Kina advarer land mot å motta Dalai Lama

Kinas utenriksminister krever at land må nekte å motta tibetanernes åndelige leder.

ADVARER: Kinas utenriksminister Yang Jiechi hevder Dalai Lama ønsker å skape et Stor-Tibet. Foto: AFP/LIU Jin/SCANPIX
ADVARER: Kinas utenriksminister Yang Jiechi hevder Dalai Lama ønsker å skape et Stor-Tibet. Foto: AFP/LIU Jin/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kinas utenriksminister krever at land må nekte å motta tibetanernes åndelige leder Dalai Lama og nekte ham å snakke om Tibets uavhengighet.

Kravene om hvordan andre land må forholde seg til Dalai Lama, ble framsatt bare tre dager før 50-årsdagen for tibetanernes mislykkede oppstand mot Kinas overherredømme 10. mars 1959.

- Når de utvikler forholdet til Kina, bør andre land ikke tillate at Dalai Lama besøker deres land, og de bør heller ikke tillate at deres territorium brukes av Dalai Lama til å drive separatistisk virksomhet for Tibets uavhengighet, sa Kinas utenriksminister Yang Jiechi lørdag på en pressekonferanse i forbindelse med den årlige sesjonen i landets nasjonalforsamling, Den nasjonale folkekongressen.

Innblanding

I fjor avbrøt Kina på meget kort varsel et toppmøte mellom Kina og EU fordi Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som hadde det halvårlige formannskapet i EU, møtte Dalai Lama.

Og ifølge utenriksministeren er det ikke noe unormalt ved Kinas krav til andre staters opptreden.

- Jeg tror dette er en integrert del av normene som styrer internasjonale forbindelser, sa han.

Stor-Tibet

Kina fortsetter å stemple Dalai Lama som separatist, selv om Dalai Lama ikke krever uavhengighet for Tibet, men reelt selvstyre. Offisielt er Tibet et selvstyrt område i henhold til Kinas grunnlov.

Men i tillegg anklager Kinas utenriksminister også Dalai Lama for å ville skape et «Stor-Tibet» på kinesisk område.

- Dalai Lama-siden insisterer fortsatt på å opprette et Stor-Tibet på en firedel av Kinas territorium. De ønsker å fordrive Kinas væpnede styrker fra Kinas territorium og vil be alle ikke-tibetanere om å flytte, også folk som har tilbrakt hele sitt liv på den delen av Kinas territorium. Kaller dere denne personen en religiøs figur? sa Yang.

- Ville Tyskland, Frankrike eller andre land akseptere at en firedel av deres territorium ble utskilt? Vennligst husk at Kina alltid støttet Tysklands samling, fortsatte han.

Kvinner arrestert

To tibetanske kvinner er arrestert i det sørvestlige Kina for å ha protestert hver for seg i byen Kardze i Ganzi, et tibetansk område i Sichuan-provinsen som grenser til Tibet.

En nonne i 20-årene og en 36 år gammel kvinne ble begge pågrepet torsdag, ifølge gruppen International Campaign for Tibet. Det er ukjent hvor de to befinner seg.

Begge skal ha delt ut løpesedler med krav om at Dalai Lama får vende tilbake til Tibet, respekt for menneskerettigheter i Tibet, religionsfrihet og frihet for politiske fanger.

(NTB)

50-ÅR: Tibetanere under en demonstrasjon i London i dag. 10 mars er det 50 år siden det mislykkede opprøre mot kinesisk herredømme i Tibet i 1959. Foto:  EPA/ANDY RAIN/SCANPIX
50-ÅR: Tibetanere under en demonstrasjon i London i dag. 10 mars er det 50 år siden det mislykkede opprøre mot kinesisk herredømme i Tibet i 1959. Foto: EPA/ANDY RAIN/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer