GISSEL: Kenneth Bae er dømt til 15 års hardt straffarbeid i Nord-Korea. Foto:  KIM JAE-HWAN / AFP / NTB Scanpix.
GISSEL: Kenneth Bae er dømt til 15 års hardt straffarbeid i Nord-Korea. Foto: KIM JAE-HWAN / AFP / NTB Scanpix.Vis mer

Kim tok politisk gissel

Nord-Korea skaffet seg først og fremst et forhandlingskort i forhold til USA da det i går ble kjent at de dømte den amerikanske statsborgeren Kenneth Bae til 15 års hardt straffarbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hans koreanske navn er Pae Jun-ho, og det nord-koreanske telegrambyrået KCNA skriver at han ble dømt 30. april.

Harde ord
Kenneth Bae er dømt for regjeringsfientlig virksomhet. Hva det betyr sier nord-koreanske myndigheter ikke noe om. Bae reiste inn i verdens mest lukkede land, med gyldig visum, i fjor.

Dommen mot Kenneth Bae kommer etter den alvorligste verbale konfrontasjonen mellom Nord-Korea og USA siden Korea-krigens slutt på 1950-tallet. FN-sanksjonene etter landets 3. kjernefysiske prøvesprenging i februar, og den årlige militærøvelsen mellom amerikanske og sør-koreanske styrker i april, førte til trusler om å angripe den sør-koreanske hovedstaden Seoul med atomvåpen, og sette hele byen i en apokalyptisk brann. Den unge lederen Kim Jong-un truet også med å angripe USA.

BBC skriver at Kenneth Bae trolig var turist-operatør, og at han ble arrestert i november io fjor, da han dro inn i den åpnere økonomiske sonen Rason.

Neppe av humanitære grunner
- Vi ber om at Nord-Korea løslater Kenneth Bae av humanitære grunner, sier talsmann for amerikansk UD, Patric Ventrell.

Men at Kenneth Bae skal settes fri av humanitære grunner er lite trolig. All tyder nemlig på at han er tatt som et politisk gissel, for å få en direkte dialog med USA, en dialog som vil øke lederen, Kim Jong-uns, prestisje i det politiske hierarkiet i verdens siste stalinistiske diktatur.

Tida for dialog kan være moden. Militærøvelsen med amerikanske og sør-koreanske styrker er over. Den ble avsluttet 30. april, samme dag som Kenneth Bae ble dømt i landets høyesterett.

Sammenfallet i tid er neppe tilfeldig i landet der det aller meste har en politisk regi.

En politisk triumf
Kim Jong-un kan nå si at den årvåkenheten landet viste da fienden truet - militærøvelsen - hindret et angrep på fedrelandet. Takket være beredskapen og samholdet avskjermet de væpnede styrker den imperialistiske fienden. Kim kan framstille den tøffe retorikken som en politisk triumf og - nå som faren er over - dempe sin offensive språkbruk.

Da vil han igjen ha samtaler med omverdenen. I 2009 ble to amerikanske journalister av koreansk herkomst arrestert på grensa mellom Kina og Nord-Korea. De ble til slutt sluppet fri etter et tidligere president Jimmy Carter reiste til Nord-Korea. Det ble oppfattet som en diplomatisk fjær i hatten for Nord-Korea.

Det nye nå er at den unge Kim har lansert atomvåpen som avskrekking som en nasjonal doktrine. USA krever at nedbygging av atomanleggene er en forutsetning for samtaler.

1.-MAI FEIRING: Kim Jong-Un på plass for å hedre sikkerhetsstyrkene i landet. Foto: KCNA / AFP /  NTB Scanpix.
1.-MAI FEIRING: Kim Jong-Un på plass for å hedre sikkerhetsstyrkene i landet. Foto: KCNA / AFP / NTB Scanpix. Vis mer

Mens Nord-Korea vurderer atomvåpnene som landets sikkerhetsgaranti. Imens utfører Kenneth Bae hardt straffarbeid.

FRYKTET I VESTEN: Kim Jong-un. Foto: KCNA / NTB Scanpix
FRYKTET I VESTEN: Kim Jong-un. Foto: KCNA / NTB Scanpix Vis mer