Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina avlyser nyttårsfeiringen

Opplever den verste vinteren på 50 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det meste har stoppet opp i Kina etter at landet opplever den verste vinteren på femti år. Et teppe av snø har lagt seg over landet og temperaturene er svært kalde.

Avlyser nyttår

Nå har kineserne sett seg nødt til å avlyse hele nyttårsfeiringen som opprinnelig skulle ha startet 7. februar, melder Sky News.

54 personer har dødd de to siste ukene, 25 av disse ble drept da en buss kjørte av en speilglatt vei.

Før det kalde været startet ble det antatt at 178,6 millioner kinesere, flere enn befolkningen i Russland, skulle reise til hjemstedet sitt for å feire nyttår med familie og venner.

De fleste av disse er arbeidere som forsøkte å ta seg hjem fra Guangdong-provinsen. Denne provinsen kalles «verdens fabrikk» ettersom alt fra Ipod til Nikes joggesko produseres her.

Står igjen

Men alt for mange ble stående igjen på perrongene uten at det gikk noe tog på grunn av kulde og snøvær. Mens de som tok sjansen på å komme seg hjem med bil eller buss risikerte farlige glatte veier.

image: Kina avlyser nyttårsfeiringen

Flere byer er mørklagte på grunn av at snøfallet har ødelagt strømlinjer, og forsinket kulleveringen.

Store plakater på togstasjonen i Guangdong-provinsens hovedstad, Guangzhou, oppfordrer arbeiderne til å få refundert togbillettene og heller returnere til fabrikkene, skriver AP.

Sover ute

Til nå har 200 000 arbeidere returnert til fabrikkene hvor de jobber, mens flere hundre tusen fortsatt holder seg på togstasjonene, i håp om å komme seg hjem.

En av dem er Wang Jigen. Den 50 år gamle arbeideren ville ikke returnere sin togbillett fordi han ikke har noe sted å bo. Han har ikke råd til hotell og nå sover han ute mens han venter på at togtrafikken skal komme i gang igjen slik at han kommer seg hjem.

- Sist natt sov jeg utenfor en bussgarasje. Jeg aner ikke hvor jeg skal sove i natt eller hvordan jeg skal komme meg hjem, sier han til AP.

Landets president, Hu Jintao advarer mot mer uvær. Til nå har myndighetene gitt knappe 93 millioner kroner i nødhjelp til seks provinser og en region som er hardt rammet av det tøffe vinterværet.

SNØVÆRET RASERER: Flere byer er mørklagt og bygninger ødelagt som følge av det tunge snøværet. Foto: AFP/Scanpix
SNØVÆRET RASERER: Flere byer er mørklagt og bygninger ødelagt som følge av det tunge snøværet. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
SÅ KALDT: Apene i Qianling Park trykker seg tett sammen for å holde varmen i kulda.
VIL HJEM: 176,8 millioner kinesere forsøker å komme seg hjem til nyttårsfeiringen som skulle startet 7. februar.
GRAVER FRAM VEIBANEN: Militæret har blitt kalt ut for å grave fram gjensnødde veier.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media