Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kims mystiske coronatall

Det er ingen grunn til å tro at ingen er coronasmittet i Nord-Korea, mener ekspert. Men Kim Jong-un fastholder bestemt at sykdommen ikke har vært innom nasjonen.

- INGEN SMITTET: Den nordkoreanske regjeringen hevder bestemt at ingen i landet har blitt smittet av coronaviruset. Foto: STR / KCNA VIA KNS / AFP
- INGEN SMITTET: Den nordkoreanske regjeringen hevder bestemt at ingen i landet har blitt smittet av coronaviruset. Foto: STR / KCNA VIA KNS / AFP Vis mer

Sør-Korea var tidlig et av landene med mest utbredt coronasmitte. Fredag var det registrert drøyt 8500 tilfeller og 94 dødsfall som følge av viruset.

Naboen i nord, Nord-Korea, og deres leder Kim Jong-un, hevder til dags dato at de ikke har registrert ett eneste tilfelle av coronaviruset. Det til tross for at landet grenser til nevnte Sør-Korea og Kina - med til sammen nesten 90 000 registrerte tilfeller.

Vladimir Tikhonov, professor i Øst-Asia- og Korea-studier ved Universitetet i Oslo, mener det ikke er noen grunn til å tro at ingen er smittet av coronaviruset i Nord-Korea.

- Det høres merkelig ut. De sier to selvmotsigende ting: At ingen er infiserte, men samtidig er det kjent at mange er satt i karantene. Hvis man legger sammen tall fra offentlige kilder og Nord-Koreas ledende avis Rodong Sinmun, har rundt 10 000 mennesker sittet i karantene, sier Tikhonov til Dagbladet.

93 DØDE: Kistene står tett i tett i byen Bergamo i Nord-Italia. Her får begravelsesbiler militæreskorte for å frakte døde kropper til andre byer for å kremeres. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB / AP / Lorini Vis mer

Isolering

Likevel har landet innført strenge restriksjoner, som å stenge grenser og sette tusenvis i karantene. Det er i tillegg innført innreisenekt for turister, og fly og tog til utlandet er innstilt.

- Det man kan si, er at Nord-Korea er effektive til å isolere folk der det har vært mistanke om smitte. Nord-Koreas regjering har jo et omdømme for strenghet, så er man isolert, er man isolert. De er effektive når det gjelder forebygging, sier Tikhonov.

Business Insider siterte imidlertid tidligere denne uka sørkoreanske Daily NK på at 200 soldater er døde etter å ha blitt smittet, og at ytterligere 4 000 mennesker er i karantene. Bloomberg har snakket med Robert Abrams, som er sjef for amerikanske styrker i Korea. Han sier at de også opplevde oppsiktsvekkende liten aktivitet fra det nordkoreanske militæret i samme tidsrom.

Men dette er altså ikke bekreftet av nordkoreanske myndigheter, som fastholder at de ikke har opplevd smittetilfeller.

- En av tingene må stemme. Når de sier at ingen er smittet, men samtidig at 10 000 er isolert, så har mest sannsynlig noen blitt smittet, sier Tikhonov.

Sårbare

Ifølge The Independent er 40 prosent av Nord-Koreas innbyggere sårbare for viruset. Det blant annet på grunn av underernæring og dårlig kontrollert økonomi. Dette vil igjen gjøre at landet er i en risiko for å nå høye dødstall som følge av viruset.

Leder Kim Jong-un advarte også i februar om alvorlige konsekvenser dersom viruset spredte seg til landet.

Tikhonov sier til Dagbladet at mange sykehus i Nord-Korea ikke har utstyr for lungeventilasjon, som brukes når man ikke får puste. I hovedstaden Pyeongyang, for eksempel, skal det bare være ved to sykehus, sier professoren.

- Ja, det er sant at de er sårbare for en slik epidemi. Man må ha et godt immunforsvar for å stå imot, og for å ha et godt immunforsvar, må du ha godt med proteiner. Men dyreprotein har de ikke stor tilgang på i Nord-Korea. Den største kilden er fisk, men forbruket er lavere enn i Kina, Sør-Korea og Japan. Stofekjøtt spiser de svært sjelden, sier Tikhonov.

Ifølge The Independent hastebygger nasjonen imidlertid et sykehus i disse dager. Det kom fram i en kringkastet tale av diktator Kim Jong-un. I tillegg skal regjeringen være preget av en optimisme i håndteringen av situasjonen.

- Nord-Korea framstår isolert, men mye informasjon kommer ut. For eksempel kan vi finne ut at, ja, en epidemi fant sted. Men nå går det tilsynelatende bedre, og myndighetene virker optimistiske, sier Tikhonov.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!