Kina åpner for dialog med Dalai Lama

Møter Dalai Lamas rådgiver i håp om å få stanset OL-bråket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kina kunngjør i dag at de vil imøtegå Dalai Lamas krav om å gjenoppta dialogen om Tibet.

Det er det kinesiske statlige nyhetsbyrået Xinhua som melder dette.

Kinas innenriksdepartement vil møte Dalai Lamas personlige rådgiver en av de første dagene, erfarer nyhetsbyrået - som regnes som en forlenget arm av myndighetenes offisielle informasjonsapparat.

- I lys av Dalai Lamas gjentatte oppfordringer om å gjenoppta samtaler, vil relevante deler av regjeringen ha kontakt og konsultasjoner med hans private rådgiver en av de første dagene, siteres en representant for myndighetene.

- Vår politikk overfor Dalai Lama har vært fast og døren står åpen for dialog, sier den ikke navngitte representanten.

- Vi håper at gjennom kontakten og konsultasjonene, vil Dalai Lamas side ta troverdige skritt for å stoppe aktiviteten ment å spritte Kina, stoppe planlegging og oppfordring til vold og stoppe bråket og sabotasjen mot OL i Beijing slik at vi får et klima for forhandlinger, sier myndighetene.

Opprøret i Tibet i begynnelsen av mars har blitt et mareritt for Kina, som er vertsland for sommer-OL i Beijing.

Fakkelstafetten, som skulle bli en festparade gjennom store deler av verden, er blitt en katastrofe for landet etter at demonstranter ødela festen i London, Paris og San Fransisco. Hele stafetten stod i fare for å bli avlyst, og en rekke statsledere i Europa gikk ut med klar melding om at de ikke vil stille på åpningsseremonien i Beijing.

PRESSET: Kina presses fra alle kanter i Tibet-spørsmålet, som har blitt et mareritt i forkant av OL i Beijing. Her markerer eksiltibetanere bursdagen til Panchen Lama i Katmandu. Foto: Scanpix
PRESSET: Kina presses fra alle kanter i Tibet-spørsmålet, som har blitt et mareritt i forkant av OL i Beijing. Her markerer eksiltibetanere bursdagen til Panchen Lama i Katmandu. Foto: Scanpix Vis mer

Kina har lagt all skyld på Tibets åndelige leder Dalai Lama, og mener han bevisst igangsatte opprøret i Tibet for å skade Kinas OL-vertskap. Dalai Lama har på sin side benektet dette og sier han på ingen måte kontrollerte opprøret. Videre åpnet han for å gå av som eksiloverhode.

Dalai Lama har foreløpig ikke kommentert dagens utspill fra Kinesiske myndigheter, men har hele veien sagt at dialog er eneste vei for å finne en fredelig løsning og sameksistens mellom Kina og Tibet.

Kina åpner for dialog med Dalai Lama