Kina advarer Norge mot å møte Dalai Lama

Bare minutter etter at utenriksminister Børge Brende kunngjorde at regjeringen ikke har bestemt seg.

LITT Å TENKE PÅ: Bare minutter etter at utenriksminister Børge Brende (H) sa i Stortinget at regjeringen ennå ikke har tatt stilling til om den vil møte Dalai Lama under Norges-besøket i mai, kom en ny advarsel fra Bejing.  Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
LITT Å TENKE PÅ: Bare minutter etter at utenriksminister Børge Brende (H) sa i Stortinget at regjeringen ennå ikke har tatt stilling til om den vil møte Dalai Lama under Norges-besøket i mai, kom en ny advarsel fra Bejing. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kina advarer på nytt norske myndigheter mot å ta imot Dalai Lama når han kommer til Oslo i mai, melder NTB nå i formiddag.

Advarselen fra kinesiske myndigheter kommer kort tid etter at utenriksminister Børge Brende i dag redegjorde for regjeringens syn på den tidligere fredsprisvinnerens besøk i Norge i mai. Det talsmannen Qin Gang i Kinas utenriksdepartement som kom med advarselen på en pressekonferanse i Beijing i dag.

- Har kineserne kontaktet Norge for å advare dere om å møte Dalai Lama? Spør Dagbladet.

- Jeg kan ikke gå inn på den kontakten som er på administrativt nivå mellom Kina og Norge, men det jeg sa inne i salen, er at vi må forutsette at hvis myndighetspersoner fra norsk side møter Dalai Lama, så vil det forsinke arbeidet vårt med å normalisere forholdet vårt mellom våre to land, sier Brende til Dagbladet.

Hardt press Brende er under hardt press, det klart at det ennå ikke er tatt stilling til om noen fra den norske regjeringen skal delta når Dalai Lama besøker Norge og Stortinget, 25 år etter at han fikk Nobels fredspris.

- Nå har det snart gått fire år uten noen som helst kontakt. Norge har ingen innflytelse på viktige prosesser som foregår i Kina når det gjelder klima, når det gjelder energi og når det gjelder miljø og når det gjelder menneskerettigheter, og det regjeringa legger stor vekt på, er at vi skal gjenopprette det gode forholdet som var, og da skal vi bruke, selvsagt, det forholdet til å ta opp menneskerettigheter. Vi hadde jo en egen menneskerettighetsdialog på politisk nivå med Kina i mange år, og som var konstruktiv, og som bidro til at vi kan ta opp vanskelige saker som forsamlingsfrihet, som ytringsfrihet og spørsmålet om tibetanernes sitasjon, sier Brende til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer