Kim kom

Med koreansk punktlighet ankom president Kim Dae-jung i sitt enorme fly til Oslo i går. Ned på den røde løperen kom en smilende, vinkende og taus mann som etter et langt og hardt liv til slutt ble både president og vinner av Nobels fredspris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gunnar Berge debuterte som leder i Nobelkomiteen og vert på den røde løperen i det sure været på Gardermoen Lufthavn og sto klar med en blomsterbuketter til fredsprisvinneren og til kona, Lee Hee-ho.

Snakket hjertelig

Kim snakket hjertelig med vertskapet og uttalte at fredsprisen har styrket ham i arbeidet for forsoning med Nord-Korea. Men journalisters ropende spørsmål til presidenten bar rett ut i det store intet, mens presidenten småhaltet smilende og taus den røde løperen til ende og rett inn i en svart bil.

Så bar det til Grand hotell for å hvile og tilpasse seg tidsforskjellen for den antakelig nylig fylte 75 år gamle presidenten. Hans landsens foreldre var ikke så nøye med å innskrive fødselen umiddelbart.

Kim kom langtfra aleine i sitt Boeing jumbo jetfly, av samme størrelse som flyet til USAs president. Utenom ham og kona er det offisielle sendelaget på 68 personer, hvorav 29 fra presidentens sekretariat, 14 fra utenriksdepartementet og 25 sikkerhetsfolk.

Hele følget i flyet var på 178 personer, deriblant 59 koreanske journalister og 51 innbudte gjester fra alle deler av det koreanske samfunnet.

Kikket mot himmelen

Koreanernes sans for alle detaljer kan neppe overdrives. På Gardermoen vrimlet det med koreanske sikkerhetsfolk.

Sørkoreanske diplomater var naturligvis tallrikt til stede. Og en koreansk medarbeider var klar med en hel kasse ennå ikke utpakkede lyseblå paraplyer. Han kikket naturlig nok stadig mot himmelen, men kunne til slutt bære dem vekk uutpakket.

Kasser med blomster var også klare, men det hadde jo vertskapet fra Nobelkomiteen sørget for, så de kunne også bæres vekk.

«Æren for å vinne fredsprisen er ikke min, men tilhører de som hjalp til med å åpne en æra av demokrati og menneskerettigheter og forsoning mellom Sør- og Nord-Korea i de siste 40 år,» het det i en uttalelse fra presidenten før han forlot Seoul og fløy med sola vestover til Norge. Kanskje ikke så rart da, at mange måtte være med og ta imot prisen.

Og flere sørkoreanere kommer det med andre fly før han får fredsprisen på søndag.

KOM OG SMILTE: Kim Dae-jung og Nobelkomiteens leder Gunnar Berge på Gardermoen i går. Fredsprisvinneren dro rett til Grand hotell for å sove.