KRIGSBEREDSKAP: Den nordkoreanske presidenten Kim Jong-un har satt sine fronttropper i krigsberedskap. Det skriver de nasjonale mediene natt til fredag norsk tid ifølge nyhetsbyrået AFP. Foto: REUTERS/KCNA/Files/NTB Scanpix
KRIGSBEREDSKAP: Den nordkoreanske presidenten Kim Jong-un har satt sine fronttropper i krigsberedskap. Det skriver de nasjonale mediene natt til fredag norsk tid ifølge nyhetsbyrået AFP. Foto: REUTERS/KCNA/Files/NTB ScanpixVis mer

Kim setter den nordkoreanske hæren i krigsberedskap

- En tilspisset situasjon, sier den norske ambassaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nordkoreanske presidenten Kim Jong-un har satt sine fronttropper i krigsberedskap. Det skriver de nasjonale mediene natt til fredag norsk tid ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Kim Jong-un har gitt en ordre som den øverste lederen av den nordkoreanske hæren om at fronttroppene skal settes i krigsberedskap, og være klare til å gjennomføre overraskelsesangrep, heter det i meldingen fra KCNA, Nord-Koreas statsstyret nyhetsbyrå.

Beslutningen ble tatt i går på et krisemøte i den sentrale militærkommisjonen der Kim selv er leder, og kom som et resultat av at det ble utvekslet artilleriild mellom Nord-Korea og naboen i sør.

- Det er en tilspisset situasjon. Vi følger situasjonen nøye og vi konsulterer med våre kolleger i andre ambassader, sier fungerende stasjonsleder ved den norske ambassaden Marianne Damhaug til Dagbladet i natt.

Propaganda Ingen skal ha mistet livet i angrepene, men spenningen mellom de to landene er likevel langt høyere enn den pleier å være.

På den sørkoreanske grensa er det satt opp flere store høyttalere som kringkaster propaganda over grensa til Nord-Korea.

Nord-Korea har nå uttalt at de vil reagere militært mot naboene dersom Sør-Korea ikke skrur av høyttalerne innen 48 timer.

Den sørkoreanske forsvarsministeren på sin side har gjort det klart at de ikke akter å bøye seg for trusselen, og sa at sendingene kommer til å fortsette.

Den norske ambassaden Damhaug forteller videre at det nå i natt er et møte der situasjonen blir drøftet, og at hun derfor ikke kan si så mye mer om den akkurat nå.

- Vi har god kontakt med FNs «UN Command» her i Sør-Korea, og de har et møte som pågår nå. Vi forventer at Sør-Korea også jobber tett med dette. Det er mange prosesser som pågår, sier hun.

Det er mange nordmenn som bor og jobber i Sør-Korea, de fleste av dem i den sørlige havnebyen Busan. Damhaug sier at det alltid er bekymringsmeldinger, men at de ikke har merket noen voldsom pågang etter at situasjonen tilspisset seg.

- Sikkerhet er alltid høyt på vår agenda, og det er vår plikt som ambassade å ivareta denne for nordmenn. Vi har ikke akkurat fått noen telefonstorm. Vi har sett mønsteret med militærøvelser tidligere også, men kanskje ikke riktig av denne sort, sier hun.

- Ikke akkurat pene ting Dagbladet snakket torsdag kveld med Korea-ekspert Geir Helgesen om den spente situasjonen. Han trodde ikke da at situasjonen ville eskalere ytterligere, selv om han vedga at den er alvorlig.

- Det som kommer ut av disse høyttalerne er ikke akkurat pene ting, sa han.

Mye av propagandaen er direkte kritikk av Nord Koreas leder Kim Jong-un, mener Helgesen.

- I sitt hjemland er den nordkoreanske lederen per definisjon ufeilbarlig. Han kan ikke gå på vannet, men nesten. Så når Sør-Korea via disse høyttalerne forteller om et udugelig, feit kryp som ikke fortjener å bli behandlet bedre enn en hund, trigger det aggresjonen i nord, sa Helgesen.

Dagbladet følger saken