Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kims svar: - Slik kan vi utslette Manhattan

Hevder Nord-Korea har hydrogenbombe mye større enn Sovjetunionen hadde.

 ANTITERROR-ØVELSE:  Den store militærøvelse Foal Eagle satte tirsdag sitt preg på Sør-Koreas hovedstad Seoul. Foto: Kim Hong-Ji, Reuters/NTB Scanpix.
ANTITERROR-ØVELSE: Den store militærøvelse Foal Eagle satte tirsdag sitt preg på Sør-Koreas hovedstad Seoul. Foto: Kim Hong-Ji, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med bare tre dager igjen av den gigantiske militærøvelsen Foal Eagle tett på den demilitariserte sonen mellom Sør-Korea og Nord-Korea, øker motmeldingene fra nord på den styrkemarkeringen Kim Joung-Un og hans soldater selv kan følge med kikkertene snudd sørover.

Siden forrige mandag har 300 00 sørkoreanske og 17 200 amerikanske soldater markert ganske åpentlyst hvordan de vil reagere på et angrep fra nord.

Til den årlige, ti dager lange fellesøvelsen har USA sendt nesten fem ganger så mange soldater som i fjor. Da kom det bare 3 700 amerikanske soldater.

Sør-Korea og USA kaller Foal Eagle en ren øvelse i selvforsvar, men den tolkningen har ikke gått hjem i nord. Der hevder Kim og hans innerste krets at marineøvelse i havnebyen Pohang har «skremmende» likhetstrekk med landgang på nordkoreansk territorium.

 - TRENING PÅ INVASJON:  Amfibiefartøyer trener på landgang, dekket av røykskyer, i den sørkoreanske havnebyen Pohang. Nord-Korea har tolket denne manøvren som trening på å okkupere deres territorium. Foto: Kim Hong-Ji, Reuters/NTB Scanpix.
- TRENING PÅ INVASJON: Amfibiefartøyer trener på landgang, dekket av røykskyer, i den sørkoreanske havnebyen Pohang. Nord-Korea har tolket denne manøvren som trening på å okkupere deres territorium. Foto: Kim Hong-Ji, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Og siste advarsel fra nord på slik USA-støttet aggresjon er ikke av det beskjedne slaget.

Bare aske igjen
- Nord-Korea har nå en hydrogenbombe som kan sendes i vei med en ballistisk rakett rett til hjertet av New York og utslette hele Manhattan. Alle folk vil dø umiddelbart, og hele byen vil brenne ned til aske, er siste trussel fra statlig hold i Nord-Korea.

Denne gangen er det ikke statsleder Kim Jong-Un selv som informerer om militære nyvinninger, med en atomforsker ved navn Cho Hyong Il via det statlige nettstedet DPRK.

 ANTITERRORTRENING:  En politimann tar seg forbi en krypskytter (i bakgrunnen) på taket av en politistasjon i Seoul. Ledelsen for militærøvelsen, som avsluttes fredag, har latt fotografer følge tett alle ti dagene. Foto: Kim Hong-Ji, Reuters/NTB Scanpix.
ANTITERRORTRENING: En politimann tar seg forbi en krypskytter (i bakgrunnen) på taket av en politistasjon i Seoul. Ledelsen for militærøvelsen, som avsluttes fredag, har latt fotografer følge tett alle ti dagene. Foto: Kim Hong-Ji, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Sjefen selv Kim Jong-un sa i januar at Nord-Korea nå har utviklet en hydrogenbombe verden ikke har sett maken til.

På forbrukernettsted
Han var tilbakeholden med tekniske spesifikasjoner da, men nå har forskeren lettet litt på sløret.

- Vår  hydrogenbombe er mye større enn den som Sovjetunionen utviklet  i sin tid, rapporterer forskeren, uten å røpe mange detaljer.

 STYRKEDEMONSTRASJON:  Den sørkoreanske hæren ruller fram K-55 beltevogner tett på grensen mot Nord-Korea i Paju på åpningsdagen av øvelsen Foal Eagle 7. mars. Foto: Ahn Young-joon, AP/NTB Scanpix.
STYRKEDEMONSTRASJON: Den sørkoreanske hæren ruller fram K-55 beltevogner tett på grensen mot Nord-Korea i Paju på åpningsdagen av øvelsen Foal Eagle 7. mars. Foto: Ahn Young-joon, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Amerikanske observatører som følger Nord-Koreas militære slagkraft tett, er forsiktige med å avfeie de nye utsagnene om hydrogenbombens slagkraft.

Men de synes samtidig det er pussig at en slik «oppdatering» kommer fra andre enn Kim selv - og på et forbrukernettsted som omtaler alt fra kaninhold til skolesekker.

 FRA NORD - I SØR:  På jernbanestasjonen i Seoul går tv-nyheter fra Nord-Korea døgnet rundt på storskjerm. Foto: Ahn Young-joon, AP/NTB Scanpix.
FRA NORD - I SØR: På jernbanestasjonen i Seoul går tv-nyheter fra Nord-Korea døgnet rundt på storskjerm. Foto: Ahn Young-joon, AP/NTB Scanpix. Vis mer