Kina ber om ro i Burma

Kina ber for første gang militærjuntaen vise «beherskelse», men vil ikke fordømme voldsbruken mot demonstrantene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Som nabo er Kina svært bekymret for situasjonen i Burma, sa det kinesiske utenriksdepartementets talskvinne Jiang Yu på en pressekonferanse torsdag.

- Vi håper at partene i konflikten vil beherske seg og håndtere problemene som har oppstått på en slik måte at det ikke fører til ytterligere komplikasjoner, sa hun.

Det er første gang Kina offentlig ber militærjuntaen vise tilbakeholdenhet.

Vestlige diplomater håper den forsiktige uttalelsen signaliserer større vilje i Beijing til å legge press på juntaen i Burma.

- Kina et stort problem

Democratic Voice of Burma mener militærjuntaen vil fortsette sin offensiv så lenge Kina og Russland støtter dem.

I januar forsøkte FNs sikkerhetsråd å vedta en resolusjon mot landet, men Russland og Kina nedla veto.

- Det er er stort problem. Så lenge Kina og Russland gir dem grønt lys kan de gjøre hva de vil, sier nyhetsredaktør Moe Aye i radiostasjonen Democratic Voice of Burma til Dagbladet.no.Innflytelse

BER OM BEHERSKELSE: Kina er uten tvil det landet som har størst påvirkningskraft overfor militærjuntaen. Foto: SCANPIX
BER OM BEHERSKELSE: Kina er uten tvil det landet som har størst påvirkningskraft overfor militærjuntaen. Foto: SCANPIX Vis mer

Kina er uten tvil det landet som har størst påvirkningskraft overfor militærjuntaen. Til nå har makthaverne i Beijing karakterisert uroen i Burma som et «indre anliggende», som de ikke vil blande seg inn i.

I FNs sikkerhetsråd natt til torsdag avviste Kina alt snakk om sanksjoner mot Burma eller en FN-fordømmelse av juntaens maktbruk.

Samtidig har Kina drevet et stille diplomati for å få militærjuntaen til å dempe undertrykkelsen og søke forsoning med opposisjonen, opplyser vestlige diplomater i Beijing. Men det er høyst usikkert om Kina vil gå lenger i å presse juntaen, sier de.

De kinesiske makthaverne satte selv inn soldater mot demokratidemonstranter på Den himmelske freds plass i 1989.

De er også redde for smitteeffekten munkeopprøret i Burma kan ha for den buddhistiske befolkningen i Tibet.


Strategiske interesser

Det viktigste for Kina er ro og stabilitet i Burma, der kinesiske selskaper har betydelige interesser. Kina er Burmas suverent viktigste handelspartner, og samhandelen vokser raskt.


Burma har betydelige olje- og gassressurser, og en gassrørledning til Kina er planlagt. Det er også planer om en direkte veiforbindelse fra Kina til Indiahavet gjennom Burma.

Men samtidig ønsker ikke Kina at støtten til juntaen i Burma skal ødelegge deres internasjonale omdømme, særlig foran neste års olympiske sommerleker.

Menneskerettsforkjempere håper Kina kan presses til å bruke sin innflytelse overfor juntaen i Burma, på samme måte som overfor regjeringen i Sudan tidligere i år.

Der var kinesisk press avgjørende for at Khartoum-regjeringen omsider gikk med på utplassering av en FN-styrke i Darfur.