VIL HA ATOMVÅPNENE I FRED: Nord-Koreas diktator inspiserer en jernbanefabrikk i hovedstaden Pyongyang.  AFP PHOTO / Scanpix
VIL HA ATOMVÅPNENE I FRED: Nord-Koreas diktator inspiserer en jernbanefabrikk i hovedstaden Pyongyang. AFP PHOTO / ScanpixVis mer

Kim vil ikke ha atomavtale slik iranerne fikk

- Atommakter har sine egne interesser, sier Nord-Koreas utenriksminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea avviser at landet vil bytte bort landets atomvåpen mot at de strenge økonomiske sanksjonene oppheves. Det gjør det lukkede landet klart i en uttalelse fra utenriksdepartementet, ifølge Reuters og andre medier.

I uttalelsen heter det at det nordkoreanske kjernefysiske programmet er landets «avgjørende avskrekking».

Kategorisk avvisning Iran ble i forrige uke enig med omverdenen om å tillate inspeksjon av sin kjernefysiske produksjon mot at landet ikke skal kunne anrike uran til en grad som gjør at det kan brukes i kjernefysiske våpen. Men mens Iran ville ut av landets isolasjon, er ikke det samme tilfellet med Nord-Korea.

- Det er ikke logisk å sammenlikne vår situasjon med den iranske atomavtalen fordi vi er alltid utsatt for USAs provoserende militære fientligheter som inkluderer store felles militærøvelser og en stor kjernefysisk trussel, heter det i uttalelsen.

- Vi har ingen interesse i det hele tatt av en dialog og ensidig å fryse eller gi opp våre atomvåpen, slås det videre fast.

- Vi er opplagt en atomvåpenmakt, og atomvåpenmakter har sine egne interesser, heter det til slutt i uttalelsen.

Det er altså en kategorisk avvisning av en atomavtale vi er vitne til. Atomvåpen er hjørnesteinen i landets sikkerhet, og det forhandler man ikke om, sier det nordkoreanske regimet.

Katt-og-mus lek Nord-Koreas katt-og-mus lek med sin atomindustri har vært som Irans. I perioder har landet etterlevd påleggene om inspeksjon fra Det internasjonale atomenergibyråer IAEA, i perioder har landet sagt at de etterlever påleggene, men likevel hatt hemmelig produksjon av høy-anriket uran, og i perioder har landet sagt at det har atomvåpen og at de vet hvordan man skal bruke dem. Denne siste tilnærmingen har blitt den gjeldende doktrine etter at Kim Jong Il tok over makta etter farens død i desember 2011.

Kims far, Kim Jong Il, ville åpenbart også ha atomvåpen som den ultimate avskrekking. I 2006 prøvesprengte Nord-Korea sin første atombombe. Men allerede året etter åpnet landet opp for inspektørene fra IAEA. Eksperter regner med at Nord-Korea nå har tilstrekkelig kjernefysiek materiale til seks atomstridshoder.