Kina anklager Rio Tinto-ansatte for bestikkelser

Droppet spionanklager.

ANKLAGES: Fire ansatte i gruveselskapet Rio Tinto er siktet for bestikkelse og for å ha avslørt kinesiske forretningshemmeligheter. (AP Photo)
ANKLAGES: Fire ansatte i gruveselskapet Rio Tinto er siktet for bestikkelse og for å ha avslørt kinesiske forretningshemmeligheter. (AP Photo)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina har siktet fire ansatte i gruveselskapet Rio Tinto for bestikkelser og for å ha avslørt kinesiske forretningshemmeligheter. Men alvorligere anklager om spionasje er droppet.

De fire ansatte i det anglo-australske gruveselskapet, blant dem australieren Stern Hu, har på urettmessig vis fått tak i forretningshemmeligheter om Kinas stål- og jernindustri, meldte det statlige nyhetsbyrået Xinhua onsdag.

Men nå har trolig kinesiske myndigheter «nedgradert» saken. Et klart tegn på det er at landets nasjonale sikkerhetstjeneste har gitt fra seg kontrollen over saken til den ordinære påtalemakten, opplyser en tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Det faktum at kinesiske myndigheter har droppet anklagen om at de fire har avslørt statshemmeligheter og gjort seg skyld i spionasje, viser at det ikke finnes beviser mot dem, ifølge Rio Tinto.

Gruveselskapet hevdet onsdag at både australieren og de tre kineserne som er arrestert, er uskyldige.

De fire ble arrestert 5. juli mens de førte omstridte samtaler om malmpriser med kinesiske stålverk. Saken ble raskt en belastning for forholdet mellom Kina og Australia, som er en hovedleverandør av jernmalm og andre ressurser til den raskt voksende kinesiske økonomien.
(NTB)