Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Toppmøtet mellom Kim og Trump i Singapore

- Kims rådgivere er erfarne diplomater. Og de har regissert spillet på en helt briljant måte

Norske forskere er enige om én ting: Kim Jong-un vant toppmøtet med Trump.

ATOMNEDRUSTNING: Natt til tirsdag norsk tid møttes USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un for en historisk signering. Her forklarer vi hva de to har signert. Video: Anna Näumann / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SINGAPORE/OSLO (Dagbladet): - Virkelig veldig positivt. Bedre enn noen kunne ha forventet, mener jeg. Helt i toppklasse, virkelig bra, sa president Donald Trump da han kom ut fra sitt 45 minutter lange møte med Kim Jong-un i Singapore.

Trump og Kim ble enige om en felles slutterklæring på fire punkter etter møtet. I det mest sentrale punktet heter det at «Nord-Korea forplikter seg til å jobbe mot en full atomnedrustning på Koreahalvøya».

Skuffelse

Mens Trump var raskt ute med å hylle seg selv for den «utrolige avtalen» han har sikret i møtet med Kim, er ekspertene skuffet over erklæringen Kim Jong-un og Donald Trump undertegnet i etterkant av møtet.

Synspunktet som går igjen både blant ekspertene som har tatt turen til Singapore, og blant Asia-forskere i Norge, er at Kim forlater toppmøtet som den store vinneren.

- Dagens vinner er helt klart Kim Jong-un. Han har oppnådd masse og har sikret seg full handlingsfrihet på veien videre. Han ga ingen innrømmelser og har ikke gått med på noe utover det han allerede hadde gjort før møtet, sier Stein Tønnesson, professor ved fredsforskningsinstituttet PRIO, til Dagbladet.

Tønnesson mener Trump nå er i en vanskelig situasjon.

- Han må få hjelp på hjemmebane for at dette skal kunne bli sett på som akseptabelt med amerikanske øyne, sier han.

- Nord-Korea scoret mest

Vladimir Tikhonov, professor i Kina- og Korea-studier ved Universitetet i Oslo, mener erklæringen fra toppmøtet ikke er konkret, at den består av «deklarasjoner og store intensjoner».

IKKE IMPONERT: Vladimir Tikhonov, professor ved UiO. Foto: UiO
IKKE IMPONERT: Vladimir Tikhonov, professor ved UiO. Foto: UiO Vis mer

- Det interessante er hva som ikke står i erklæringen. For eksempel er ikke USAs gamle krav om umiddelbar avskaffelse av Nord-Koreas atomvåpen tatt med. Dermed gir de aksept for at Nord-Korea ser for seg en mer langsiktig prosess, sier Tikhonov til Dagbladet.

Professoren mener toppmøtet utgjør «et slags spill, der Nord-Korea scoret mest».

- Trump forbedret nok imaget sitt etter de nylige handelsutspillene, men Nord-Korea scoret internasjonal anerkjennelse. Lederen deres har nå forhandlet med supermaktens leder på like premisser - det er en stor seier.

Tikhonov minner om at Nord-Korea til nå er blitt ansett som en slags pariastat.

- Nå har Kim truffet USAs president. Det er en klassereise, sier han.

- Ett eneste forhandlingskort

Professoren sier Nord-Korea hadde ett eneste forhandlingskort i møtet med Trump - atomvåpnene.

- Og det brukte de på en meget fornuftig måte.

- Er Kim strategen bak dette?

- Nei, dette er en kollektiv innsats. Kims rådgivere er erfarne diplomater. Og de har regissert spillet på en helt briljant måte.

Tikhonov mener at utfallet av prosessen på sikt er at de strenge sanksjonene mot Nord-Korea avskaffes, mot at de oppgir atomprogrammet.

- Det er en hestehandel. Når de har kvittet seg med bombene, vil de til gjengjeld ha hevet sanksjonene og få en amerikansk ambassade i landet.

- Tror du de er villige til å oppgi atomvåpnene?

- Ja, når det ikke lenger fins noen aktuell fare, kan de kvitte seg med selve våpnene. Men de vil sannsynligvis beholde produksjonsutstyret, slik at de kan lage nye bomber hvis forholdet til motparten forverrer seg igjen.

Ute av isolasjon

Øystein Tunsjø, professor ved Institutt for forsvarsstudier, er ikke i tvil: Kim kom definitivt best ut av møtet, som han mener var vellykket, men der det ikke ble sagt nye store ting.

- IKKE GOD DEAL: Øystein Tunsjø, professor ved Institutt for forsvarsstudier, mener Trump har gitt fra seg flere gode kort til Kim og Nord-Korea. Foto: Institutt for forsvarsstudier
- IKKE GOD DEAL: Øystein Tunsjø, professor ved Institutt for forsvarsstudier, mener Trump har gitt fra seg flere gode kort til Kim og Nord-Korea. Foto: Institutt for forsvarsstudier Vis mer

- Det er en lang vei å gå for at erklæringen kan kalles en suksess for USA. Nord-Korea, derimot, er ute av isolasjonen og har deltatt på et toppmøte, som bare munnet ut i intensjonserklæringer, sier Tunsjø til Dagbladet.

Han stiller seg bak de internasjonale forskerne som har påpekt at erklæringen inneholder lite nytt, med sin intensjon om avskaffelse av atomvåpen på Koreahalvøya.

- Trump sa det samme til Sør-Korea for noen måneder siden. Dessuten: På pressekonferansen etter møtet sa han i tillegg at han vil trappe ned på militærøvelsene, og gir dermed fra seg noen forhandlingskort. Jeg kan ikke se at det er noen god deal, sier professoren.

- Gir status og prestisje

Tunsjø mener at USA allerede har gitt fra seg flere kort til Nord-Korea.

UTROLIG INTERVJU: Tidligere basketballstjerne Dennis Rodman har vært i Nord-Korea en rekke ganger over flere år og kjenner Kim Jong-un privat. Rodman forteller i dette intervjuet med CNN at møtet mellom Donald Trump, som han støtter helhjertet, og Kim Jong-un, er en stor dag for ham og noe han har jobbet for i en årrekke. Videre forteller Rodman ... Vis mer

- Møtet er et kort i seg selv - å møte den amerikanske presidenten har vært ei supergulrot for Nord-Korea. Nå har Trump klint til uten å få noe tilbake, ved å gi dem status og prestisje som de ikke hadde trengt, sier han.

Professoren biter seg merke i at Trump også har invitert Kim til Det hvite hus.

- Det blir en ytterligere normalisering av forholdet - som tidligere administrasjoner ikke har vært villig til å gjennomføre, sier han.

- Latterlig

Tunsjø mener at Nord-Korea har spilt kortene sine særdeles godt.

- De er ute av isolasjon, har normalisert forholdet til Sør-Korea, og møtt USA. Alt dette er fjær i hatten for Kim. Det er egentlig ganske latterlig, med tanke på at han er diktator i et lutfattig regime, som har ett eneste kort som sikkerhet.

Professoren understreker at selve toppmøtet er bra i seg selv.

- Det roer gemyttene, og får på plass flere mekanismer for krisehåndtering, ved at partene oppretter kontakt og snakker sammen, sier han.

- Null praktisk verdi

Andrej Lankov, professor ved Kookmin-universitetet i Seoul, mener USA reiser hjem tomhendt:

«Den har null praktisk verdi. USA kunne ha tvunget fram betydelige innrømmelser, men det ble ikke gjort. Nord-Korea vil bli modigere, og USA fikk ingenting», skriver Lankov om erklæringen.

PRIO-forsker Stein Tønnesson går langt i å støtte sin russiske kollega.

- INNFRIDDE IKKE: Professor Stein Tønnesson ved PRIO mener Trump ikke har innfridd løftene han ga før møtet. Foto: Institutt for forsvarsstudier
- INNFRIDDE IKKE: Professor Stein Tønnesson ved PRIO mener Trump ikke har innfridd løftene han ga før møtet. Foto: Institutt for forsvarsstudier Vis mer

- Lankov har helt rett i det han sier. Det er ikke ett eneste punkt i denne erklæringen som innebærer noen nye nordkoreanske innrømmelser, sier han og mener Trump kan forvente seg en hel del kritikk for ikke å ha innfridd løftene sine.

- Noen lyspunkt

Trump var i forkant tydelig på at han skulle skaffe Kims underskrift på en erklæring der Nord-Korea går med på en «fullstendig, verifiserbar og irreversibel atomnedrustning». Det passet også Trumps utenriksminister Mike Pompeo på å påpeke så seint som kvelden før toppmøtet.

- Men en slik avtale kan vi trygt si at Trump ikke har fått, understreker Tønnesson.

SIGNERER: Både USAs president Donald Trump og Nord-Koreas formann Kim Jong-un virket svært godt fornøyd med å kunne signere et dokument. - Verden vil se stor forandring, uttalte Trump, som omtalte dokumentet som svært omfattende. Video: CNN Vis mer

Professoren mener likevel at det Trump, med hjelp fra Sør-Korea, har fått til, er bra i seg selv:

- Nå har man startet en prosess, og Kim har de siste månedene sluttet med atomprøvesprengninger og rakettoppskytinger. Trumps problem er at han hadde så utrolig store ambisjoner i forkant av møtet, sier han.

- Forhastet

Tønnesson legger til:

- Vi kan vel egentlig si at mange av kritikerne fikk rett: møtet var forhastet. Trump burde ikke gått for å holde møtet så tidlig, med det utgangspunktet og de forventningene han hadde om utfallet.

Den norske forskeren klarer likevel å trekke fram noen lyspunkt:

- Det er positivt at de har kommet fram til en erklæring, det er positivt at de er enige om å jobbe mot et atomfritt Korea. De tar også sikte på å bygge nye forbindelser mellom landene, og forhandlingene skal fortsette med Pompeo som leder på amerikansk side. Det er også positivt at USA lover en form for sikkerhetsgaranti overfor Nord-Korea, sier Stein Tønnesson.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!