Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kim vil rive bygninger med «ubehagelig utseende»

De sørkoreanske byggene er for stygge for Nord-Koreas leder.

RIVEKLAR: Kim Jong-un krever sørkoreanske bygninger ved et feriested i Kumgang-fjellet revet. Foto: KCNA via REUTERS / NTB scanpix
RIVEKLAR: Kim Jong-un krever sørkoreanske bygninger ved et feriested i Kumgang-fjellet revet. Foto: KCNA via REUTERS / NTB scanpix Vis mer

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har gått til det høyst uvanlige skrittet med å kritisere sin far, Nord-Koreas avdøde leder Kim Jong-il, skriver det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Han mener nemlig at Nord-Korea gjorde seg for avhengige av Sør-Korea, da de bygget opp et feriested ved Kumgangfjellet på Nord-Koreas østkyst.

Kvinne ble drept

Feriestedet var opprinnelig et samarbeidsprosjekt mellom Nord- og Sør-Korea, der både de sørkoreanske myndighetene og sørkoreanske selskaper oppførte bygninger. De skal ha brukt flere milliarder norske kroner på feriestedet.

Fra 1998 kunne sørkoreanske turister nyte feriestedet i fulle drag, noe hundretusenvis gjorde, riktignok under streng kontroll av det nordkoreanske regimet, men i 2008 ble turistvirksomheten brått avviklet.

Årsaken til det var at en kvinnelig turist ble skutt og drept av en nordkoreansk vakt.

I 2011 tok det nordkoreanske regimet beslag i alle sørkoreanske verdier og bygninger ved feriestedet.

Nord anklaget sør for å bryte avtalen de to landene imellom.

- Vi vil ikke utvise verken storsinnethet eller raushet overfor slike bråkmakere. De har ingen intensjoner om å gjenoppta turene til Kumgangfjellet og bruker turisme for å få til en konfrontasjon, sa en talsmann for regimet, ifølge BBC.

Nå ser det ut som siste spikeren slås inn i kista for samarbeidet ved feriestedet, for Kim har nå bestemt at samtlige bygninger og hotell bygget av Sør-Korea, skal rives.

Kritiserte faren

Årsaken til at han ønsker byggene revet, ser ut til å være todelt.

«Han kom med skarp kritikk av den veldig feilslåtte avhengighetspolitikken til forgjengerne, som gjorde seg avhengige av andre når landet ikke var sterkt nok», heter det ifølge det statlige nordkoreanske mediet KCNA.

BBC skriver at Kims uttalelser er helt i tråd med budskapet til det nordkoreanske propagandamaskineriet den siste tida, der det understrekes at Nord-Korea må prioritere «selvstendighet» for å overleve.

TRUMP PÅ BESØK: Ifølge CNN skal Donald Trumps nye pressesjef ha havnet i en utagerende krangel med nordkoreanske representatner under møtet mellom de to statslederne. Video: AP Vis mer

Men det var ikke den eneste begrunnelsen diktatoren kom med

«Han beordret rivingen av de ubehagelig utseende fasilitetene til sør-siden og byggingen av nye moderne fasiliteter, på vår egen måte», skriver KCNA.

Kim skal ha omtalt de sørkoreanske bygningene som «rufsete» og «et sammensurium uten noen nasjonal karakter», og sa at bygningene ved feriekomplekset ble bygget som «provisoriske telt i et kriseområde».

PROVISORISKE TELT: Disse feriehusene er bygget av Sør-Korea, og er en del av bygningsmassen Kim Jong-un nå vil rive. Foto: AP Photo / Ng Han Guan / NTB scanpix
PROVISORISKE TELT: Disse feriehusene er bygget av Sør-Korea, og er en del av bygningsmassen Kim Jong-un nå vil rive. Foto: AP Photo / Ng Han Guan / NTB scanpix Vis mer

- Vårt land

Ifølge Kim er det også en feilslutning at Kumgangfjellet er noe de to landene eier sammen.

- Kamgang-fjellet er vårt land, som vi har vunnet med blod, og det er til og med en klippe og et tre som forbindes med vår uavhengighet og verdighet her, sa Kim.

Nå vil Kim bygge et feriekompleks «i verdensklasse», og åpnet samtidig døra for at sørkoreanere kan besøke det i framtida, men da i nordkoreansk regi.

- Vi vil alltid ønske våre venner fra sør velkommen dersom de ønsker å komme til Kumgangfjellet etter at det er bygget opp som en turistdestinasjon i verdensklasse, men det er viktig for vårt folk at vi er enige om at det ikke er ønskelig å la sør ta styringen om turene til Kumgang, vårt berømte fjell, sa Kim.

Sør-Korea åpen for samtaler

Sør-Koreas gjenforeningsdepartement sier i en uttalelse at de forsøker å få klarhet i akkurat hva Kim mener med uttalelsene, men at de er klare for å diskutere med Nord-Korea for å beskytte «vårt folks eiendommer».

Sør-Korea har hatt et ønske om å gjenoppta turismen til Kumgangfjellet, med håp om at prosjektet kan redusere spenningen mellom de to landene, og bidra til atomnedrustningssamtaler mellom Nord-Korea og USA. Så langt har de ikke kommet noen vei, blant annet grunnet økonomiske sanksjoner som forhindrer dem fra å gå inn i prosjekter i Nord-Korea.

Ifølge president Moon Jae-in er Sør-Korea interessert i å gjenoppta turismen, med at det kan bli vanskelig å gjøre det vanlig måte, nettopp på grunn av sanksjonene.

Fredag sendte Nord-Korea et brev til Sør-Korea, der de ber dem fjerne bygningene. I brevet skriver også Nord-Korea at de ønsker å diskutere detaljene skriftlig, og sier nei til å møtes ansikt til ansikt, ifølge Yonhap.

DUKKET OPP: Etter fire måneder dukket Kim Jong-uns kone, Ri Sol-ju igjen opp på bilder. Foto: KCNA via REUTERS / NTB scanpix
DUKKET OPP: Etter fire måneder dukket Kim Jong-uns kone, Ri Sol-ju igjen opp på bilder. Foto: KCNA via REUTERS / NTB scanpix Vis mer

Da Kim besøkte Kumgangfjellet hadde han for øvrig også med seg kona Ri Sol-ju, som fram til da ikke hadde blitt sett i offentligheten på fire måneder.

Ri, som i Nord-Korea omtales som «respektert førstedame», kunne ses på bilder sluppet av KCNA, men hun ble ikke omtalt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media