Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un

Kim takker Trump: - Vi vil legge fortida bak oss. Verden vil se stor forandring

USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un har undertegnet et dokument.

DIREKTE: Se CNNs sending fra møtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Kim Jong-un forplikter seg til full atomnedrustning på Korea-halvøya.

(Dagbladet): Tirsdag morgen norsk tid opplyste USAs president Donald Trump at han og Nord-Koreas leder Kim Jong-un vil signere et uspesifisert dokument om kort tid.

- Et fantastisk møte. Dette har gått utrolig bra, bedre enn noen kunne ha forventet. Nå er vi på vei for å signere, sa Trump da de to statslederne på morgenkvisten norsk tid kom ut fra møtene.

SIGNERER: Både USAs president Donald Trump og Nord-Koreas formann Kim Jong-un virket svært godt fornøyd med å kunne signere et dokument. - Verden vil se stor forandring, uttalte Trump, som omtalte dokumentet som svært omfattende. Video: CNN Vis mer

Signerte dokument
Rundt klokka 07.40 norsk tid dukker de opp igjen, og signerer et dokument Trump omtaler som «ganske omfattende» og «veldig viktig».

- På vegne av Kim og meg selv, vil jeg si at vi er stolte av å signere dette dokumentet, sier Trump.

- I dag har vi hatt et historisk møte og besluttet å legge fortida bak oss. Verden vil se stor forandring, sier Kim, og takker Trump for at han «gjorde møtet mulig».

Statslederne tar hverandre i hånda og signerer dokumentet. Innholdet i dokumentet er foreløpig ikke kjent, men Trump annonserer at han vil holde en pressekonferanse seinere i dag.

- Vi skal håndtere et stort og farlig problem for verden, sier Trump.

Atomnedrustning
På spørsmål fra en journalist forteller Trump at prosessen mot atomnedrustning i Nord-Korea begynner snart.

- Begge sider kommer til å bli imponert over resultatet, framholdt Trump.

I erklæringen etter toppmøtet forplikter USA seg til å gi Nord-Korea sikkerhetsgarantier mens Nord-Korea lover å jobbe mot full atomnedrustning på Koreahalvøya, skriver NTB.

- Nord-Korea forplikter seg til å arbeide mot en fullstendig atomnedrustning på Koreahalvøya, heter det i dokumentet som Trump og Kim undertegnet, og som nyhetsbyrået AFP har fotografert.

Teksten nevner ikke USAs opprinnelige krav om «fullstendig, verifiserbar og irreversibel atomnedrustning», som innebærer ødeleggelse av alle atomvåpen og inspeksjoner, men gjengir en tidligere og vagere forpliktelse.

I dokumentet heter det også at nye relasjoner mellom USA og DPRK (Nord-Korea) skal etableres, og at utenriksminister Mike Pompeo og en høytstående nordkoreansk tjenestemann skal møtes så snart som mulig.

De to partene skal også lete etter og repatriere levninger av dem som ble drept under Koreakrigen.

Vil møtes mange ganger
Kort etter signeringen står Trump og Kim på trappene til hotellet hvor møtet fant sted, og holder dokumentene de har signert, skriver The Guardian.

- Vi hadde en fantastisk dag, og vi lærte mye om hverandre og våre land, sier Trump.

Den amerikanske presidenten omtaler Kim som en veldig talentfull mann. Trump forteller at han har lært at Kim elsker sitt land høyt. På spørsmål om de to vil møtes igjen, svarer Trump: «Vi vil møtes mange ganger».

Statslederne har nå forlatt hotellet. Det er forventet at Trump skal holde en pressekonferanse alene, før han drar fra Singapore klokka 19.00 lokal tid.

TOPPMØTE: President Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un forlater toppmøtet. Foto: AP Photo/Susan Walsh, Pool
TOPPMØTE: President Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un forlater toppmøtet. Foto: AP Photo/Susan Walsh, Pool Vis mer

Historisk møte
Noen minutter over tre natt til tirsdag norsk tid, tok et av de mest omtalte møtene i historien sted i Singapore. President Donald Trump og Kim Jong-un tok hverandre i hånda foran et ventende pressekorps.

Toppmøtet mellom Trump og Kim i Singapore tirsdag er det første møtet noen gang mellom en nordkoreansk leder og en sittende amerikansk president.

Også før signeringen gjorde Trump det klart at han var godt fornøyd med samtalene.

- Virkelig, veldig positivt. Bedre enn noen kunne ha forventet, mener jeg. Helt i toppklasse, virkelig bra, sa presidenten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media