NY MINISTER: Nord-Koreas øverste leder Kim Jong-un har fått en ny forsvarsminister på plass. Foto: KCNA/NTB Scanpix
NY MINISTER: Nord-Koreas øverste leder Kim Jong-un har fått en ny forsvarsminister på plass. Foto: KCNA/NTB ScanpixVis mer

Kims forrige forsvarsminister ble angivelig henrettet med antiluftskyts. Nå er en erstatter på plass

Forgjenger forsvant plutselig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Koreas tidligere forsvarsminister Hyon Yong-chol ble fjernet og angivelig henrettet 30. april.

Nå melder det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA, gjengitt av CNN, at Pak Yong-sik er presentert som nasjonens nye forsvarsminister. Det skjer drøye to måneder etter at hans forgjenger plutselig forsvant.

Pak har vært en generalmajor siden 1999 - og ble firestjerners general i mai i år, ifølge International Business Times. Flere ganger skal Pak og Nord-Koreas øverste leder Kim Jong-un vært fotografert sammen på offentlige opptredener. Den nye forsvarsministeren skal ha vært en av dikaturets høyest rangerte offiserer.

NY FORSVARSVARSMINISTER: Pak Yong-sik har fått ny jobb. Foto: EPA/KNCA SOUTH KOREA OUT
NY FORSVARSVARSMINISTER: Pak Yong-sik har fått ny jobb. Foto: EPA/KNCA SOUTH KOREA OUT Vis mer

Til tross for høy status, fikk Paks forgjenger en tøff avskjedigelse.

Sovnet? Hyon Yong-chol skal ha falt i unøyde hos Kim Jong-un etter et møte der Hyon duppet av. Dette bidro til at forsvarsministeren ble henrettet på brutalt og meget spesielt vis.

Flere hundre nordkoreanske tjenestemenn skal ha vært til stede da ministeren ble skutt og henrettet med antiluftskyts. Denne metoden brukes angivelig kun ved henrettelser av høytstående tjenestemenn i Nord-Korea. Det har derimot vært sprikende meldinger om hvordan ministeren ble avsatt.

Hyon ble utnevnt til forsvarsminister for litt over et år siden.

HENRETTET: Hyon Yong-chol. Foto: AP Photo/Jon Chol Jin
HENRETTET: Hyon Yong-chol. Foto: AP Photo/Jon Chol Jin Vis mer

Og han er ikke den første som forsvinner.

Siden Kim Jong-un tok over makta i Nord-Korea i 2011 skal mer enn 70 offiserer blitt henrettet, ifølge sørkoreanske Yonhap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Fritatt Sommeren 2012 ble Nord-Koreas forsvarssjef Ri Yong-ho «fritatt» fra alle sine offisielle poster, offisielt som følge av sykdom.

Eksperter stilte seg tvilende til om dette var den egentlige årsaken, og flere mente at avgangen var et resultat av beinhard maktkamp der Kim Jong-un ønsket å styrke sin kontroll over de militære.

Dagen etter nyheten om Ris avgang meldte det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA at den relativt ukjente offiseren Hyon Yong-chol trolig var nestemann på lista.

Tørke? Høyt forbruk på blant ledere er ikke det eneste problemet til nordkoreanerne. Nord-Korea har slitt med ekstremtørke i 2015. Mer enn 30 prosent av risåkrene har sprukket, og landet har gått ut og bedt om internasjonal hjelp.

Ifølge Asia-forsker Stein Tønnesson ved Institutt for Fredsforskning kommer ekstremtørke og sult ikke til å gå ut over diktaturets atomprogram.

- Man kunne godt ønske at det er sånn, men det er helt, helt usannsynlig. Nord-Korea tror at resten av verden vil kaste seg over dem om de skrinlegger atomprogrammet, og derfor vil de fastholde det, sa Tønnesson til Dagbladet.

- Dette programmet vil de ikke oppgi uansett. De vil heller la folket dø av sult, sa han.

I 2012 estimerte det sørkoreanske forsvaret at Nord-Korea på det tidspunktet hadde mellom 2500 og 5000 tonn kjemiske våpen.