Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet på Kim Wall:

Kim Wall hadde fylt 31 år i dag:
- Modig, smart og selvstendig

Kim Wall utpekte seg positivt, både som menneske og journalist.

SELVSTENDIG: Kim Wall blir beskrevet som en svært ambisiøs journalist, et forbilde og en mange så opp til. Wall døde på jobb, da hun skulle intervjue Peter Madsen i fjor høst. Han er tiltalt for overlagt drap på journalisten, men nekter straffskyld. Wall 
 Foto: /ritzau/
SELVSTENDIG: Kim Wall blir beskrevet som en svært ambisiøs journalist, et forbilde og en mange så opp til. Wall døde på jobb, da hun skulle intervjue Peter Madsen i fjor høst. Han er tiltalt for overlagt drap på journalisten, men nekter straffskyld. Wall Foto: /ritzau/ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet): - Da tragedien rammet oss i august i fjor, ble det viktig for oss å fokusere på hvem Kim var som journalist, og ikke som et drapsoffer, sier Kim Walls mamma, ifølge SVT.

RETTSSAK: Peter Madsen nekter straffskyld etter tiltalen om overlagt drap på Kim Wall (30). Foto: Niels Hougaard/Ritzau/AP/Scanpix
RETTSSAK: Peter Madsen nekter straffskyld etter tiltalen om overlagt drap på Kim Wall (30). Foto: Niels Hougaard/Ritzau/AP/Scanpix Vis mer

I dag hadde datteren hennes fylt 31 år. I Københavns byrett ble samtidig den fjerde av de i alt 12 rettsdagene i rettssaken mot Peter Madsen gjennnomført, der Madsen står tiltalt for overlagt drap på den svenske kvinnen.

Men moren til Wall tilbrakte ikke dagen der, ifølge kanalen.

I stedet var hun i New York, byen der Wall utdannet seg til å bli journalist på det anerkjente Colombia-universitetet. Her valgte moren og andre familiemedlemmer å markere fødselsdagen ved utgi et stipend via «Kim Wall Memorial Fond», som ble opprettet like Kim Walls død.

(Saken fortsetter under videoen.)

RETTSSAK: Rettssaken mot Peter Madsen fortsetter. Han er tiltalt på drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Dette er saken. Video: NTB Scanpix/NTB Scanpix Danmark/Frida Andersen Vis mer

Hjelp i sorgen

Til svenske SVT setter moren ord på hvordan nettopp dette fondet har hjulpet familien gjennom sorgen:

- Det har vært ekstremt viktig. Vi har hatt en meningsfull arbeidsoppgave å fokusere på, og det har hjulpet oss gjennom den vanskelige tida, sier moren.

Moren mener det er viktig å huske Wall som den dyktige journalisten hun var.

- Hun var usedvanlig nysgjerrig og hengiven, og god på å finne historiene som normalt ikke dukker opp på førstesidene. Kim brant for at de små, marginaliserte menneskene skulle få komme til ordet, sier moren.

- Stolt av henne

Dagbladet har snakket med en kvinne som møtte Wall via en arbeidssituasjon i 2014, og hun bekrefter Walls mors beskrivelser:

- Hun var oppsøkende og nysgjerrig, og hun representerte noe vi kan være stolte av: Hun var en modig, smart og selvstendig kvinne, som oppsøkte verden for å sette fokus på vanskelige temaer, og gi en stemme til dem som ikke har en stemme. Hun arbeidet etter ideen om å kunne gjøre en forskjell, sier kvinnen, som ønsker å være anonym.

Kim Wall var høyt elsket av mange, ifølge kvinnen.

- Hun var et deilig menneske. Hun var livlig, klok og glad og hadde en positiv utstråling. Hun var nydelig også, sier hun.

- Fant skjønnhet

Walls kjæreste avga sin forklaring for retten denne uka, og også han ga en kort beskrivelse av Wall.

- Kim var en utrolig ambisiøs journalist, og et fantastisk nysgjerrig menneske, som fant skjønnhet alle steder, sa han.

Wall kom aldri tilbake, og drapet har satt dype spor i kjæresten.

- Det har påvirket alt, sa han i retten.

- Sa du farvel til henne da hun dro avsted, spurte aktor Buch-Jepsen.

- Ja, det gjorde jeg, svarte kjæresten.

Kim Wall ble født i Trelleborg i Sverige. Hun har vunnet flere priser for sitt journalistiske arbeid, ifølge danske BT.

I løpet av karrieren som journalist rapporterte Wall fra land som Nord-Korea, Cuba, Kina, Haiti, Myanmar, Hong Kong, India og Marshall-øyene, og hun har jobbet for aviser som The Guardian og New York Times.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!