Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kim smuglet sjelden sopp for å overleve, ble tvunget til å stå som «due», «motorsykkel» og «fly»

Tegninger fra innsida av Nord-Koreas skrekkfengsler.

DUEPOSISJON: Da Kim Kwang-il ble avhørt ble han han festet til veggen med armene på ryggen. Tegning: Kim Kwang-il/FN-rapporten
DUEPOSISJON: Da Kim Kwang-il ble avhørt ble han han festet til veggen med armene på ryggen. Tegning: Kim Kwang-il/FN-rapporten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En FN-kommisjon offentliggjorde mandag en rapport som i detalj beskriver de grusomme forholdene deler av Nord-Koreas befolkning lever under.

Kommisjonen har funnet bevis på utslettelse, slaveri, tortur, seksuell vold, forfølgelse og sult, og sammenlikner tilstanden med Nazi-Tysklands forbrytelser.

I «dueposisjon» En av mange kilder i rapporten er vitnemålet fra avhopperen Kim Kwang-il. Han har også levert tegninger som viser de torturliknende forholdene han ble utsatt for etter at han ble tatt for å smugle sjelden sopp til Kina.

Da han ble avhørt ble han tvunget til å stå i «dueposisjon» i flere dager, hengende fra veggen med hendene bundet på ryggen og beina bundet sammen. Mens han stod slik ble han slått i brystet til han spyttet blod, heter det i rapporten.

Kwang-il har også tegnet hvordan han ble utsatt for andre torturstillinger som «motorsykkel» og «fly», hvor han ble tvunget til å stå i de smertefulle posisjonene til han kollapset. Til slutt erkjente han forhold han aldri hadde vært borti, bare for å få slutt på torturen.

Snorking straffet med tortur Da han møtte i retten ble han ikke en gang spurt om han var skyldig eller ikke, har han forklart.

SOM «FLY» OG «MOTORSYKKEL»: Slik beskriver avhopperen torturstillingene han måtte stå i til han kollapset. Tegning: Kim Kwang-il/FN-rapporten
SOM «FLY» OG «MOTORSYKKEL»: Slik beskriver avhopperen torturstillingene han måtte stå i til han kollapset. Tegning: Kim Kwang-il/FN-rapporten Vis mer

- I Nord-Korea er det utenkelig. Dommeren vil ikke spørre om det, han vil bare ta en avgjørelse. Han vil bare si så så mange år og ikke bry seg om vedkommende er skyldig, sier Kwang-il, ifølge rapporten.

Da han ble flyttet til soning, oppdaget han at fengselsbetjentene hadde myndighet til å kutte matrasjonene til enkeltfanger og behandle dem så dårlig at de sannsynligvis ville dø. Hvis noen av fangene snorket, kunne de bli slått og torturert som straff, hevder han.

Sjekket rumpeballene Avhopperen beskriver uttallige overgrep.

- De sjekker om du er fysisk svak ved å kle deg naken og se hvordan rumpeballene dine er. Hvis rumpeballene er fra hverandre og slappe, ser fangevokterne om de kan få knyttneven mellom dem. Slik avgjør de om du er svak eller ikke, har Kwang-il forklart.

Kommisjonen har intervjuet flere andre avhoppere som forteller tilsvarende historier.

- Slått med klubbe En anonym kilde ble slått med klubbe da myndighetene fant ut at han hadde dratt til Kina for å skaffe mat til familien.

NØD: Fangene i konsentrasjonsleirene blir sultet og tvinges til å spise rotter og slanger, ifølge Kim Kwang-il. Tegning: Kim Kwang-il/FN-rapporten
NØD: Fangene i konsentrasjonsleirene blir sultet og tvinges til å spise rotter og slanger, ifølge Kim Kwang-il. Tegning: Kim Kwang-il/FN-rapporten Vis mer

- De slo meg til jeg ikke orket å skrike lenger. Jeg tror de hadde fått beskjed til å slå til de fikk et svar, sier han.

FN-kommisjonen mener det er mulig å sammenlikne deler av samfunnet med tilstanden i Nazi-Tyskland. De mener også at situasjonen i enkelte av skrekkfengslene i landet er verre enn Gulag-leirene.

Kommisjonen mener myndighetene bevisst tar beslutninger de vet vil forårsake omfattende sult og død i deler av befolkningen. Hensikten er å opprettholde maktforholdene.

- Vil ikke hjelpe Kommisjonen råder FN å oversende rapporten og Nord-Korea til Den internasjonale straffedomstolen og mener diktator Kim Jong-un bør kunne stilles til ansvar. Men Sikkerhetsråd-medlem Kina sier det er uaktuelt å sende rapporten videre.

- Det vil ikke hjelpe for å bedre menneskerettssituasjonen i et land, sa kinesisk UDs talskvinne Hua Chunying, ifølge.

I BUR: Fangene ble i perioder satt i bur. Tegning: Kim Kwang-il/FN-rapporten
I BUR: Fangene ble i perioder satt i bur. Tegning: Kim Kwang-il/FN-rapporten Vis mer

En henvisning til ICC må komme fra FNs sikkerhetsråd, der Kina er permanent medlem med vetorett.

Ifølge Nord-Korea er FN-rapporten «forfalsket og funnet opp». Det heter videre at rapporten er et «instrument i et politisk komplott» mot landet, ifølge NTB.

Det er uklart om rapporten vil få noen konsekvenser for landet.

- Rapporten vil nok ikke få umiddelbare konsekvenser for situasjonen i landet. Men på sikte kan det enten føre til at regimet enten blir flinkere til å skjule sine forbrytelser, eller at situasjonen faktisk blir bedre, sier Asia-forsker Stein Tønnesson ved PRIO til NTB.

DØR: Fangene sultes til døde, ifølge FN-kommisjonen.Tegning: Kim Kwang-il/FN-rapporten
DØR: Fangene sultes til døde, ifølge FN-kommisjonen.Tegning: Kim Kwang-il/FN-rapporten Vis mer
VOLD: Fengselsbetjentene har makt til å slå og torturere fanger. Tegning: Kim Kwang-il/FN-rapporten
VOLD: Fengselsbetjentene har makt til å slå og torturere fanger. Tegning: Kim Kwang-il/FN-rapporten Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!