<strong>NYE TIDER:</strong> Kim Jong-un vil ikke framstilles på samme måte som faren. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB scanpix
NYE TIDER: Kim Jong-un vil ikke framstilles på samme måte som faren. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB scanpix Vis mer

Kim vil ikke lenger framstilles som «halvgud»

Kim Jong-un ønsker å framstå mer «menneskelig».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Propagandamaskineriet i Nord-Korea er ikke kjent for å spare på godordene og de vidløftige historiene når de skal mystifisere sine ledere.

Gjorde kongle til håndgranat

Faren til Kim Jong-un, Nord-Koreas nåværende leder, Kim Jong-il skal blant annet ha fått hele 11 «hole in one» på en golfrunde. Akkurat denne påstanden bidro nok i ekstra sterk grad at folk verden rundt så på det lukkede landet som en eneste stor vits.

Også Nord-Koreas grunnlegger, Kims bestefar, Kim Il-sung, hadde noen utrolige historier knyttet til seg. Han skal blant annet ha gjort sand om til ris under kamper med japanerne og han skal ha gjort en kjegle om til en håndgranat, som han brukte til å sprenge en amerikansk tanks.

Hvorvidt befolkningen i Nord-Korea bet på disse utrolige historiene, er ikke godt å si. Men det bidro i alle fall til hoderisting og humring verden over.

Kanskje er det det Kim Jong-un har forstått. For ifølge nyhetsbyrået Yonhap sendte Kim et brev til propagandaapparatet sitt i forkant av en konferanse i forrige uke.

Vil ikke «mystifiseres»

I brevet ber Kim dem om å ikke «mystifisere» sin leder, altså ham selv.

«Å mystifisere lederens revolusjonære aktivitet og framtoning vil resultere i at vi tildekker sannheten. Absolutt lojalitet vil komme når de blir trollbundet av at lederen er menneskelig og kameratslig», står det i brevet fra Kim.

Kim skal helt siden han tok over makta i 2011 ha forsøkt å vise sine menneskelige side til undersåtter. Han har også snakket om at han ikke føler han strekker til når han skal gjøre livet bedre for sine landsmenn.

- I løpet av det siste året har jeg følt meg engstelig og full av anger for min manglende evne. Jeg vil jobbe enda hardere for å løse flere oppgaver for folkets skyld, sa Kim under nyttårstalen i 2017.

Eksperter mener at Kim prøver å bygge seg opp som «vennligere» og mer «tilgjengelig», men at det er for tidlig å si at regimet har gitt opp alle forsøk på å opphøye ham til en slags gudeliknende skikkelse.

- Du kan fremdeles se Kim Jong-un på forsidene hver dag, sier Cheong Seong-chang, visepresident for Sejong-instituttet.

Ekspertene mener Kim forsøker å etterlikne bestefaren, som på tross av at også han skal ha gjort de utroligste ting, jobbet hardt for å framstille seg selv som en vennlig mann.

Glad i luksus

Kanskje er Kim mer vestlig anlagt enn sine forgjengere. Han gikk på skole i Sveits fra 1993 til 1998, under navnet Chol-pak. Medelever der oppfattet Kim som sjenert og innadvendt.

Det kan også ha vært i Sveits Kim fikk smaken på vestlige luksusvarer. Siden han fikk makten i 2011 skal han og familien ha brukt over fire milliarder dollar på luksusvarer, som de har importert fra Kina. Familien skal blant annet ha importert et sjøfly, musikkinstrumenter, klokker og pels.

I forbindelse med det andre toppmøtet med Donald Trump som ble avholdt i slutten av februar, gjorde det nederlandske Tollvesenet et stort vodkabeslag i Rotterdam.

Der beslagla de 90 000 flasker vodka, som de mener var på vei til Kim.

Oppsiktsvekkende satellittbilder

Uavhengig av hvordan Kim ønsker å framstå eller framstilles i hjemlandet, er det på verdensbasis knyttet langt mer spenning til hva Kim vil gjøre med landets atomprogram og rakettbaser.

Så seint som i forrige uke kom det nye satellittbilder som viste ny aktivitet ved en rakettbase. Satellittbildene, tatt av firmaet DigitalGloben, viste tegn på aktivitet på forskningsanlegget Sanumdong utenfor Pyongyang så seint som 22. februar i år.

Anlegget er Nord-Koreas primærbase for utvikling av blant annet ballistiske missiler.

Tidligere i uka ble det kjent at ytterligere satellittbilder tatt den 2. mars også tyder på at Nord-Korea er i ferd med å gjenoppbygge Tongchang-ri-anlegget i Sohae, hvor de har utviklet og testet motorer som bruker flytende brensel til missiler som kan nå USA.

Mislykket toppmøte

Nyhetene kommer i kjølvannet av at Kim møtte Donald Trump til deres andre toppmøtet.

Kim og Trump klarte ikke å komme til enighet om en avtale, men ifølge Det hvite hus var møtene «gode og konstruktive».

Det skal ha vært uenigheter knyttet til at Nord-Korea ønsket å oppheve de mange økonomiske sanksjonene de er underlagt, som gjorde at de to partene ikke klarte å få noe håndfast ut av møtet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer