Kims sønn sendt til Kina

Mannen som antas å være den eldste sønnen til Nord-Koreas leder Kim Jong-Il, ble i dag utvist og sendt til Kina etter at han ble tatt med et falskt pass i Japan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en kilde i den japanske regjeringen sa Kina seg villig til å motta ham som ledd i en plan for å unngå en pinlig diplomatisk episode, uten at han ble formelt identifisert.

Mannen, som etter alt å dømme er 29 år gamle Kim Jong-nam, ble observert av pressen da han og de tre andre som reiste sammen med ham - to kvinner og et barn - gikk om bord i et fly som skulle til Beijing. De ble kjørt helt fram til flyet i en blå minibuss.

Kim ble pågrepet på Narita-flyplassen tidligere denne uka da han forsøkte å reise inn i Japan med et falskt dominikansk pass utstedt i navnet til en Pang Xiong.

Det ble spekulert på om han ville hoppe av, men til japanske myndigheter sa han at han bare ville besøke Disneyland. Han hadde bekreftet billett videre til Beijing 7. mai.

Han gjorde klart med en gang at han var Kim Jong-nam etter at han ble stanset da han kom av flyet fra Singapore. Han vedgikk også straks at passene var falske, og at han hadde betalt 2 000 dollar for dem. Stemplene viste at det var brukt til innreise til Japan to ganger før.

Japanske medier var fulle av hver detalj om Kims korte opphold i Japan. Gruppen så svært velstående ut da den kom - Kim hadde Rolex-ur og kvinnene bar Louis Vuitton-vesker.

Som med så mye annet, er det lite man vet om den unge Kim, som ifølge enkelte observatører betraktes som arveprins og forberedes på å ta over etter sin far, slik Kim Jong-Il tok over etter sin far, Kim Il-Sung.

Ifølge noen eksperter har Kim studert i Japan, Moskva og Genhve, og han skal være svært interessert i data og internett. Han skal ha reist til mange land, ofte med falske pass.

Kim Jong-Il.Foto: SCANPIX/REUTERS
Kim Jong-Il.Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Kinkig situasjon

Episoden var diplomatisk kinkig for Nord-Korea, siden Kim Jong-Il samtidig var vertskap i Pyongyang for en høytstående EU-delegasjon under ledelse av Sveriges statsminister Göran Persson, og der utenrikspolitisk koordinator Javier Solana og utenrikskommissær Chris Patten var med.

Episoden var også en første utfordring for Japans ferske statsminister, Junichiro Koizumi, og Japan har behandlet saken med stor forsiktighet og fått den raskt ekspedert.

Nord-Korea har i mange år hatt et vanskelig forhold til Japan, den tidligere koloniherren. Samtaler med sikte på en normalisering har vært suspendert i seks måneder, og den hardere linjen som den nye amerikanske Bush-administrasjonen har lagt opp til, bidrar bare til å gjøre forholdet vanskeligere.

Sør-Korea på sin side har holdt en forsiktig distanse til hele affæren, og ville ikke bekrefte om det var Kim Jong-nam som var blitt pågrepet.

(NTB)

Kim Jong-Il.Foto: SCANPIX/REUTERS