Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina-adopsjonen på skinner igjen

Flere norske familier har fått utsatt adopsjonsdrømmen på grunn av sars i Kina. Foreningen Adopsjonsforum har nå fått beskjed om at Kina skal starte opp igjen adopsjonsprosessene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gladmeldingen til alle norske par som venter på å få adoptere barn fra Kina kommer fra organisasjonsleder Fredrik Nordby i foreningen Adopsjonsforum. Adopsjon fra Kina har i praksis vært stoppet under sars-epidemien.

Frustrasjon

- Vår kontakt i Kina har fått beskjed fra de sosiale myndighetene i landet om at adopsjonsprosessene skal tas opp igjen. Erfaringsmessig vet vi at dette kan ta noe tid, men vi håper at de første parene kan reise til Kina for å hente barnet sitt i slutten av juli, sier Nordby.

Adopsjonsforum hadde 20 familier som var klare til å reise til Kina i midten av mai i år. Ingen av disse kunne dra. Adopsjonsforum står bak rundt halvparten av alle norske adopsjoner.

- Vi får mange henvendelser fra familier som skal adoptere fra Kina. Mange lurer på hva som vil skje, og på når de kan reise. Det blir jo også en del frustrasjon i en slik situasjon. For mange er dette det største som skjer i livet deres, og de har gledet seg lenge, sier Nordby.

Trist

Selve adopsjonsprosessen tar i gjennomsnitt litt under to år. For mange varer prosessen mye lenger, fra de oppdager at de ikke kan få barn selv til avgjørelsen om å søke om adopsjon blir tatt.

- Når den store dagen endelig kommer og alt er klart for at de skal hente barnet, er det mange som blir triste når reisen blir utsatt. Vi som arbeider med dette ser også barna på barnehjemmene, og vi vet at de trenger en familie, sier Nordby.

Likevel er det ingenting som tyder på at sars-epidemien vil føre til færre adopsjoner. Antallet nye søknader har holdt seg stabilt fra før epidemien brøt ut.