SIER NEI:   I forrige uke trakk kinesiske myndigheter det populære dramet «Avhengig» fra landets TV-skjermer - et program der fire av rollene er i homofile forhold. Fredag melder The Guardian at kanselleringen er en del av et større forbud mot å vise homofili på kinesisk TV. Foto: Foto: Xinhua/Li Gang
SIER NEI: I forrige uke trakk kinesiske myndigheter det populære dramet «Avhengig» fra landets TV-skjermer - et program der fire av rollene er i homofile forhold. Fredag melder The Guardian at kanselleringen er en del av et større forbud mot å vise homofili på kinesisk TV. Foto: Foto: Xinhua/Li GangVis mer

Kina bannlyser homofili fra sine TV-kanaler

Sammen med utroskap og andre ting myndighetene vurderer som kulturelt skadelige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke trakk kinesiske myndigheter det populære dramaet «Avhengig» fra landets TV-skjermer - et program der fire av rollene er i homofile forhold.

Fredag melder The Guardian at kanselleringen er en del av et større forbud mot å vise homofili på kinesisk TV.

Forbudet omfatter også seksuelle overgrep, seksuell vold, incest og andre ting som myndighetene har definert som vulgært, umoralskt eller skadelig innhold for landets befolkning.

Nei til drikking Heller ikke drikking av alkohol, røyking, utroskap eller utfordrende klær kommer til å havne på luften i Kina som følge de nye lovene.

Den britiske avisa skriver at avgjørelsen føyer seg inn blant en omfattende sensur vedtatt etter at Xi Jinping, Kinas øverste politiske leder, kom til makten i 2012.

I 2014 ble TV-programmet «Keiserinnen av Kina» tatt av skjermen. Dette fordi den viste scener der skuespillerne var lettkledde og viste for mye bryster.

Lang historie i kulturell sensur TV-programmet ble til sist sendt i en sensurert versjon, noe som ikke skjedde med en dokumentar om en ung, homofil kineser laget i 2015.

Dokumentaren, med et navn tilsvarende «Moder regnbue» på norsk, ble i september i fjor tatt av alle kinesiske nettsider.

Guardian skriver at de nye lovgivningene har satt sinnene i kok hos aktivister for homofiles rettigheter i Kina.

Gruppa har lenge hatt det tøft i landet der homofili først ble lovlig i 1997, for så å bli tatt av landets lister over mentale sykdommer i 2001.

- Vil styre hva som er sosialt akseptabelt
Bjørnar Sverdrup-Thygeson er forsker ved NUPI. Han regner den siste lovgivningen som i tråd med den politiske viljen i Kinas kommunistparti til å ta et strammere grep om mediehverdagen i landet.

Dette i en periode der myndighetene er presset både politisk og økonomisk.

- I denne situasjonen ønsker Jinping å underbygge egen legitimitet ved å rette skyts mot det han og partiet regner som umoralsk. Han ønsker å sette retningslinjer for hva som skal regnes som sosialt akseptabelt, sier Sverdrup-Thygeson til Dagbladet.

Han legger til at det har lenge vært en understrømning i kinesisk politikk der for eksempel nakenhet har blitt sett på som skadelig.

- Det som skjer nå i Kina, kan sammenlignes med en tendens som har vært i Russland. Politisk innstramning av lover har gått hånd i hånd med å støtte opp om det som regnes som landets tradisjonelle kjerneverdier, sier Bjørnar Sverdrup-Thygeson.