Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina: Baby født fire år etter foreldrenes død

Et spebarn i Kina ble født av en surrogatmor, fire år etter at foreldrene døde i en bilulykke.

SURROGATI: En guttebaby fra Kina ble født fire år etter at foreldrene hans døde - ved hjelp av en surrogatmor.
SURROGATI: En guttebaby fra Kina ble født fire år etter at foreldrene hans døde - ved hjelp av en surrogatmor. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreldrene døde ifølge BBC i en trafikkulykke i 2013. Før ulykken hadde paret fryst ned flere av kvinnens egg i håp om å senere kunne få barn gjennom prøverørsbefruktning.

Barnet ble født i desember av en surrogatmor fra Laos, men saken ble rapportert om først denne uken, ifølge BBC.

Eggene ble lagret på et sykehus i den kinesiske byen Nanjing, og lå der da paret ble drept i ulykken. I ettertid har parets foreldre jobbet lenge med å få lov til å bruke eggene.

Det skulle vise seg å være en utfordring. Ifølge BBC fantes det ikke presedens rundt hvorvidt foreldrene kunne arve barnas nedfryste egg. Det tok tid før de fikk lov til å ta eggene, og etter det fikk de nye problemer med hvor eggene nå kunne lagres. Surrogati er dessuten ulovlig i Kina, så de fire aspirerende besteforeldrene måtta ta eggene med ut av landet for å få befruktet dem.

Dermed gikk ferden til Laos, hvor kommersiell surrogati er lovlig. Der ble en surrogatmor gravid med fosteret, og barnet, en gutt, ble født i desember i fjor. Saken ble likevel først rapportert om i kinesiske medier denne uka.

Ettersom det ikke fantes noen foreldre til barnet, måtte alle besteforeldrene ta DNA-test for å bevise at barnet faktisk var deres barnebarn.

Eggdonasjon går i utgangspunktet ut på at eggceller tas ut av en kvinne, som er donoren, blir befruktet med sædceller, og settes inn i en annen kvinne som bærer fram barnet.

Dette er foreløpig ulovlig i Norge, men debatten har rast i for- og etterkant av Høyres landsmøte forrige helg, hvor partiet vedtok å si ja til eggdonasjon.

Å tillate eggdonasjon er likevel omdiskutert. Mange mener blant annet at det vil være en kort vei over til surrogati. Forskjellen er at kvinnen som går gravid ved eggdonasjon beholder barnet selv, mens hun ved surrogati gir barnet fra seg etter å ha født.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!