Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hydrogenbombe

Kims «peanøtt» skaper frykt: - Et slikt våpen kan utslette hele New York City. Ingen ville overlevd

Hydrogenbomba er det kraftigste våpenet mennesker har skapt.

PEANØTTEN: Dette bildet, sluppet av det nordkoreanske propagandabyrået KCNA i går, viser Kim Jong-un og hans rådgivere som kikker på det som kan være hydrogrenbomba landet skal ha utviklet. Bomba har to kamre, og den ene og det ene forestiller første trinn (fisjonstrinnet) og den andre andre trinn (fusjonstrinnet). Foto: KCNA / AFP / NTB scanpix
PEANØTTEN: Dette bildet, sluppet av det nordkoreanske propagandabyrået KCNA i går, viser Kim Jong-un og hans rådgivere som kikker på det som kan være hydrogrenbomba landet skal ha utviklet. Bomba har to kamre, og den ene og det ene forestiller første trinn (fisjonstrinnet) og den andre andre trinn (fusjonstrinnet). Foto: KCNA / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spenningen på Korea-halvøya har økt kraftig etter Nord-Koreas siste atomprøvesprenging i helga. Atomprøvesprengingen i Nord-Korea natt til søndag er den største som er registrert i landet så langt, og er blitt fordømt av hele det internasjonale samfunnet.

Nord-Korea hevder de har utviklet en hydrogenbombe som kan bæres av landets interkontinentale missiler. Hydrogenbomba er det kraftigste våpenet mennesket har skapt.

Først i januar i fjor påsto selv Nord-Korea de hadde hydrogenbomber, såkalte termonukleære våpen.

- Da trodde jeg ikke på det grunnet den lave skjelvstyrken. Nå er jeg ganske overbevist om at dette er termonukleært. Jeg har spådd en stund at det kom til å komme, og nå er det her, sier kjernefysiker og seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Halvor Kippe.

«Peanøtten»

SIRENER: Millioner av japanere nord i landet våknet i dag opp til lyden av sirener og meldinger om at de måtte søke ly, da et nordkoreansk missil passerte i lufta over dem. Video: CNN / Joemark Narsico / Korean Central Television Vis mer

Hovedforskjellen mellom en hydrogenbombe og en klassisk atombombe er selve detoneringsprosessen. Hydrogenbomba er langt kraftigere og henter mye av sin energi fra sammensmelting av tunge hydrogenkjerner (deuterium og tritium). Denne prosessen antennes via fisjon.

- Det er ikke noe kjempeprestasjon å klare å lage en fisjonsbombe hvis du har materialet. Det er derimot mye vanskeligere å lage et fungerende termonukleært våpen, spesielt et som er kompakt nok til å kunne leveres av et missil, sier han.

- Hvis du ser på bildet av den nordkoreanske «peanøtten», så er det to «kuler» i strukturen. Den ene forestiller første trinn (fisjonstrinnet) og den andre andre trinn (fusjonstrinnet). I de fleste termonukleære våpen (hydrogenvåpen) blir omsetningsgraden av fisjonsladningen så høy at den bidrar omtrent like mye til sprengkraften som fusjonstrinnet.

STORFORNØYD: Den statlige, nordkoreanske kringkasteren KRT, har frigitt bilder og video av at Nord-Koreas leder Kim Jong-un inspiserte en test av et nytt, ukjent luftvåpen. Vis mer

- En betydelig bragd

Sola produserer også energi ved hjelp av fusjon.

Den kraftige prøvesprengningen er et stort sprang for Nord-Koreas våpenutvikling. Testen er minst fem ganger kraftigere enn noen test landet har utført, og kan enkelt ødelegge er stor by.

- Ingeniørmessig er det svært mye mer krevende å lage fungerende og kompakte termonukleære våpen enn rene fisjonsvåpen. Derfor er det i en viss forstand en betydelig bragd at Nord-Korea har klart det i sin sjette test, selv om tidligere atommakter også har klart det.

- Et slikt våpen kan utslette hele New York City fullstendig. Ingen ville overlevd. Med en atombombe kan du maksimalt drepe halve Manhattan, sier den anerkjente Korea-eksperten Andrej Larkov ved Kookmin-universitetet i Seoul, til Al Jazeera.

Kan nå store deler av USA

Nord-Korea har nemlig både vist fram og testet såkalte interkontinentale ballistiske missiler (ICBM) - raketter med en rekkevidde på minst 5500 kilometer. I juli gjennomførte landet to testoppskytinger av langtrekkende missiler.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 06.01.2016 HYDROGENBOMBE: Her er nyhetsmeldingen som vendte verdens øyne mot Nord-Korea. Meldingen har skapt bekymring verden over og en lang rekke statsledere har fordømt prøvesprengningen. Video: Scanpix Vis mer

- De har testet missilene to ganger. Beregninger av missilbaner viser at Nord-Korea med disse missilene har rekkevidde til å nå store deler av fastlands-USA, avhengig av tyngden på stridshodene, sier Kippe.

- De kan finne på å sette disse missilene i tjeneste etter bare noen få tester, og så øke tiltroen til at missilene fungerer ved å gjennomføre flere tester etter hvert, sier han.

En nordkoreansk ICBM vil typisk bruke rundt 40 minutter på å nå amerikanske mål, avhengig av om den går i en optimal bane og hvilket mål den er rettet mot, ifølge Kippe.

- 150 kilotonn sprengkraft

Det har blitt anslått at prøvesprengningen i går hadde en sprengkraft på 120 kilotonn. Til sammenlikning ble atombomba som ble sluppet over Hiroshima i 1945 beregnet å ha en sprengkraft på 15 kilotonn.

Målingene er basert på overvåkning av jordskorpa, og det menneskeskapte jordskjelvet som ble utløst. Det ble målt til 5,8 på Richters skala av de norske seismologene på NORSAR på Hamar.

Kippe mener imidlertid sprengkraften var enda større basert på oppdaterte jordskjelvmålinger.

- Det ble målt til 5,8 på Richters skala av svært anerkjente NORSAR, men det internasjonale snittet er nå 5,9 - noe som gjør sprengkraften vesentlig høyere, trolig rundt 150 kilotonn. NORSAR er blant dem som har hatt lavest målinger.

Den største hydrogenbomba som noen gang er testet, er russiske Tsar Bomba, som ble detonert i 1961 og hadde en sprengkraft på 50 megatonn - altså over 300 ganger kraftigere enn gårsdagens prøvesprengning i Nord-Korea.

Kompakt nok for missiler

Han sier formelen for å beregne styrken blant annet innebærer Richter-tallet, dybden i fjellet og såkalt geologisk kobling (bestemt av bergartsarten) – samt mulige hulrom rundt våpenet.

- Du kan lage hulrom rundt ladningen for å få den til å se svakere ut. Det vil imidlertid ikke Nord-Korea. De vil bevisst vise all styrke de har, sier han.

Bildene av diktator Kim Jong-un foran det som skal være et stridshode har blitt distribuert av det nordkoreanske propagandaapparatet i helga. Det er usikkert om dette er stridshodet som faktisk ble brukt i testen, og det er en prototyp av bomba eller om det bare er en mock.

- En totrinns termonukleær ladning kan ha den fasongen og størrelsen som den modellen de viste fram. Vi kan ikke si at det ikke er den. Den er kompakt nok for levering med missiler, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!