Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ubåtmysteriet i Danmark:

Kim Walls mor: - Hun skal ikke huskes som et drapsoffer

Flere anklager den anerkjente journalisten for å ha tatt en risiko da hun ble med Peter Madsen (47) inn i ubåten. Nå snakker moren ut.

IKKE OFFER: Kim Walls mor mener datteren bør huskes som den dyktige journalisten hun var. Foto: Peter Thompson / Reuters / NTB Scanpix
IKKE OFFER: Kim Walls mor mener datteren bør huskes som den dyktige journalisten hun var. Foto: Peter Thompson / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 30 år gamle frilansjournalisten Kim Wall mistet livet da hun 10. august i fjor steg ombord i ubåten Nautilus. Wall skulle opprinnelig skrive en reportasje om ubåtkapteinen og oppfinneren Peter Madsen (47). Ifølge danske påtalemyndigheter ble hun i stedet mishandlet, drept og partert.

Inntil sin død jobbet Wall for både Time, The New York Times og The Guardian. På tross av sin suksess, anser flere kvinnen kun som et offer for Madsens forbrytelser.

Wall anklages på toppen av det hele for å ha tatt unødvendig risiko.

I danske Femina beskrev forfatteren Jens Christian Grøndahl journalisten som «en jente som søker uvanlige situasjoner, og som liker å sette seg selv i fare.»

Han skal senere beskrev han Kim som et offer. Likevel passet han på å legge til at han ikke mente det var hennes feil at hun ble drept.

- Jeg mener virkelig ikke at det er offerets skyld. Og man skal som kvinne kunne ta seg fram på egenhånd, sa han til Politiken.

Lena Abrahamsson, professor i arbeidsvitenskap ved Luleå tekniske universitet, mener enkeltes inntrykk av at Wall har vært uforsiktig kommer av forventningene samfunnet har til hva slags jobber som er passende for kvinner, skriver Expressen.

- Det finnes et urgammelt syn på at kvinner er mer forsiktige og tar mindre risiko enn menn. Det gjør at de oppfattes som feige. Synet fører også til at dersom kvinner faktisk tar risiko, så kan de skylde på seg selv dersom det skulle skje noe. Man skylder rett og slett på offeret, sier hun til avisa.

Ikke et offer

Det siste Walls mor, Ingrid Wall, vil er at datteren skal huskes som et drapsoffer, men som den gode journalisten hun var. Derfor begynte tanken om å lage et fond for datteren å spinne allerede dagen etter hun forsvant.

- Vi fokuserer på å fortsette livene våre i stedet for å tenke på at de tok slutt den dagen i ubåten. Det innebærer at hun kommer til å leve videre gjennom fondet, sier hun til TT.

Fondet drives av Walls venner og familie i samarbeid med International Women's Media Foundation (IMWF). Hittil har det over 2 000 medlemmer. Blant dem bidrar organisasjoner økonomisk. Bidragene ligger i gjennomsnitt på mellom 5 og 12 000 dollar.

Fra det skal det deles ut et stipend på 5 000 dollar, som tilsvarer omlag 40 000 norske kroner. Stipendet går til en ung, kvinnelig journalist som jobber med lignende saker som Wall gjerne skrev.

- Kim skrev saker om mennesker og merkelige fenomener. Det var ikke vanlige saker. Hun fant liksom nyheter som ikke alle andre allerede visste om. Hun sa alltid at de hadde opprørske undertoner, sier moren ifølge Aftonbladet.

Det første stipendet deles ut 23. mars. Selv om det utbetales mens rettssaken pågår, anser både venner og familie det som en trøst. Ifølge Ingrid Wall er det nemlig mange av dem som donerer penger som også legger ved en liten hilsen.

- Samtidig som det er fryktelig, så kjennes det veldig fint for oss at det blir gjort på den måten, sier hun.

FAMILIENS FARVEL: Familien til den svenske journalisten Kim Wall publiserte tidligere en video på Walls minnefond-side. Videoen er publisert med tillatelse fra familien. Video: RememberingKimWall.com. Vis mer

Grunnen til at moren har valgt å sette beløpet så høyt er at hun vil at vedkommende som får stipendet skal kunne reise på en ordentlig måte, skriver det danske nyhetsbyrået TT.

- Det handler om å kunne bo sikkert, kunne ha råd til hjelp fra lokale, og ha råd til en skikkelig forsikring, forteller Ingrid Wall.

Ifølge henne velger mange frilansjournalister ikke å forsikre seg. Grunnen er nettopp knappe budsjetter.

- Kim var alltid forsikret da hun var ute og reiste, men var ikke det da hun var i København. København er jo hjemme, sier hun.

Fra begynnelsen var målet ifølge nyhetsbyrået å samle inn 100 000 dollar, men det ble nådd allerede i oktober. Siden den gang har summen nesten doblet seg. Nå er den derfor oppe i nesten 200 000 dollar. Det gir Walls venner og familie mulighet til å plassere penger for avkastning slik at fondet kan eksistere i lang tid.

Walls mor understreker at god journalistikk ikke er gratis, og at det er en annen grunn til at fondet har satt summen på stipendet så høyt.

- Om vi ikke står opp for opphavsrett og god journalistikk, hvem i all verden skal gjøre det, spør hun.

Nekter straffskyld

Torsdag stilles den drapstiltalte ubåtkapteinen for retten i København. En rettssak hele verden kommer til å følge med på.

Rettssaken varer i over tolv dager. Dersom alt går som planlagt kommer dommen i slutten av april. Danske påtalemyndigheter har bedt om livsvarig fengsel for ubåtkapteinen.

​Ifølge tiltalen mener påtalemyndighetene at Madsen planla drapet, blant annet ved at han tok med seg kniv, skrutrekkere, rør og sag i ubåten. I tillegg tiltales han for likskjending, partering og for grove seksuelle overgrep.

​Påtalemyndighetene mener at Madsen mishandlet Wall ved å slå henne, stikke og snitte i henne, før han til slutt drepte henne.

​I tiltalen beskrives det som «andre seksuelle handlinger enn samleie som er meget farlige», og påtalemyndigheten mener at Madsen mishandlet Wall ved å slå, stikke og snitte i henne, før han til slutt drepte henne.

Madsen selv erkjenner ikke å ha drept Wall, og nekter også for å ha hatt seksuell omgang med henne. Ubåtkapteinen, som gjentatte ganger har endret sin forklaring, sier parteringen var en panikkhandling.

Dansk politi har funnet deler av Walls parterte lik i sjøen. Det tok flere måneder før etterforskerne fant hele kroppen til Wall.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!