Kims umulige oppgave

Opposisjonsleder Kim Dae-jung ble i går valgt til ny president i Sør-Korea. Velgerne venter nå at han skal lede dem ut av den økonomiske katastrofen landet befinner seg i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Men den nyvalgte presidenten står overfor en umenneskelig oppgave. Trolig vil katastrofen bare bli verre enn den allerede er. Kim feiret seieren med champagne i går. Da 90 prosent av stemmene var talt opp, hadde han fått 40 prosent. Hans hovedutfordrer Lee Hong-chang hadde fått 38 prosent.

- Vi gratulerer Kom Dae-jung og håper han vil hjelpe Sør-Korea med å komme over krisen, sa en av Lees talsmenn i går.

Gårsdagens feiring med champagne var kanskje en overdrivelse, for Kim kan snuble allerede i starten på sin nye oppgave. Sør-Koreas økonomiske framtid bestemmes ikke lenger av landet selv. Det internasjonale pengefondet(IMF) har tatt over det meste av styringen for de nærmeste årene.

Svinebundet

Slik sett er Kim Dae-jung allerede bundet på hender og føtter før han får begynt i jobben. Riktignok er han sikret nær 60 milliarder dollar fra IMF. Men for å få lånet, må Sør-Korea både kutte offentlige utgifter og øke skattene.

Det er ikke det beste utgangspunktet for Kim som skal forsøke å overbevise sitt folk om at de vil få tryggheten i hverdagen tilbake. Han begynner i jobben med å legge nye byrder på dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer