Drapet på Kim Wall:

Kim Walls kjæreste: - Gruet seg til å dykke ned i ubåten

Kim Wall droppet sin egen avskjedsfest og trosset frykten for å dykke ned under vann, for å lande reportasjen hun ønsket å skrive. - Hun var en utrolig ambisiøs journalist, sa hennes kjæreste, da han vitnet i retten i går.

- REDD FOR Å DYKKE NED: Kim Wall forlot kjæresten i 19.00-tida den 10. august i fjor, for å gjøre et intervju med Peter Madsen. - Hun var redd for å være i ubåten, for å dykke ned, fortalte kjæresten hennes i retten i går, da han avga sin forklaring. Foto: ritzau/NTB Scanpix
- REDD FOR Å DYKKE NED: Kim Wall forlot kjæresten i 19.00-tida den 10. august i fjor, for å gjøre et intervju med Peter Madsen. - Hun var redd for å være i ubåten, for å dykke ned, fortalte kjæresten hennes i retten i går, da han avga sin forklaring. Foto: ritzau/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

KØBEHNAVN (Dagbladet): - Hun var en utrolig ambisiøs journalist, og et fantastisk nysgjerrig menneske, som fant skjønnhet alle steder.

Slik ble den svenske journalisten Kim Wall (30) beskrevet av sin danske kjæreste, da han i går avga sin forklaring for retten. De to hadde vært sammen i elleve måneder, og bodde i et kollektiv på Refshaleøyen, rett ved verkstedet til Peter Madsen.

- Vi bodde 80-100 meter fra ham, men vi kjente ham ikke, sa kjæresten i retten.

NABOER: Rakett-Madsens verksted (i forgrunnen), ligger rett ved bygningen (rød med hvite vinduer) hvor Kim Wall bodde i tida før hun ble drept. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
NABOER: Rakett-Madsens verksted (i forgrunnen), ligger rett ved bygningen (rød med hvite vinduer) hvor Kim Wall bodde i tida før hun ble drept. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

Ønsket intervjuet

Mannen er et av påtalemyndighetenes viktigste vitner i rettssaken mot Madsen, fordi han blant annet kan si noe om kontakten Wall hadde med Madsen før den fatale ubåtturen, den 10. august i fjor.

BODDE SAMMEN: Kim Wall bodde her i dette bygget, sammen med kjæresten i august i fjor. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
BODDE SAMMEN: Kim Wall bodde her i dette bygget, sammen med kjæresten i august i fjor. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

Ifølge kjæresten tok Wall kontakt med Madsen første gang den 24. mars i fjor. Hun ønsket å intervjue ham i forbindelse med en reportasje til magasinet Wired.

Den 10. august hadde paret invitert venner til en fest, fordi de skulle flytte til Kina sammen uka etter, og Wall rådførte seg med kjæresten om hun skulle forlate vennene for å gjennomføre intervjuet.

- Var redd ubåten

Det er registrert en telefonsamtale mellom Wall og Madsen klokka 16.38 denne dagen.

- Hun sa at hun hadde fått gjennomslag for intervjuet, og virket begeistret. Hun dro ned til verkstedet hans like etterpå for en kopp te, og da hun kom tilbake sa hun at hun skulle ut i ubåten, fortalte kjæresten i retten.

- Virket hun bekymret for noe da?, spurte aktor Buch-Jepsen.

- Hun var redd for å være i ubåten, for å dykke ned.

Wall valgte likevel å dra, og forlot kjæresten og gjestene like før klokka 19.00. Hun sa at hun regnet med å være tilbake etter to timer.

Fram til klokka 20.16 sendte Wall flere bilder og meldinger fra ubåten til kjæresten, men så ble det stille.

- Jeg ble urolig allerede etter tre timer. Kim er en person som gjør jobben sin, så jeg utsatte uroen min så lenge som mulig. Men rundt klokka 02.00 ringte jeg politiet, sa kjæresten.

Han ringte også Walls foreldre, samt Peter Madsens kone, som han møtte utenfor verkstedet.

- Hun var min eneste link til noe, sa kjæresten.

Wall kom aldri tilbake, og drapet har satt dype spor i kjæresten.

- Det har påvirket alt, sa han i går.

- Sa du farvel til henne da hun dro avsted?, spurte aktor Buch-Jepsen.

- Ja, det gjorde jeg, svarte kjæresten.

RETTSSAK: Rettssaken mot Peter Madsen fortsetter. Han er tiltalt på drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Dette er saken. Video: NTB Scanpix/NTB Scanpix Danmark/Frida Andersen Vis mer

Detaljerte beskrivelser av stikkskader

I går vitnet også rettsmedisiner og overlege Christina Jacobsen i byretten.

Hun måtte gjentatte ganger svare på spørsmål om stikk- og snittskader på Kim Walls (30) kropp var blitt påført før, under eller etter at døden intraff.

Madsen, som nekter straffskyld eter tiltalen om verlagt drap, har erkjent usømmelig omgang med lik - altså at han har partert Wall. Han nekter imidlertid for tiltaleposten som lyder «andre seksuelle overgrep enn samleie, som er meget farlige».

At Wall hadde flere skader i underlivet, og tidspunktet for når disse ble påført henne, ble derfor et viktig tema under utspørringen av Jacobsen, som har vært overordnet ansvarlig for obduksjonsrapporten av Wall. Og ifølge Jacobsen tyder mikroskopiske undersøkelser på at enkelte av disse stikkene ble påført Wall mens hun fremdeles var i live, eller rett etter at døden inntraff.

Bagrunnen for konklusjonen er at det er påvist blodutredelser ved enkelte av stikkene, noe som ikke kan oppstå mange timer etter at døden har intruffet, forklarte rettsmedisineren.

Opplysningene står i sterk kontrast til Madsens forklaring, som sier at Wall døde i 23.00-tida etter en kullosforgiftning i ubåten, og at han la seg til å sove, før han sju timer seinere delte opp liket og dumpet det i sjøen.

Også flere andre opplysninger rettsmedisineren i går kom med, stemmer ikke overens med det Madsen har forklart. Ifølge henne ville Wall hatt 2.- eller 3. grads forbrenning på kroppen dersom temperaturen i ubåten var så høy som Madsen har hevdet.

Det er heller ingenting ved lungene hennes som tyder på at hun døde som følge av kullosforgiftning. Madsens forsvarer påpekte gjentatte ganger at endelig dødsårsak ikke er fastslått.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer