Toppmøtet mellom Kim og Trump i Singapore

- Kims rådgivere er erfarne diplomater. Og de har regissert spillet på en helt briljant måte

Norske forskere er enige om én ting: Kim Jong-un vant toppmøtet med Trump.

ATOMNEDRUSTNING: Natt til tirsdag norsk tid møttes USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un for en historisk signering. Her forklarer vi hva de to har signert. Video: Anna Näumann / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SINGAPORE/OSLO (Dagbladet): - Virkelig veldig positivt. Bedre enn noen kunne ha forventet, mener jeg. Helt i toppklasse, virkelig bra, sa president Donald Trump da han kom ut fra sitt 45 minutter lange møte med Kim Jong-un i Singapore.

Trump og Kim ble enige om en felles slutterklæring på fire punkter etter møtet. I det mest sentrale punktet heter det at «Nord-Korea forplikter seg til å jobbe mot en full atomnedrustning på Koreahalvøya».

Skuffelse

Mens Trump var raskt ute med å hylle seg selv for den «utrolige avtalen» han har sikret i møtet med Kim, er ekspertene skuffet over erklæringen Kim Jong-un og Donald Trump undertegnet i etterkant av møtet.

Synspunktet som går igjen både blant ekspertene som har tatt turen til Singapore, og blant Asia-forskere i Norge, er at Kim forlater toppmøtet som den store vinneren.

- Dagens vinner er helt klart Kim Jong-un. Han har oppnådd masse og har sikret seg full handlingsfrihet på veien videre. Han ga ingen innrømmelser og har ikke gått med på noe utover det han allerede hadde gjort før møtet, sier Stein Tønnesson, professor ved fredsforskningsinstituttet PRIO, til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer