Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ubåtmysteriet:

- Kim Wall bodde 200 meter fra Peter Madsens ubåtverksted

Var naboer i nesten et halvt år før Wall ble drept, ifølge danske og svenske medier.

SISTE INTERVJU: I august dro Kim Wall ut i ubåten Nautilus for å intervjue Peter Madsen. Hun kom aldri tilbake. Foto: Peter Thompson / AFP / NTB Scanpix
SISTE INTERVJU: I august dro Kim Wall ut i ubåten Nautilus for å intervjue Peter Madsen. Hun kom aldri tilbake. Foto: Peter Thompson / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Om en drøy måned starter rettssaken mot Peter Madsen (47). Ubåtkapteinen er tiltalt for overlagt drap på den svenske journalisten Kim Wall (30). Han nekter straffskyld etter tiltalen.

Danske TV2 og BT skriver nå at Madsen og Wall bodde knappe 200 meter fra hverandre i nesten et halvt år, før Wall steg om bord ubåten «Nautilus» 10. august i fjor. Også Aftonbladet omtaler dette.

I mars 2017 flyttet Wall nemlig sammen med sin danske kjæreste i et rom i et kollektiv på Refshaleøen utenfor København. Og dette kollektivet ligger bare noen hundre meter fra Madsens ubåtverksted, skriver Expressen.

Hvorvidt Madsen og Wall møtte hverandre før det avtalte intervjuet i august, er det ingen opplysninger om.

Siste kveld med kjæresten

Walls kjæreste har tidligere fortalt om kvelden hun forsvant, i et innslag i en dokumentar om Madsen, sendt av TV-kanalen Station.

I programmet framkommer det opplysninger om at Wall (30) og kjæresten torsdag 10. august hadde invitert en vennegjeng på avskjedsfest. Dager etter skulle de nemlig flytte til Kina sammen, skriver TV2 Danmark.

Idet den første gjesten ankom festen, fikk Wall en beskjed fra Madsen. Han inviterte henne til ubåten for et intervju til en sak hun skulle skrive om ham. Wall og kjæresten ble enige om at det var en god mulighet til å lage en reportasje til et amerikansk magasin. De besluttet også at hun skulle dra alene.​

Kim regnet med å være borte i to timer, for så å deretter returnere til festen. Om lag et kvarter seinere vinket hun ha det fra ubåten. Det var siste gang de så Wall, skriver avisa.

Skulle flytte

FAMILIENS FARVEL: Familien til den svenske journalisten Kim Wall publiserte tidligere en video på Walls minnefond-side. Videoen er publisert med tillatelse fra familien. Video: RememberingKimWall.com. Vis mer

​Paret hadde ifølge Aftonbladet kjent hverandre i ett og et halvt år, og vært sammen i elleve måneder. Onsdag 16. august skulle de flytte sammen til Beijing. Kjæresten skulle studere, og Wall skulle jobbe som frilansjournalist.

Da Kim aldri kom tilbake etter det avtalte ubåt-intervjuet, meldte kjæresten henne savnet. I løpet av de neste månedene fant politiets dykkere deler av journalistens kropp i Køgebukta utenfor København.

Tiltale

Påtalemyndigheten i Danmark mener at den drapstiltalte ubåtkapteinen Madsen bandt Wall fast med strips i ubåten før han drepte henne, skriver Expressen.

Ifølge tiltalen skal han ha planlagt drapet, blant annet ved at han tok med kniv, skrutrekkere, rør og sag i ubåten. I tillegg tiltales han for likskjending, partering og for grove seksuelle overgrep.

I tiltalen beskrives det som «andre seksuelle handlinger enn samleie som er meget farlige».

Ifølge tiltalen skjedde drapet i tidsrommet klokka 22.00 10. august og klokka 10.00 11. august.

Nekter

Danske påtalemyndigheter har bedt om livsvarig fengsel for ubåtkapteinen.

Madsen selv nekter straffskyld etter tiltalen. Han erkjenner ikke å ha drept Wall, og nekter også for å ha hatt seksuell omgang med henne.

Ubåtkapteinen, som gjentatte ganger har endret sin forklaring, sier parteringen var en panikkhandling.

Dansk politi har funnet deler av Walls parterte lik i sjøen. Det tok flere måneder før etterforskerne fant hele kroppen til Wall.

Prisbelønt

Store geografiske områder og kraftige havstrømmer bidro til en svært vanskelig leteaksjon.

Madsen hadde spent fast stålstenger på Kim Walls kroppsdeler før han kastet dem på sjøen i Køge Bugt utenfor København.

Den prisbelønte journalisten Kim Wall, med erfaring fra New York Times, The Guardian og magasinet TIME, hadde planer om å skrive reportasje om Madsen, som ønsket å bli første privatperson til å nå verdensrommet for egen maskin.​​

UBÅT-MYSTERIET: Den danske oppfinneren Peter Madsen er siktet for drap på den 30 år gamle journalisten Kim Wall. Madsen har nektet skyld for uaktsomt drap, og sagt at han var alene da ubåten gikk under klokka 11.00 fredag utenfor København. Video: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!