EKSEPSJONELL DIKTATOR: Kim Jong Un.  Foto: KCNA / Reuters / NTB Scanpix
EKSEPSJONELL DIKTATOR: Kim Jong Un. Foto: KCNA / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Kim kom ikke

Nord-Koreas diktator velger å ikke vise seg fram for verden i Moskva 9. mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var president Putins talsmann, Dmitrij Peskov, som idag sa at Kim Jong Un likevel ikke kommer til Moskva for å feire at det 9. mai er 70 år siden Hitler-Tyskland var knust, og andre verdenskrig var over, i hvert fall i Europa.

Vakte oppsikt - Han har bestemt seg for å bli i Pyongyang Dette er en avgjørelse knyttet til interne forhold i Nord-Korea, sa Peskov.

Det vakte oppsikt da det i fjor høst ble kjent at Putin hadde invitert Kim til Moskva sammen med en rekke andre stats- og regjeringssjefer. Kim er diktator av en helt eksepsjonell grad, og styrer et land preget av en kalkulert ondskap, mener FN. I Moskva kunne Kim ha vist seg fram for verden som en leder sammen med andre ledere, og avmystifisert noe av auraen rundt ham som den «gale diktator».

- Ved å dra til Russland kunne han lagt press på Kina og også Sør-Korea, og det ville vært mulig  for ham å forbedre sitt image med å dra dit (til Moskva) med sin attraktive kone og snakke engelsk, som han ganske sikkert må kunne, sier Yang Moo-jin, en ekspert ved Universitetet for nord-koreanske studier i den sør-koreanske hovedstaden Seoul.
Vil skinne alene? Det var lenge trodd at Kim ville komme til Moskva, nettopp for å komme ut av den isolasjonen han og landet befinner seg i. Når han nå ikke gjør det kan man bare spekulere i årsakene. Men Kim skal ha tatt livet at 15 høyere tjenestemenn siden nyttår. Det er et tempo som i den stalinistiske tradisjonen - som Kim-regimet også er en del av - må kunne betegnes som en mild utrensking. Det er altså mulig at han holder seg hjemme for å fysisk være til stede i en politisk kampanje som rammer toppen av det nord-koreanske hierarkiet.

En annen grunn til at han holder seg hjemme kan være at han på sin første utenlandsreise vil skinne alene, og ikke sammen med en rekke andre stats- og regjeringssjefer.

Fra den vestlige verden kommer ingen stats- og regjeringssjefer til den store militærparaden på Den røde plass ved Kreml i Moskva. Uteblivelsen er en protest mot Russlands rolle i delingen og frigføringen i Ukraina.