Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea

Kims nye missil bekymrer Putin, mens forsker slår alarm: - Betydelig lengre rekkevidde

Fysikeren David Wright mener Nord-Koreas uidentifiserte rakett kan ha en rekkevidde på 4500 kilometer.

LIKER IKKE UTVIKLINGEN: Vladimir Putin er ikke begeistret for missilene til Kim Jong-un. Foto: Reuters/Damir Sagolj/PA Photos/Chris Jackson/NTB Scanpix
LIKER IKKE UTVIKLINGEN: Vladimir Putin er ikke begeistret for missilene til Kim Jong-un. Foto: Reuters/Damir Sagolj/PA Photos/Chris Jackson/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld meldte det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap om at Nord-Korea hadde avfyrt en ballistisk rakett.

Oppskytingen skal ha funnet sted ved Kusong, nordvest for hovedstaden Pyongyang, og har vakt kraftige reaksjoner fra Japans Shinzo Abe og USAs president Donald Trump.

- Med tanke på at missilet slo ned så nær russisk jord, faktisk nærmere Russland enn Japan, kan ikke presidenten tenke seg at Russland er fornøyde, heter det i en pressemelding utstedt fra Det hvite hus, ifølge Reuters.

Bekymret Putin

I morgentimene søndag refererte nyhetsbyrået også til misnøye i Kreml. Ifølge en pressetalsmann er Vladimir Putin bekymret over oppskytningen av raketten.

Denne kan være mer avansert enn de Nord-Korea tidligere har avfyrt.

Det mener David Wright, meddirektør for Union of Concerned Scientists program for global sikkerhet.

UVIRKELIG: Tre lange rekker med artilleri viser det Nord-Koreas statslige medier kaller en «felles avfyringsdemonstrasjon». Den svære militærøvelsen skal ha blitt arrangert i Wonsan-provinsen for å feire 85-årsjubileet til landets hær. Video: Scanpix/CNN Vis mer

Kan ha lengre rekkevidde

Wright viser til beskrivelser av oppskytningen fra japansk hold.

Ifølge Japans forsvarsdepartement skal raketten ha beveget seg 800 kilometer, for så å gå i bakken 400 kilometer øst for Nord-Korea.

Raketten skal også ha hatt en svært høy bane.

- Hvis informasjonen som er blitt oppgitt stemmer, har missilet en betydelig lengre rekkevidde enn de andre landet besitter, sier Wright, ifølge The Guardian.

4500 kilometer

Tidligere har Nord-Korea avfyrt en rekke raketter av typen Musudan.

Denne hadde ifjor en rekkevidde på rundt 3000 kilometer, noe Nord-Koreas seneste missil kan overgå, mener Wright.

- Hvis den samme raketten hadde hatt en mer normal bane, så ville den hatt en rekkevidde på rundt 4500 kilometer, uttaler David Wright overfor The Guardian.

Fordømmelse fra USA

Forskeren understreker imidlertid at kysten til USAs fastland ligger ytterligere 3500 kilometer unna Kim Jong-uns rekkevidde.

DISNEY-SHOW I DIKTATOR-LAND: Kim Jong-un storkoste seg i salen da Disney-figurer og amerikanske filmhelter var blant høydepunktene i en festforestilling i Pyongyang. Video: Reuters. Vis mer

Supermakten har i en lengre tid vært i konflikt med det nordkoreanske regimet. Dette i stor grad på grunn av Nord-Koreas atomvåpenprogram.

- Nord-Korea har utgjort en avskyelig trussel altfor lenge. Sør-Korea og Japan har overvåket situasjonen tett sammen med oss, skrev Det hvite hus i en pressemelding kort tid etter lørdagens oppskytning.

På tross av den skarpe retorikken, skal de to landene være villige til å inngå forhandlinger «under de rette forholdene».

Det uttalte en nordkoreansk diplomat lørdag, ifølge CNN.

Holdt samtaler i Norge

Uttalelsen kom i forbindelse med møtet mellom nordkoreanske og amerikanske representanter i Norge denne uka.

Da Dagbladet kontaktet Geir Helgesen, direktør for Nordisk Institutt for Asia-studier ved Universitetet i København, angående disse, mente han begge parter hadde interesser i å holde samtaler.

Dette i en fastlåst situasjon på randen av krig.

- De var på vei inn i en gammeldags kald krig-retorikk, og det var nesten nødt til å skje noe. Kina ville aldri ha akseptert et militært angrep på Nord-Korea, sa Helgesen mandag etter at nyheten om Norge-samtalene ble kjent.

Tester Sør-Koreas nye president

Oppskytningen kommer også i etterkant av valget i Sør-Korea. Der seiret Moon Jae-in, en populær politiker sett med kinesiske øyne.

Kina har lenge vært svært viktige for Nord-Korea, men er ikke begeistret for Kim Jong-uns atomvåpenprogram.

PRIO-forsker Stein Tønnesson tror at Nord-Korea frykter at Kina skal få et bedre forhold til Sør-Korea. Han advarte tidligere denne uka om at Nord-Korea kunne følge opp valget av Moon med nye provokasjoner.

- Kina er glade for valget, men Kim Jong-un liker nok ikke tanken på Kina og Sør-Korea som perlevenner. Nord-Korea kan nå igjen markere seg med en prøvesprengning og det vil vanskeliggjøre solskinnspolitikken, sa Stein Tønnesson til Dagbladet.