Kims mystiske kone borte - igjen

Ri Sol-ju har ikke blitt sett på fire måneder.

BORTE: Her er Ri Sol-ju avbildet sammen med Kim Jong-un under et statsbesøk i Kina i juni. Siden dette besøket, har hun ikke vist seg i offentligheten. Foto: KCNA VIA KNS / AFP / NTB scanpix
BORTE: Her er Ri Sol-ju avbildet sammen med Kim Jong-un under et statsbesøk i Kina i juni. Siden dette besøket, har hun ikke vist seg i offentligheten. Foto: KCNA VIA KNS / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ri Sol-ju er Nord-Koreas førstedame. Siden hun første gang ble sett ved Kim Jong-uns side, har hun jevnt og trutt dukket sammen med Kim Jong-un under hyggelige anledninger. Alltid smilende og vinkende.

Borte igjen

Men nå begynner det å bli lenge siden sist førstedamen ble sett ved sin manns side. Det har faktisk gått fire måneder siden hun har blitt sett i offentligheten, noe som har ført til at folk har begynt å spekulere i hva som er årsaken, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Forrige gang Ri ble sett var i juni, da hun var med Kim under et statsbesøk i Beijing. At hun siden den gang ikke har blitt nevnt eller avbildet i statlig nordkoreansk media en eneste gang, ses på som uvanlig.

Siden nordkoreanske medier begynte å omtale henne som førstedame har hun som regel blitt omtalt minst en gang i måneden.

I hennes fravær de siste månedene har Kims søster, Kim Yo-jong, tatt hennes plass ved diktatorens side, blant annet under feiringen av Kims bestefar, landsfader Kim Il-sung, i juli.

Det er for øvrig ikke første gangen at førstedamen har holdt seg borte, eller blitt holdt borte, fra offentlighetens søkelys over en lengre periode.

I 2016 var Ri borte fra offentligheten i sju måneder, og det ble spekulert i om diktatorens kone var alvorlig syk, gravid, eller ikke lenger en del av mannens liv. Disse spekulasjonene ble til dels avkreftet da Ri dukket opp på et bilde med Kim i desember samme år.

SJELDEN: Svært sjelden, nesten aldri, svarer formann Kim Jong-un en utenlandsk journalist. Men i Hanoi gjorde han et unntak. Video: AP Vis mer

Giftet seg i 2009

Førstedamen framstår i det hele tatt litt mystisk. Det er svært lite man vet om henne, og det man vet er ofte antakelser. Svært lite informasjon lekker ut fra det lukkede landet.

Hun dukket først opp i offentlighetens søkelys mot slutten av 2011, da en da uidentifisert kvinne ble avbildet ved Kims side.

I juli 2012 ble forholdet mellom Kim og Ri bekreftet, da statlig media skrev at Kim deltok under åpningen av en fornøyelsespark sammen med sin kone Ri Sol-ju.

I forbindelse med at Ri ble kjent for offentligheten, sa analytiker Cheong Seong-chang til South Korean Times at de sannsynligvis giftet seg i 2009.

- Den avdøde lederen Kim Jong-il arrangerte sin yngste sønns ekteskap i en fei, etter å ha fått slag i 2008, sa Chang, ifølge BBC.

SJELDENT: Nord-Koreas leder Kim Jong-uns kone har ikke vist seg offentlig på over fire måneder. I forbindelse med feiringa av det nye interkontinentale ballistisk missilet diktaturet testet forrige uke, tok Kim med seg kona Ri Sol-ju. Video: KRT via AP / CNN Vis mer

Har antakelig tre barn

Ri skal ha født et barn i 2010, ett i 2013 og ett i 2017. Det er ikke fastslått med sikkerhet hva slags kjønn ekteparets førstefødte er, men det sørkoreanske parlamentsmedlemmet Kim Byung-kee fortalte i 2017 at det var en gutt.

Parets mellomste barn er ei jente. Det kunne den karismatiske basketballstjerna Dennis Rodman, som har utviklet et høyst oppsiktsvekkende vennskap med Kim, avsløre etter et besøk i Nord-Korea i 2013.

- Jeg holdt babyen deres Ju-ae og snakket med Ri også. Han er en god far og har en nydelig familie, fortalte Rodman til The Guardian.

At Ri fikk et tredje barn i 2017 er noe uvanlig, gitt at nordkoreanske kvinner stadig sjeldnere får flere enn to barn. Flere har spekulert i at Ri kan ha blitt presset til å få et tredje barn «dersom hennes to første var jenter», ifølge nyhetsbyrået UPI.

Ifølge Ahn Chan-il, nordkoreansk avhopper og forsker, er det «et press for å føde en sønn raskt, fordi regimet ikke er så solid».

Har studert sang

Heller ikke Ris bakgrunn kan man si så mye om. For det første så er sannsynligvis navnet hennes et pseudonym, skriver The Daily Beast.

Dermed er det ikke så lett å si noe om hennes bakgrunn, men ifølge sørkoreanske analytikere skal hun komme fra en familie som tilhører partieliten, der faren er en akademiker og mora er fødselslege.

Hun er sannsynligvis rundt 30 år, og skal ha studert sang i Kina.

I 2005 besøkte hun Sør-Korea, som en del av et cheerleading-lag. Da skal hun også ha vært en del av et kor som sang «jeg liker landet mitt best», ifølge Reuters.

Det har også blitt hevdet at hun har opptrådt flere ganger i utlandet, som en del av gruppa Unhasu Orchestra.

Ifølge avisa The Chosun skal myndihetene i Nord-Korea har prøvd å «slette fortida hennes som sanger og underholder ved å konfiskere populære, uoffisielle CD-er med hennes musikk». Sangen «Sobaeksu» skal være blant de mest populære.

Stemmen hennes skal i alle tilfeller være fløyelsmyk, om man skal stole på Kim Jong-uns tidligere sushikokk, Kenji Fujimoto, som besøkte Kim i 2012.

- Hun er bare så sjarmerende. Jeg kan ikke beskrive stemmen hennes, den er så myk, fortalte Fujimoto til CNN.

«Respektert førstedame»

I 2018 ble Ri «forfremmet», i alle fall rent språklig. Da begynte de statlige mediene i Nord-Korea å omtale henne som «respektert førstedame» i stedet for «kamerat», skriver The Guardian.

Dette var første gang på mer enn 40 år at statlig nordkoreansk media brukte denne tittelen. Ifølge analytikere måtte forfremmelsen ses på som en del av Nord-Koreas forsøk på å framstille seg selv som en «normal stat», under oppkjøringen til toppmøtet mellom lederne i Nord-Korea, Sør-Korea og USA.

Ved å omtale Ri som «respektert førstedame», fikk hun en tittel som er lik den til Kim Jung-sook, Sør-Koreas førstedame, og den langt mer kjente førstedamen i USA, Melania Trump.

- De avholder dette toppmøtet som likemenn, så hvis Melania Trump deltar, så vil Ri delta, sa avhopper An Chan-il.

Men nå er altså Ri borte fra offentligheten igjen. Hvorfor, er det ingen, i alle fall ikke utenfor Nord-Koreas, som vet.

LIMOUSINE: Kim Jong UN kjører rundt i en pansret limousine fra Mercedes Benz, men hvordan fikk han tak i den? Kilde: CNN. Video: Christian Wehus. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer