KIMS FLÅTE: Nord-Korea skal ha omkring 70 ubåter, og da 50 av dem skal ha forsvunnet fra sine hjemhavner samtidig som spenningen økte mellom nord og sør, fryktet Sør-Korea at Kim Jong-un ville gjøre alvor av trusselen om en militær reaksjon. Foto: AFP / KCNA via KNS/NTB scanpix
KIMS FLÅTE: Nord-Korea skal ha omkring 70 ubåter, og da 50 av dem skal ha forsvunnet fra sine hjemhavner samtidig som spenningen økte mellom nord og sør, fryktet Sør-Korea at Kim Jong-un ville gjøre alvor av trusselen om en militær reaksjon. Foto: AFP / KCNA via KNS/NTB scanpixVis mer

Kim skapte frykt med den største flåtebevegelsen siden krigen. Nå skal ubåtene være tilbake i havn

Mysteriebåtene skapte frykt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Situasjonen mellom Nord- og Sør-Korea har tilspisset seg kraftig etter at landene begynte å skyte med granater mot hverandre torsdag i forrige uke.

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un satt hæren i kriseberedskap, og truet Sør-Korea med et militært angrep. Lørdag kveld gikk høytstående representanter fra nord og sør i krisemøter for å få en løsning på floka.

Samtidig oppdaget forsvaret i sør en overraskende utvikling fra diktatoren i nord. Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap reiste 50 av Nord-Koreas 70 ubåter fra sine respektive havner, og ble dermed borte fra Sør-Koreas radarer.

Største siden krigen Ifølge nettstedet The Diplomat var dette det største antall ubåter Nord-Korea hadde satt ut siden Koreakrigen på 50-tallet.

Sør-Korea skal ha brukt båter og fly for å forsøke å spore opp flåten, men klarte det ikke. Ifølge The Independent førte den økte ubåtaktiviteten for ytterligere frykt for at Kim Jong-un skulle gjøre alvor av trusselen om en militær reaksjon.

I KRISESAMTALER: Sør-Koreas sikkerhetsrådgiver Kim Kwan-jin (t.h.) og Kim Jong-uns militærleder, Hwang Pyong-so, tar hverandre i hendene etter å ha klart å lande en avtale. Foto: REUTERS/the Unification Ministry/Yonhap/NTB scanpix
I KRISESAMTALER: Sør-Koreas sikkerhetsrådgiver Kim Kwan-jin (t.h.) og Kim Jong-uns militærleder, Hwang Pyong-so, tar hverandre i hendene etter å ha klart å lande en avtale. Foto: REUTERS/the Unification Ministry/Yonhap/NTB scanpix Vis mer

I går ble imidlertid de to landene enige om å dempe spenningen dem imellom, propagandahøyttalere - som var en av de utløsende faktorene for konflikten - ble skrudd av, og Nord-Korea lovet å trekke tilbake krigserklæringen.

I dag skal de 50 ubåtene igjen ha dukket opp på Sør-Koreas radarer, tilbake i hjemhavnene.

- De rundt 50 ubåtene som har vært borte fra sine baser siden 21. august viser tegn på å returnere hjem, sier en militærkilde til Yonhap.

Uforståelig Eksperter har pekt på at Nord-Korea satt ut ubåtene for å få et taktisk overtak under forhandlingene med sør, skriver Chosun Ilbo.

De mente imidlertid det var strategisk uforståelig å sette ut så mange båter på én gang.

- Selv ikke USA setter ut så mange båter, Nord-Korea var trolig ute etter å øke presset, sier tidligere ubåtkaptein Moon Geun-shik, til avisa.

I dag tidlig (klokka 5 norsk tid) skrudde Sør-Korea av propagandahøyttalerne, som før det ikke hadde vært i bruk på ti år. Propagandaen skal ha vært direkte kritikk av Nord Koreas leder Kim Jong-un. Ifølge Geir Helgesen i Nordisk institutt for Asia-studier skal de blant annet ha blitt annonsert over høyttalerne at diktatoren er et «udugelig, feit kryp som ikke fortjener å bli behandlet bedre enn en hund».

I avtalen gikk Nord-Korea også med på nabolandets krav om å beklage for to sørkoreanske soldater som ble skadd i en landmine i den demilitariserte sonen, men landet nekter for å ha lagt ut miner i området, og Pyongyang tar ikke uttrykkelig ansvar for dem.