Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kim var 9 år da kroppen hennes ble totalskadd av napalmbomber. Nå ser hun et lyspunkt med ny behandling

- Himmel på jord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildet av den lille jenta som gråtende løper naken med napalm over seg, har i 43 år vært et symbol på grusomhetene under Vietnamkrigen som herjet fra 1950-tallet til 1975.

8. juni i 1972 løp ni år gamle Kim Phuc med den brennende væsken på seg mens hun ropte «det er for varmt, det er for varmt. Jeg dør. Noen må gi meg vann, noen må hjelpe meg!».

Arrene hun har på kroppen den dag i dag, vitner om hvor stor skade napalmbombene - en klebete, geléaktig blanding av polystyren, benzen og bensin - gjorde på kroppene til de som ble truffet. Mange av dem var små barn, som Kim.

- Himmel på jord Nå kan det imidlertid finnes håp, skriver Associated Press.

- I så mange år har jeg trodd at et liv uten arr og smerte ville skje meg først i himmelen. Men nå ser jeg himmelen på jorda, sier Kim.

Da nyhetsbyrået snakker med henne, er hun på vei inn på en klinikk i Miami der hun for en måned siden startet med laserbehandling av de tykke arrene.

Så tykke er arrene, at de beskrives som fire ganger tykkere enn vanlig hud. Til forskjell fra vanlig brann, kan en ikke løpe fra skadene napalm påfører kroppen, skriver AP.

8. JUNI 1972: «Det er for varmt, det er for varmt. Jeg dør. Noen må gi meg vann, noen må hjelpe meg!», ropte Kim Phuc, ni år gammel. Foto: Nick Ut / AP / NTB Scanpix
HUDEN RANT AV KROPPEN: Napalmbomben fester seg til kroppen som gelé, og er ikke mulig å slukke slik en kan ved vanlige branner. Væska etser seg ned mot beinet. Foto: Nick Ut / AP / NTB Scanpix
43 ÅR ETTER: Slik ser Kim Phuc ut i dag. Foto: Nick Ut / AP / NTB Scanpix
I DAG: Hverdagslige tign som å bære ei veske, er for vondt for Kims armer etter at hun ble truffet av napalmbombene i 1972. Foto: Nick Ut / AP / NTB Scanpix
NY BEHANDLING: - Nå er himmelen på jorda for meg, sier Kim etter å ha begynt med laserbehandling. Foto: Nick Ut / AP / NTB Scanpix
ARR FOR LIVET: Men kanskje kan de nå bli mindre og mindre smertefulle. Foto: Nick Ut / AP / NTB Scanpix

I stedet blir «geleen» sittende på kroppen til den har etset seg ned mot beinet.

«[Napalmen] ødela huden hennes helt ned til collagen-lageret, slik at arrene endte opp nesten fire ganger så tykke som vanlig hud», skriver byrået fra møtet med legene ved Miami Dermatology and Laser Institute.

Barna som ikke ble kjent Hver behandling koster mellom 1500 og 2000 dollar, omlag 15 000 kroner. På grunn av sitt navn og bilde som ble kjent for så mange år siden, får Kim behandlingen gratis. Et aspekt i saken, skriver AP, er dermed hvordan det går med de barna hvis historie aldri ble kjent - selv om også de fikk livene sine ødelagt av napalmbombene.

Selv bor Kim i Canada den dag i dag, og ennå følges hun av AP-fotografen Nick Ut som tok det ikoniske bildet av den ni år gamle, gråtende jenta.

Behandlingen kommer til å ta om lag ni måneder, ifølge legen Jill Waibel. Det er kanskje ikke så lenge å vente for den i dag voksne kvinnen som allerede har levt et helt liv i smerter.

- Kanskje tar det et år, men jeg er veldig glad og takknemlig, sier hun til nyhetsbyrået.

LES OGSÅ:
«Jeg tenkte at hvis ikke jeg hjalp henne, så ville hun dø, og da hadde jeg vært nødt til å ta mitt eget liv etterpå»
- Det var uforståelig for amerikanerne at de kunne tape denne krigen

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!