LITT Å TENKE PÅ: Bare minutter etter at utenriksminister Børge Brende (H) sa i Stortinget at regjeringen ennå ikke har tatt stilling til om den vil møte Dalai Lama under Norges-besøket i mai, kom en ny advarsel fra Bejing.  Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
LITT Å TENKE PÅ: Bare minutter etter at utenriksminister Børge Brende (H) sa i Stortinget at regjeringen ennå ikke har tatt stilling til om den vil møte Dalai Lama under Norges-besøket i mai, kom en ny advarsel fra Bejing. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Kina advarer Norge mot å møte Dalai Lama

Bare minutter etter at utenriksminister Børge Brende kunngjorde at regjeringen ikke har bestemt seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kina advarer på nytt norske myndigheter mot å ta imot Dalai Lama når han kommer til Oslo i mai, melder NTB nå i formiddag.

Advarselen fra kinesiske myndigheter kommer kort tid etter at utenriksminister Børge Brende i dag redegjorde for regjeringens syn på den tidligere fredsprisvinnerens besøk i Norge i mai. Det talsmannen Qin Gang i Kinas utenriksdepartement som kom med advarselen på en pressekonferanse i Beijing i dag.

- Har kineserne kontaktet Norge for å advare dere om å møte Dalai Lama? Spør Dagbladet.

- Jeg kan ikke gå inn på den kontakten som er på administrativt nivå mellom Kina og Norge, men det jeg sa inne i salen, er at vi må forutsette at hvis myndighetspersoner fra norsk side møter Dalai Lama, så vil det forsinke arbeidet vårt med å normalisere forholdet vårt mellom våre to land, sier Brende til Dagbladet.

Hardt press Brende er under hardt press, det klart at det ennå ikke er tatt stilling til om noen fra den norske regjeringen skal delta når Dalai Lama besøker Norge og Stortinget, 25 år etter at han fikk Nobels fredspris.

- Nå har det snart gått fire år uten noen som helst kontakt. Norge har ingen innflytelse på viktige prosesser som foregår i Kina når det gjelder klima, når det gjelder energi og når det gjelder miljø og når det gjelder menneskerettigheter, og det regjeringa legger stor vekt på, er at vi skal gjenopprette det gode forholdet som var, og da skal vi bruke, selvsagt, det forholdet til å ta opp menneskerettigheter. Vi hadde jo en egen menneskerettighetsdialog på politisk nivå med Kina i mange år, og som var konstruktiv, og som bidro til at vi kan ta opp vanskelige saker som forsamlingsfrihet, som ytringsfrihet og spørsmålet om tibetanernes sitasjon, sier Brende til Dagbladet.

Vil ha dialog «Å gjenopprette dialogen med Kina er også av hensyn til menneskerettighetene», understreker utenriksministeren.

- Vi er i en unik vanskelig situasjon med hensyn til Kina. Jeg vet ikke om noe annet vestlig land som ikke kan ta opp menneskerettighetsbrudd med Kina, sa han i spørretimen.

Han understreket at han ikke behøvde å nevne økonomiske interesser for å besvare spørsmålet, men la også til at handelsavtalen mellom Norge og Kina som havarerte i 2010, også er en del av bildet.

- Flaut
Opposisjonslederne Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KrF) og Audun Lysbakken er ikke enige med Norges utenriksministerk og mener at noen fra regjeringen bør møte Dalai Lama under hans norgesbesøk:

- Jeg synes ikke dette er en god grunn, og tror et Kina mer respekterer et land som står opp for noe enn den strategien de har valgt, men han (Brende, journ.anm) sa i hvert fall hvorfor, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

- Det er jo noe med - hva neste gang. Skal vi alltid legge oss flate nå? Er det Kina som skal bestemme hva Norge skal mene? Det synes jeg er flaut og jeg tenker at det at Stortinget i hvert fall står opp og er et eget vertskap, det er det minste vi kan gjøre, sier den avgåtte Senterparti-leder Navarsete til Dagbladet.

KOMMENTARFELTET DEBATTLEDES AV BJØRN BRATTEN.