Kims vant potetgull-kampen

Dom i lagmannsretten sier at alle kan lage potetgull.

RETTSSAK: Maarud har produsert "potetgull" siden 1936 og har tatt patent på merkenavnet. Orkla-eide Kims gikk rettens vei for å få bruke potetgullnavnet. 
RETTSSAK: Maarud har produsert "potetgull" siden 1936 og har tatt patent på merkenavnet. Orkla-eide Kims gikk rettens vei for å få bruke potetgullnavnet.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I en fersk dom avgjør Borgarting lagmannsrett at Kims potetgull, som produsenten Orkla tidligere har omtalt som «potetchips», får lov til å bruke betegnelsen «potetgull».

Retten bestemte at Maarud må betale Orkla drøyt 800.000 kroner i saksomkostninger.

Maarud varemerkeregistrerte ordet «potetgull» i 2010, men Borgarting lagmannsrett slår fast at ordet ble oppfattet som en beskrivende betegnelse av forbrukerne.

Lagmannsretten har lagt vekt på at «potetgull» hadde blitt brukt av både skjønnlitterære forfattere, i lærebøker, i ordbøker og i offentlige dokumenter som alminnelige betegnelser lenge før 2010.

Orkla Confectionary & Snacks Norge AS mente at registreringen var ugyldig, da begrepet potetgull på registreringstidspunktet var alminnelig anvendt.

Ordet potetgull hadde i 2010 ikke slikt særpreg og adskillende evne som loven krever, mener lagmannsretten.

De la blant annet vekt på markedsundersøkelser, og at begrepet potetgull lenge før 2010 ble brukt av skjønnlitterære forfattere, i lærebøker, i ordbøker og i offentlige dokumenter som alminnelig betegnelse på potetskiver stekt i olje.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer