<strong>HOTELLTABBE:</strong> Da Kim Jong-un ankom Vietnam tirsdag, oppdaget nordkoreanerne at hotellet han skulle bo på, også skulle være hovedkvarteret for det amerikanske pressekorpset. FOTO: Nhac Nguyen / AFP / NTB Scanpix
HOTELLTABBE: Da Kim Jong-un ankom Vietnam tirsdag, oppdaget nordkoreanerne at hotellet han skulle bo på, også skulle være hovedkvarteret for det amerikanske pressekorpset. FOTO: Nhac Nguyen / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Toppmøtet i Vietnam:

Kim tok grep etter pinlig hotelltabbe

Hotelltabbe og et beslag av 90 000 vodkaflasker har ført til at Kim Jong-un har stjålet overskriftene før onsdagens toppmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag møtes Donald Trump og Kim Jong-un for andre gang, og det er knyttet store forventninger til at toppmøtet kan bli av det historiske slaget. Men i forkant av møtet er det Kim Jong-un som har stjålet overskriftene av helt andre grunner.

Hotellet i Hanoi hvor Kim skal overnatte har på mirakuløst vis også klart å gjøre seg til hovedkvarteret for det amerikanske pressekorpset. Storavisa The Guardian omtaler tabben som «en av de pinligste dobbeltbookingene i diplomatiets historie».

HANOI: For andre gang skal diktatoren Kim Jong-un og Donald Trump møtes. Denne gangen i Hanoi i Vietnam. Men kritikere frykter et møte uten det alt for store å vise til. Reporter: Nicolai Delebekk / Video: Nicolai Delebekk/NTB/Scanpix Vis mer

Hotelltabbe

En slik løsning hvor det amerikanske pressekorpset ville fått anledning til å være tettere på Kim enn de noensinne hadde forestilt seg, var ikke noe regimelederens sikkerhetsapparat ville gå med på.

Tabben førte til samtaler mellom nordkoreanske og vietnamesiske myndigheter tirsdag morgen, hvor de ble enige om å kaste ut journalistene fra Melia Hotel.

Siden dette ble oppdaget så seint, hadde kommunikasjonsavdelingen ved Det hvite hus allerede satt i stand et pressesenter på hotellet, som journalistene nå aldri vil få ta i bruk.

90 000 vodkaflasker

I tillegg til hotellbråket, har Kim Jong-un også skapt overskrifter i forbindelse med at nederlandske tollere har beslaglagt 90 000 (!) flasker med vodka som de mener var på vei til Kim og hans militære ledere i Nord-Korea.

Tollerne fattet mistanke de undersøkte reisehistorikken til det kinesiske skipet «Nebula», ifølge The Guardian.

Ifølge skipets dokumenter skulle den russiske vodkaen, som var pakket i 3000 kasser, losses i Kina etter å ha blitt sendt via Hamburg og Rotterdam. Nærmere undersøkelser skjerpet mistanken om at den bortgjemte lasten var på vei til Nord-Korea, skriver NTB.

- Vi vil ikke dele flere opplysninger enn nødvendig. Det jeg kan si er at basert på informasjonen vi hadde, mistenkte vi at denne konteineren ville bli omfattet av sanksjonene mot Nord-Korea, og at den var på vei dit og ikke til Kina, sier tollsjef Arno Kooij.

Han ville ikke si hvorfor tollerne fattet mistanke til akkurat denne forsendelsen.

Toppmøtet

Når statslederne møtes i Hanoi i Vietnam er det ventet at Trump vil ta opp atomnedrustning, Kim vil ta opp USAs sanksjoner mot Nord-Korea, mens Sør-Koreas president Moon Jae-in håper at toppmøtet vil føre til en formell fredsslutning for Koreakrigen.

I 1953 ble det erklært våpenhvile i Koreakrigen, men en formell fredsavtale har aldri blitt forhandlet fram tidligere. Dersom det går som Moon håper, vil toppmøtet gå inn i historiebøkene.

- Det er ingen måte å vite hva en slutterklæring etter motet vil inneholde, men jeg tror USA og Nord-Korea kan komme til en enighet. Jeg tror muligheten er til stede, sier talsperson Kim Eui-kyeom ved det sørkoreanske presidentembetet.

HANOI: Trump forteller om hvorfor han er glad for at toppmøtet er i Vietnam. Vis mer Vis mer

Trump er i hvert fall optimistisk.

- Vietnam blomstrer som få steder på jorda. Nord-Korea vil også gjøre det veldig snart, dersom de går for atomnedrustning. Potensialet er FANTASTISK - Dette er en flott mulighet for min venn Kim Jong-un, som ikke kan sammenliknes med noe annet i historien. Vi vil få svaret ganske snart - veldig interessant, skrev han på Twitter natt til onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer