skriver på at han er svært skuffet over ikke å ha fått det til, men det er nok flere av Trumps rådgivere, særlig John Bolton, og kanskje også utenriksminister Mike Pompeo, som nå er lettet, sier PRIO-forskeren.

FREDSFORSKER: Stein Tønnesson er fredsforsker og Asia-ekspert ved PRIO. Foto: PRIO
FREDSFORSKER: Stein Tønnesson er fredsforsker og Asia-ekspert ved PRIO. Foto: PRIO Vis mer

- De var nok like redde for at Trump skulle komme med innrømmelser som Nord-Koreas generaler var for at Kim skulle gjøre det. Jeg tror krefter i Washington og Pyongyang puster lettet ut, for de fryktet hva presidentene deres kunne finne på, sier Tønnesson.

- Stor skuffelse for Moon

Det store spørsmålet er om det blir noe møte seinere.

- Det er nokså tvilsomt. Det andre spørsmålet er om prosessen mellom Nord- og Sør-Korea kan fortsette. Dessverre er det også tvilsomt, sier han.

Han sier at Sør-Koreas president Moon Jae-in vil få store problemer på hjemmebane hvis han går videre i samtaler med Nord-Korea uten USAs støtte.

AMPERT: Det første året for Donald Trump som president har vært innholdsrikt. Video: CNN, Reuters, DRPK Today Vis mer Vis mer

- For president Moon må dette være en stor skuffelse. Han smilte stort da han møtte Trump i Det hvite hus, men bak smilet lå det nok bekymring, sier Tønnesson, som tror at Sør-Koreas president kommer til å fortsette å stille seg på linje med USA.

Kinas reaksjon blir selvsagt viktig. Tønnessøn sier at Kina nok vil beklage Trumps beslutning og skylde både på USA og Nord-Korea for den uheldige ordvekslingen de siste dagene.

SIGNERER AVTALE: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in signerer begge erklæring om full atomnedrustning på Korea-halvøya og uttrykker et felles mål om å få slutt på Koreakrigen. Video: CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer