Kina åpner for krig

Den kinesiske folkekongressen vedtok i går en lov som gir regjeringen fullmakt til å bruke militær makt mot Taiwan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Loven ble innført etter at 2896 medlemmer av kongressen stemte for lovforslaget, 0 stemte mot.

Med denne loven vil Kina forsøke å avskrekke Taiwans president Chen Shui-bian fra å gjøre Taiwan og øystatens 23 millioner innbyggere selvstendige innen hans andre presidentperiode er over i 2008.

Dette året arrangeres også sommer-OL i Beijing, og Kina frykter at Taiwan skal utnytte dette til å erklære sin selvstendighet. Det vil bli vanskelig for Kina å gjennomføre OL og bruke våpen mot Taiwan samtidig.

-  Vi skal øke forberedelsen for en mulig militær konflikt, og utvide vår beredskap for krisehåndtering, avverge krig, og vinne kriger hvis kriger kommer, sa president Hu Jintao på et møte med militærkommisjonen søndag.

-  Markering

Ifølge lovteksten skal Kinas regjering «ta i bruk ikke-fredelige og andre nødvendige tiltak for å beskytte Kinas suverenitet og territoriale integritet».

Statsminister Wen Jiabao avviser at loven er en krigslov som truer Taiwan.

-  Dette er en lov for å fremme fredelig gjenforening, sa Jiabao på en pressekonferanse etter at loven var vedtatt. Han sa også at loven var en markering overfor krefter på Taiwan som går inn for formell løsrivelse fra Kina.

USA advarer

Politikere på Taiwan kaller loven en alvorlig trussel mot sikkerhet og stabilitet i Asia. USA, som er garantist for Taiwans sikkerhet, har tidligere advart Kina mot å vedta en slik lov, og har bedt EU om ikke å selge våpen til Kina. Bush-administrasjonen har hevdet at våpen fra Europa kan bli brukt mot amerikanske styrker i en konflikt mellom Kina og Taiwan.

USA har støtte fra Japan som ser Kinas enorme økonomiske og militære vekst som en mulig trussel.

TRAPPER OPP KONFLIKTEN: Reisende på togstasjonen i Beijing kunne i går følge pressekonferansen til Kinas statsminister Wen Jiabao direkte på storskjerm.
PROTESTER: Politikerne på Taiwan hadde bare ett svar på den nye trusselen fra Kina: knyttede never.