Målinger: Dette er en oversikt over målingene NORSAR har gjort av Nord-Koreas tidligere prøvesprengninger. Den viser tydelig at den siste var utrolig kraftig. Foto: NORSAR
Målinger: Dette er en oversikt over målingene NORSAR har gjort av Nord-Koreas tidligere prøvesprengninger. Den viser tydelig at den siste var utrolig kraftig. Foto: NORSARVis mer

Nord-Korea

Kims atomsprengning ble registrert i Hamar: - Kjempeskummelt

Bomba ble målt til å ha vært mye kraftigere enn vi har sett i tidligere prøvesprengninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndagens underjordiske atomprøvesprengning i Nord-Korea var såpass kraftig at det ble registrert i Hamar. Det skriver Den seismologiske målestasjonen til NORSAR på Hamar i en pressemelding.

Det menneskeskapte jordskjelvet som ble utløst, ble målt til 5,8 på Richters skala av de norske seismologene. De beregnet også at bomba hadde en sprengkraft på 120 kilotonn.

Anne S. Lycke: Adiminstrerende direktør i NORSAR. Foto: NORSAR
Anne S. Lycke: Adiminstrerende direktør i NORSAR. Foto: NORSAR Vis mer

Til sammenlikning ble atombomba som ble sluppet over Hiroshima i 1945 beregnet å ha en sprengkraft på 15 kilotonn.

- Skummelt

- Det er jo kjempeskummelt, for nå er Kim Jong-uns utsagn - om hvor store atomvåpnene deres er - mer troverdig, sier administrerende direktør i NORSAR, Anne S. Lycke.

Det som er virkelig spennende med denne målingen, er at den viser at sprengningen fant sted i akkurat det samme området som de forrige prøvesprengningene Nord-Korea har utført, opplyser Lycke.

- Etter hvert kan vi se om fjellene lekker ut radioaktive molekyler, og videre finne ut av hvilket atomvåpen de har, sier hun.

Tidligere sprengninger: Dette er en oversikt over områdene de andre prøvesprengningene har foregått. Foto: NORSAR
Tidligere sprengninger: Dette er en oversikt over områdene de andre prøvesprengningene har foregått. Foto: NORSAR Vis mer

Grunnen til at vi kan registrere prøvesprengningen i Hamar, er at vi har fintfølende instrumenter som er plassert i Hedmark, Finnmark og Svalbard.

Så når bomba eksploderer under bakken, går lydbølgene i jordskorpa og kommer til Hamar – som når du kaster stein i vann, og det skaper ringer.

Norge er altså plassert på samme kontinentalplate som Nord-Korea. Dermed blir det ikke noen brudd i lydbanen.

Varsler Utenriksdepartementet

Det tok 11 minutter for lydbølgene å gå fra Nord-Korea til stasjonen i Hamar.

- Når signalene når vårt senter i Hamar går alarmen, og da ringer telefonen til en av våre ansatte som må bekrefte målingene, sier Lycke.

Videre ringer de norske seismologene til Utenriksdepartementet og varsler dem. Dette gjør de fordi Norge er en del av prøvestansavtalen mot atomvåpen. I det samarbeidet tar NORSAR seg av det tekniske, mens Utenriksdepartementet tar det politiske.

LYTTER PÅ JORDA: På Kjeller, utenfor Oslo, har Norsar full oversikt over hvordan jorda høres ut til enhver tid. Norsar er en privat stiftelse, og er en av få i verden som er uavhenging, og er ikke eid av myndighetene. De er en del av et internasjonalt fredsbevarende arbeid, og har tilgang til over 300 stasjoner som blant annet lytt... Vis mer