Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kim kom

Alarm, alarm. Et pansret tog er observert på grensa mellom Nord-Korea og Kina. Det betyr at Kim er på tur igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det hersker mildt kaos når Nord-Koreas diktator med ujevne mellomrom reiser utenlands. Verdens siste stalinistiske diktator krever nemlig fullstendig diskresjon, og reiser alltid med tog. Det betyr avstengte hoteller, eller avstengte bydeler i byene han besøker, og tull med togtabellene. For når Kim kjører tog da viker annen togtrafikk. Og onsdag kunne både amerikanske og russiske etterretningskilder bekrefte overfor telegrambyrået AP at Kim Jong-Ils tog var observert i det rullet over grensa til Kina.

SIST GANG Kim var på tur var i vinter da han tok det som ble omtalt som en studietur til Shezhuan i Sør-Kina. Han studerte angivelig de økonomiske reformene og markedsøkonomi i denne økonomiske frisonen. Kim leide et helt hotell, for å slippe å bli observert av uvedkommende, og store deler av denne kjempebyen var avstengt når Kim kjørte bil.

SPØRSMÅLET MAN stiller seg om dette hemmelige landet er altså, hva skal Kim denne gangen? Spekulasjonene sier at han skal til Beijing og besøke president Hu Jintao, for å sjekke om det er politisk rom for å fyre av en kjernefysisk prøvesprengning. Det har i ei uke vært sterke spekulasjoner om at Nord-Korea vil gjennomføre en prøvesprengning, for på denne måten å peke nese til USA, si æ, bæ, det er ikke bare i Iran dere har trøbbel, og forsøke å presse landet til å oppheve USAs sanksjoner, blant annet frysing av landets utenlandske kontoer.

MEN HVA VIL Hu Jintao si? Kina er Nord-Koreas nærmeste allierte. Men det virker som også de kinesiske kommunistene har fått nok av Kims krumspring. Eksporten av ris og hvete er redusert til en tredel av det den var for to år siden. Det er dramatisk for dette kroniske mangelsamfunnet som opplevde at opptil fire millioner mennesker døde av sult for noen år siden. Også oljeeksporten er blitt merkbart mindre.

IKKE ER DET blitt noe reformer heller, etter Kims studietur til det sørlige Kina for at halvt år siden. For mens Kim kjører pansret tog, så kjører hans undersåtter i kuvogner uten vinduer og brisker til å sitte på. For vinduene er fjernet for å brukes i hus, og briskene er tatt ut for å brukes til ved, så ikke folk skal fryse i hjel, som nordkoreanske slavearbeidere i Sibir fortalte meg for noen år siden.

DET ER IKKE greit for Kim. For et års tid siden ble også hans eldste sønn tatt i Tokyo med falskt pass. Han ble på diskret vis deportert til Kina, og derfra sendt hjem igjen. Som grunn for Japan-besøket oppga han at han så gjerne ville se Disneyland, denne mest amerikanske av alle drømmer. Ikke alt henger på greip i Kimmenes land. For her er meldingen som gikk ut til folket sist Kim feiret bursdag:- Alle partimedlemmer og arbeidere må brenne med hat og fiendskap i sine hjerter mot USAs imperialisme.Og når Kim sier brenn, da må vi tro det brenner.