Kim må klare seg uten luksusvarer

USA med luksus-blokade av Nord-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bush-administrasjonen gjorde fredag alvor av truslene overfor Nord-Koreas leder Kim Jong-Il, og forbyr nå eksport av raske biler, yachter, designerklær og fine viner til Nord-Korea. USAs handelskammer annonserte luksus-blokaden allerede i november, men den har ikke blitt effektuert før nå.

Hensikten med blokaden er å ramme Nord-Koreas leder direkte.

Reaksjon på prøvesprengningen

Det amerikanske handelsdepartementet hevder i en uttalelse av sanksjonene er i tråd med FNs resolusjon om sanksjoner mot Kim Jong-Ils regime, etter at Nord-Korea foretok en underjordisk atomprøvesprengning  9.oktober i fjor.

Annonseringen av sanksjonene kom samtidig med at det også kommer meldinger om at de strandede sekspartssamtalene om Nord-Koreas atomprogram kan starte opp igjen tidlig i februar.

Det er så langt uklart hvordan disse sanksjonene vil påvirke samtalene, men William Reinsch, som tidligere arbeidet i USAs handelsdepartement tror neppe blokaden vil få praktisk betydning for eliten i Nord-Korea.

- Problemet er at det alltid har vært og vil alltid være en gruppe mennesker som får tak i disse varene ulovlig, forklarte Reinsch til AP i november i fjor.

- Rammer eliten

MINDRE LUKSUS FOR IL? USA forsøker seg på en luksus-blokade av Kim Jong-Il og den politiske eliten i Nord-Korea. Om sanksjonene i det hele tatt får noen betydning er heller uvisst. Foto: AP
MINDRE LUKSUS FOR IL? USA forsøker seg på en luksus-blokade av Kim Jong-Il og den politiske eliten i Nord-Korea. Om sanksjonene i det hele tatt får noen betydning er heller uvisst. Foto: AP Vis mer

- Å forby eksport av luksusvarer til Nord-Korea har bare effekt på den nord-koreanske eliten, uttalte Richard Mills som er talsmann for det amerikanske handelsdepartementet til nyhetsbyrået Associated Press.

- Dette utelukker ikke eksport av mat og medisiner.

Andre eksportartikler som vil bli berørt av forbudet er elektronisk utstyr, dyre klokker, smykker, kosmetikk, parfyme, pels, kunst, tobakk, og «sportsutstyr til rekreasjonsbruk».

Kim Jong-Il skal være svært glad i å kjøre vannscooter, som nevnes som eksempel på en av artiklene som vil bli berørt av luksus-blokaden.

Dyre vaner

Det har lenge vært kjent at Kim Jong-Il og en gruppe av hans elite-tilhengere har en livsstil som står i sterk kontrast til resten av befolkningen i landet. Japaneren Kenji Fujimoto, som jobbet for kokk for Il i nærmere 20 år, avslørte lederens luksusvaner i en bok i 2001. Ifølge Fujimoto foretrekker Il Mercedes, BMW og Cadillac når det kommer til biler.

Kim Jong-Il er kjent som en lidenskapelig film-entusiast med en spesiell forkjærlighet for James Bond og Godzilla.

PULGASARI: Pulgasari er Nord-Koreas svar på Godzilla. Shin Sang-Ok fra Sør-Korea lagde filmen spesielt for Kim Jong-Il i 1985.
SIRKUS: Nord-Korea er kjent for sine spektakulære stadion-arrangementer. Brød derimot, er mangelvare for mange av innbyggerne i det lukkede landet.