<strong>NY AKTIVITET:</strong> Nord-Koreas leder Kim Jong-un besøkte Tongchang-ri-anlegget i Sohae i 2017. Her har Nord-Korea utviklet og testet motorer som bruker flytende brensel til missiler som blant annet kan nå USA, og ferske satellitbilder tyder på ny aktivitet ved basen. Foto: KCNA
NY AKTIVITET: Nord-Koreas leder Kim Jong-un besøkte Tongchang-ri-anlegget i Sohae i 2017. Her har Nord-Korea utviklet og testet motorer som bruker flytende brensel til missiler som blant annet kan nå USA, og ferske satellitbilder tyder på ny aktivitet ved basen. Foto: KCNA Vis mer

Kims «uhyggelige signal»: - Risikerer Trumps vrede

Ferske satellittbilder viser at Nord-Korea har startet gjenoppbyggingen av en viktig rakettbase, mener analytikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Torsdag forrige uke ble toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un brått avbrutt, uten at de to undertegnet noen avtale.

Bare to dager seinere, den 2. mars, ble det tatt ferske satellittbilder av den nordkoreanske rakettbasen Sohae som neppe blir mottatt med jubel i Trump-administrasjonene. Bildene tyder nemlig på at Nord-Korea er i ferd med å gjenoppbygge rakettbasen, som ble begynt demontert i fjor sommer.

Det mener sørkoreansk etterretning, samt anerkjente analytikere i Beyond Parallel project og 38 North.

Så seint som i september i fjor signerte Kim Jong-un en avtale om å stenge rakettbasen for godt, etter samtaler med Sør-Koreas president Moon Jae-in. Nå tyder det meste på at nordkoreanerne i stedet legger en innsats i å utvikle anlegget videre.

Det som er spesielt viktig er hvilken rolle Tongchang-ri-anlegget i Sohae har hatt i Nord-Koreas missilprogram. Det er nemlig ved anlegget i Sohae at Nord-Korea har utviklet og testet motorer som bruker flytende brensel til missiler som blant annet kan nå USA.

<strong>RAKETTBASE:</strong> Dette bildet, tatt 2. mars i år, viser de ekspertene mener er ny aktivitet ved Nord-Koreas rakettbase Sohae. Foto: CSIS / Beyond Parallel / DigitalGlobe 2019 / NTB Scanpix
RAKETTBASE: Dette bildet, tatt 2. mars i år, viser de ekspertene mener er ny aktivitet ved Nord-Koreas rakettbase Sohae. Foto: CSIS / Beyond Parallel / DigitalGlobe 2019 / NTB Scanpix Vis mer

- Uhyggelig

Analytikere mener anlegget kan ha spilt en helt sentral rolle i utviklingen av teknologien til Nord-Koreas interkontinentale ballistiske missil-program. En gjenoppbygging av basen er alt annet enn et tillitsskapende tiltak fra Kim.

- Dette er virkelig verdt å følge med på, og gjenoppbyggingsarbeidet sender et ganske uhyggelig signal, sier BBC-korrespondent Laura Bicker.

- Vi kan ikke anta hva som blir diskutert i maktens korridorer i Pyongyang basert på byggearbeid på en avsidesliggende rakettbase. Denne fornyede aktiviteten kan være Pyongyangs måte å teste Washington på - bare en liten påminnelse til Trump-administrasjonen om at de har teknologien til å bygge våpen, og at de ikke kommer til å gi det opp så lett.

SJELDEN: Svært sjelden, nesten aldri, svarer formann Kim Jong-un en utenlandsk journalist. Men i Hanoi gjorde han et unntak. Video: AP Vis mer

Hun viser til analytikere som mener det er mer sannsynlig at Kim tester Trumps grenser og tålmodighet, enn at han forbereder seg på å teste en ny ballistisk missil.

- Dersom Nord-Korea skulle gå lenger enn å gjenoppbygge en oppskytingsrampe og bryter sitt løfte om full stans i missiltester, vil de risikere å bli møtt med en uforutsigbar amerikansk presidents vrede.

Jenny Town, en analytiker og leder ved 38 North, understreker i en Twitter-melding at det aldri har blitt skutt opp en eneste ballistisk missil fra Sohae-anlegget.

- Det har bare blitt brukt til å skyte opp satellitter. Aktiviteten vi ser på Sohae nå er uheldig, men viser bare byggeaktivitet, ikke noe som indikerer forberedelser på en prøveoppskyting.

<strong>TOPPMØTE:</strong> Kim Jong-un og Donald Trump møttes forrige uke i Hanoi. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
TOPPMØTE: Kim Jong-un og Donald Trump møttes forrige uke i Hanoi. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Vis mer

- Får ikke noe lette

Under toppmøtet mellom Kim og Trump i Vietnams hovedstad Hanoi forrige uke, ba Kim om sanksjonslette i bytte mot demontering av det nordkoreanske atomanlegget i Yongbyon og rakettbasen Sohae.

De to lederne klarte ikke å bli enige, men har begge uttalt at de er åpne for nye samtaler på et seinere tidspunkt.

Ifølge Trump nektet Kim å starte atomnedrustning før alle sanksjoner mot landet er fjernet, men dette avvises fra nordkoreansk hold som sier at «et realistisk forslag» ble lagt på bordet, ifølge NTB.

USAs sikkerhetssjef John Bolton gikk ut og kalte toppmøtet for «en suksess», mens flere eksperter har omtalt møtet som et tilbakeslag i forhandlingene.

USA har ikke kommentert de ferske satellittbildene, men så seint som i går kveld gikk Bolton ut og sa at USA vurderer å innføre nye sanksjoner dersom Kim Jong-un og Nord-Korea ikke gir opp sitt atomvåpenprogram og alt som er knyttet til det.

- Jeg mener president Trump har vært veldig tydelig på hva som skjer hvis de ikke gjør det. Da kommer de ikke til å få noe lette fra de knusende økonomiske sanksjonene vi har innført. Vi vil i så fall også se på å gjøre sanksjonene enda tøffere, sa Bolton til Fox News, gjengitt av The Telegraph.

<strong>MATMANGEL:</strong> Nord-Korea hadde den dårligste innhøstingen på over ti år i 2018, ifølge FN. I fjor ble det produsert 500 000 tonn mindre mat i landet enn året før. Foto: Damir Sagolj / Reuters
MATMANGEL: Nord-Korea hadde den dårligste innhøstingen på over ti år i 2018, ifølge FN. I fjor ble det produsert 500 000 tonn mindre mat i landet enn året før. Foto: Damir Sagolj / Reuters Vis mer

Krisetall

Nye og kraftigere sanksjoner vil være elendig nytt for Nord-Korea, som ifølge en fersk rapport fra FN hadde den dårligste innhøstingen på over ti år i 2018.

Årsaken til den lave matproduksjonen er naturkatastrofer kombinert med ineffektivt jordbruk og mangel på landarealer til å produsere mat, sier FN i en uttalelse onsdag, ifølge NTB.

I fjor ble det produsert 4,95 millioner tonn mat i landet, noe som er en nedgang på 500 000 tonn fra 2017. Det er ifølge FN-representanten i Nord-Korea, Tapan Mishra, det laveste på over et tiår.

- Dette har resultert i betydelig matmangel, sier Mishra, ifølge NTB. Tallene kommer fra en FN-rapport som vurderer landets behov for 2019.

Lavere matproduksjonen har ført til at antallet mennesker som trenger mathjelp, har økt. 10,9 millioner nordkoreanere har behov for humanitær bistand, noe som er 600 000 flere personer enn året før, ifølge FN. Det tilsvarer rundt 43 prosent av befolkningen.

IKKE NOK: President Donald Trump mener Kim Jong-un sitt krav om løfting av sanksjoner ikke kunne møtes. Video: AP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer