CORNED BEEF: Her illustreres ingrediensene til corned beef. Et Facebook-innlegg som er delt 26 000 ganger skapte et rykte om at Kina solgte menneskekjøtt til Afrika. Det fikk Kina til å steile. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
CORNED BEEF: Her illustreres ingrediensene til corned beef. Et Facebook-innlegg som er delt 26 000 ganger skapte et rykte om at Kina solgte menneskekjøtt til Afrika. Det fikk Kina til å steile. Illustrasjonsfoto: NTB ScanpixVis mer

Kina benekter å ha eksportert marinert menneskekjøtt til afrikanske matvarebutikker

Lokalavis skrev at årsaken var at Kina mangler plass til å gravlegge sine døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Vær så snill å spre dette til alle deres kontakter. Dette er veldig viktig».

Slik starter et Facebook-innlegg som har skapt furore i afrikanske land, og som har medført at kinesiske myndigheter har måttet gå ut i media og avkrefte et horribelt rykte.

«Kinesiske folk har begynt å produsere corned beef av kinesiske lik og sender det til Afrika. Hold dere unna corned beef, uansett merke.», står det videre i innlegget som er delt over 26 000 ganger.

I tillegg til Facebook-innlegget, ble det laget en sak om eksport av menneskekjøtt i en lokal zambisk avis - der avisa hevder at en anonym zambisk kvinne som bor i Kina sier at eksport av menneskekjøtt til Afrika finner sted.

Marinerte døde kropper Kvinnen hevder i lokalavisa ifølge All Africa at kinesiske storfekjøtt-produsenter samler inn døde kropper, marinerer dem, pakker dem i hermetikkbokser og kaller det «corned beef».

Det har ført til et offisielt dementi fra Kina.

- En lokal tabloidavis sprer et rykte og hevder at Kina bruker menneskekjøtt for å lage corned beef og selger det til Afrika. Dette sludderet har ingen grobunn i virkeligheten og disse anklagene er totalt uakseptable for oss, sa den kinesiske ambassadøren til Zambia, Tang Youming, ifølge kinesiske Xin Hua News Agency.

- Herved uttrykker vi vår ytterste frustrasjon og vi fordømmer slike handlinger på det sterkeste, legger ambassadøren til.
Spekulerte i årsaken Kvinnen som skal ha blitt sitert av lokalavisa sier at hun oppdaget eksporten av menneskekjøtt da hun var på et intervju hos en kjøttprodusent i Kina.

- Jeg ble så jaget bort fra området da de fant ut at jeg var fra Sør-Afrika, er den anonyme kvinnen sitert i avisa.

Hun skal videre ha sagt at grunnen måtte være Kinas overbefolkning, og påpekte at landet ikke kunne finne plass til å begrave alle de døde.

Her må det faktisk legges til at Washington Post i 2013 rapporterte om at det var fullt på Kinas gravplasser, og at myndighetene ville belønne de som valgte å begraves til havs. Allerede er kremasjon påbudt i de store byene.

Bare oppspinn Nettstedet Snopes.com, som blant annet avkrefter rykter spredd i sosiale medier, har konkludert med at det hele mest sannsynlig bare er oppspinn.

I Facebook-innlegget hvor det hele startet, er lagt til bilder av menneskekropper i et slakteri. Ifølge nettstedet stammer disse bildene fra en rekke forskjellige kilder, men minst et av dem ble tatt i 2012 under et markedsføringsstunt for dataspillet Resident Evil 6.

I markedsføringsstuntet ble en kjøttvareforretning som solgte kjøtt fra flådde replika-menneskekropper oppført på et marked i London, ifølge nettstedet.

Stor investor Zambias viseforsvarsminister, Christopher Mulenga, lover at zambiske myndigheter vil etterforske sakene fra lokalavisa og sosiale medier.

Han ønsker nemlig å bevare de gode relasjonene mellom det sentralafrikanske landet og supermakten Kina. Sistnevnte har investert mye penger i Zambia, spesielt i gruveindustrien.

Men Zambia er nå inne i en økonomisk nedgangsperiode, og fabrikker og andre prosjekter er lagt på is, skriver britiske The Independent. Dette har skapt misnøye i landet, som også har slitt med rituelle heksedrap.

Ifølge Foreign Policy er det funnet flere zambiere som er brent til døde i hovedstaden Lusaka den siste tiden. Likene mangler blant annet både hjerter og kjønnsorganer.