SVARTE PRESSEN: Demokratene Sander Levin (i midten), Tim Ryan (t.v.) og Jim McDermott svarer pressen etter en debatt om handelsforholdet til Kina. Stormakten i øst varsler nå reaksjoner. Foto: AP/Scanpix
SVARTE PRESSEN: Demokratene Sander Levin (i midten), Tim Ryan (t.v.) og Jim McDermott svarer pressen etter en debatt om handelsforholdet til Kina. Stormakten i øst varsler nå reaksjoner. Foto: AP/ScanpixVis mer

Kina advarer USA mot handelskrig

Senatet i den amerikanske Kongressen åpner for å innføre straffeskatt på kinesiske varer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kontroversielle lovforslaget ble vedtatt med 63 mot 35 stemmer, til tross for advarsler både fra Kina og Det hvite hus.

Reaksjonene fra Beijing lot ikke vente på seg. Et klart brudd på WTOs regelverk og nærmest en invitasjon til handelskrig, lød de første kommentarene.

- Dette er et alvorlig brudd på WTO-reglene og kan ikke i seg selv løse USA problemer med egen økonomi og sysselsetting, sier en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet.

Det er uklart hvilken skjebne lovforslaget vil lide i Representantenes hus i Washington, men dersom det blir vedtatt åpner det for straffetoll på kinesiske varer.

USA har lenge vært frustrert over det de mener er Beijings manipulasjon av kursen på den kinesiske valutaen yuan, noe som gjør kinesiske eksportører et stort fortrinn i USA og bidrar til USAs kraftige handelsunderskudd med Kina.

Kritikere av lovforslaget peker på at en en kursheving for yuan bare vil bidra til økt produksjon i land som Vietnam og Malaysia, og ikke skape nye arbeidsplasser i USA.

(NTB)

FRUSTRERT: USA har lenge vært frustrert over det de mener er Beijings manipulasjon av kursen på den kinesiske valutaen yuan. Her svarer Obama om Kina-saken. Foto: EPA/Scanpix
FRUSTRERT: USA har lenge vært frustrert over det de mener er Beijings manipulasjon av kursen på den kinesiske valutaen yuan. Her svarer Obama om Kina-saken. Foto: EPA/Scanpix Vis mer