Kim kommer med 1000 koreanere

1000 sørkoreanere er ventet til Oslo i helga når president Kim Dae-jung mottar Nobels fredspris. Aldri har så mange fra prisvinnerens eget land tatt turen til Oslo. For når koreanerne kommer, er ingenting tilfeldig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Kim Dae-jung har fylt opp sitt jumbojetfly, mens andre skuelystne vil fylle opp et par charterfly og følge sin president til Norge.

Teller skritt

Sørkoreanerne overlater uhyre lite, om noe, til tilfeldighetene. En fortropp på 17 personer fra protokoll- og sikkerhetstjenestene har vært i Oslo og gått opp hele løypa for å undersøke alle detaljer, deriblant naturligvis hoteller, restauranter, Oslo rådhus og Nobelinstituttet hvor president Kim og følget hans skal innom.

Man må vite hvor mange steg Kim skal gå her eller der og hvor den ene eller den andre skal stå. Man vite hvem som skal sitte rundt de sørkoreanske gjestene i Rådhuset, sånn at de kan forberede seg på hva de kan føre samtale om med folk på nabostolene. Koreanere er høflige folk. Og hvor ofte har Oslo Lufhavn vært stengt i nyere tid en 8. desember, den dagen da Kim kommer med sitt fly?

Sør-Koreas ambassade i Inkognitogata i Oslo er forsterket med ti tilsendte medarbeidere, og staben er dermed nesten tredoblet.

President Kim har med seg utenriksminister Lee Jung Bin, foruten en stor stab, opplyser ambassaden. Han kommer ellers med kona og deres barn med familier. Under seremonien i Rådhuset søndag er det avsatt plass til 75 gjester fra Sør-Korea, og på den store Nobel-middagen etterpå kan han ta med 30 gjester.

President Kim har ellers med seg et bredt utvalg av gjester, fra akademikere til religiøse ledere.

Eget pressesenter

Mellom 70 og 100 sørkoreanske pressefolk ventes, fra fjernsyn, radio, store aviser, nyhetsbyråer og til og med lokalaviser. Sørkoreanerne skal ha et eget pressesenter, og det kunne ikke få plass på Grand hotell, så det blir liggende på Holmenkollen Park Hotel, langt ute i skogen. Grand hotell er nærmest fylt opp av koreanerne de dagene det varer.

- Vi har aldri hatt et sånt innrykk av folk fra prisvinnerens land. Det kom mange sammen med Arafat, Rabin og Peres i 1994, av forståelige grunner, men det var ikke som dette, sier direktør Geir Lundestad ved Nobelinstituttet.

Tre fjernsynskanaler skal sende seremonien og Nobel-konserten direkte på fjernsyn i Sør-Korea, selv om konserten da begynner klokka 04 på natta der. Seremonien finner sted klokka 22.00 koreansk tid.

President Kim Dae-jung kommer til Oslo allerede fredag for å hvile ut og omstille seg til norsk tid. Lørdag er det pressekonferanse og Nobelkomiteens såkalte «lille middag».

Søndag mottar Kim fredsprisen, og etterpå er det lunsj hos kong Harald på Slottet. Dronning Sonja er ikke med i år, men det er derimot kronprins Haakon og Mette-Marit. Om kvelden er det den store Nobel-middagen.

einar.hagvaag@dagbladet.no