Kina advarer USA mot Irak-angrep

BEIJING (NTB-DPA-Reuters): Kinas utenriksminister Qian Qichen advarte i dag USA mot å gå til angrep på Irak. Qian ringte til USAs utenriksminister Madeleine Albright for å fortelle at president Jiang Zemin er svært bekymret over krisen rundt våpeninspeksjonene i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyhetsbyrået Xinhua, som meldte om telefonsamtalen, skrev at president Jiang er svært bekymret fordi krisen stadig tilspisser seg. - Kina er ikke tilhenger av maktbruk mot Irak, sa utenriksminister Qian til Albright.

Det er første gang Irak-krisen kommenteres på så høyt nivå i Kina etter at Irak avslo å gi FNs våpeninspektører fri adgang til alle anlegg.

Kina, som er fast medlem i FNs sikkerhetsråd, har gått imot å bruke makt for å løse opp situasjonen, men har samtidig vist en fast holdning overfor Bagdad og oppfordret landet til å følge Sikkerhetsrådets resolusjoner og krav om tilgang til steder FN-inspektørene mistenker for å være våpenlagre.

Utenriksminister Qian skal etter planen møte Russlands viseutenriksminister Grigorij Karasin i Beijing denne uka, og Irak-krisen blir trolig ett av samtaletemaene.

(NTB)