Kims umulige oppgave

Opposisjonsleder Kim Dae-jung ble i går valgt til ny president i Sør-Korea. Velgerne venter nå at han skal lede dem ut av den økonomiske katastrofen landet befinner seg i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men den nyvalgte presidenten står overfor en umenneskelig oppgave. Trolig vil katastrofen bare bli verre enn den allerede er. Kim feiret seieren med champagne i går. Da 90 prosent av stemmene var talt opp, hadde han fått 40 prosent. Hans hovedutfordrer Lee Hong-chang hadde fått 38 prosent.

- Vi gratulerer Kom Dae-jung og håper han vil hjelpe Sør-Korea med å komme over krisen, sa en av Lees talsmenn i går.

Gårsdagens feiring med champagne var kanskje en overdrivelse, for Kim kan snuble allerede i starten på sin nye oppgave. Sør-Koreas økonomiske framtid bestemmes ikke lenger av landet selv. Det internasjonale pengefondet(IMF) har tatt over det meste av styringen for de nærmeste årene.

Svinebundet

Slik sett er Kim Dae-jung allerede bundet på hender og føtter før han får begynt i jobben. Riktignok er han sikret nær 60 milliarder dollar fra IMF. Men for å få lånet, må Sør-Korea både kutte offentlige utgifter og øke skattene.

Det er ikke det beste utgangspunktet for Kim som skal forsøke å overbevise sitt folk om at de vil få tryggheten i hverdagen tilbake. Han begynner i jobben med å legge nye byrder på dem.

Derfor vil trolig alt bli verre før det blir bedre i Sør-Korea, spår ekspertene. Kravene fra IMF vil alene føre til at 1,5 millioner sørkoreanere vil bli arbeidsløse i den nærmeste tida, hevder de.

I den økonomiske krisen har allerede hundrevis av små og store selskaper gått over ende. Dermed er arbeidsledigheten allerede på vei opp. I det sterkt konfucianske Korea - der det å tape i forretninger innebærer at all ære er tapt - begår gjennonsnittlig en forretningsmann selvmord hver eneste dag, melder det amerikanske TV-selskapet ABC.

- Trenger mynter

Et utslag av den økonomiske krisen er at Sør-Korea nå har et desperat behov for utenlandsk valuta, særlig dollar. Myndighetene har kommet med en dramatisk appell til sørkoreanerne om å veksle inn all valuta de har.

- Vi trenger alt dere har, selv de utenlandske myntene som er gjemt bort i skuffer og skap, heter det i appellen fra myndighetene.