INNFØRER SANKSJONER:   Sør-Koreas president Lee Myung-bak vil bringe konflikten med Nord-Korea inn for Sikkerhetsrådet. Sør-Korea får full støtte fra USA og Barack Obama i konflikten med Nord-Korea. USA ber Nord-Korea stanse sin fiendtlige og truende oppførsel. Foto: REUTERS / Lee Jae-Won / SCANPIX  REUTERS/Lee Jae-Won
INNFØRER SANKSJONER: Sør-Koreas president Lee Myung-bak vil bringe konflikten med Nord-Korea inn for Sikkerhetsrådet. Sør-Korea får full støtte fra USA og Barack Obama i konflikten med Nord-Korea. USA ber Nord-Korea stanse sin fiendtlige og truende oppførsel. Foto: REUTERS / Lee Jae-Won / SCANPIX REUTERS/Lee Jae-WonVis mer

Kina ber om ro mellom Nord- og Sør-Korea

Nekter å ta side i konflikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Sør-Korea får full støtte fra USA i sanksjonene de har iverksatt mot Nord-Korea i jakten på en beklagelse etter at et sørkoreansk marinefartøy sank i mars. Kina ber om tilbakeholdenhet og ro.

- Nord-Korea må stoppe den provoserende oppførselen, sier USAs utenriksminister Hillary Clinton og ber Kina om felles innsats for å dempe gemyttene på den koreanske halvøya.


Clinton ber kineserne om å stå sammen med USA. Men Kina er Nord-Koreas nærmeste allierte i regionen, og mandag ba Beijing igjen om tilbakeholdenhet og forsiktighet i saken.


- Kina håper partene fortsatt vil vise ro og tilbakeholdenhet og takle relevante spørsmål på en god måte, sa Ma Zhaoxu i det kinesiske utenriksdepartementet til Xinhua.


Kineserne vil ikke ta side i saken fordi de frykter det skal svekke Kim Jong-ils grep om makten, skriver Reuters.


Ustabilt

Få analytikere tror de to koreastatene vil tørre å gå til krig mot hverandre. Nords militære kraft vil ikke kunne hamle opp med sørkoreanske og amerikanske, og sør frykter økonomiske konsekvenser og investorflukt, påpeker ekspertene.


Men situasjonen er blitt svært ustabil etter at det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan sank i mars. Myndighetene i Seoul la nylig fram en granskingsrapport som konkluderte med at Cheonan trolig ble senket av en nordkoreansk torpedo.Stanser handelSør-Koreas president Lee Myung-bak kunngjorde mandag at landet stanser all handel med det utfattige Nord-Korea og vil forby nordkoreanske lasteskip adgang til sørkoreansk farvann.

Landet krever en offentlig beklagelse fra nord.


Sør-Korea har varslet at de vil gå til FNs sikkerhetsråd med anklagene om et nordkoreansk torpedoangrep. Lee slår fast at Nord-Korea skal betale prisen for å ha senket marinefartøyet, og han påberoper seg retten til selvforsvar dersom nordkoreanerne skulle reagere militæret.


Sørkoreanerne krever at myndighetene i nord straffer de ansvarlige, men Nord-Korea avviser anklagene og hevder at bevisene er fabrikkerte.


Amerikansk støtte

Det hvite hus sier det støtter president Lees krav om en offentlig beklagelse.


- Vi ber også om at Nord-Korea stanser den fiendtlige og truende oppførselen og straffer de ansvarlige for angrepet i mars, sier pressetalsmann Robert Gibbs.


- Det skal ikke være noen tvil om at USA støtter Sør-Koreas krav i denne saken, fortsatte Gibbs, som også opplyste at president Obama har beordret en gjennomgang av amerikanernes politikk overfor Nord-Korea.


Propaganda

Samtidig som Sør-Korea setter i gang sanksjonene, gjenopptar landet også praksisen med å sende ut anti-nordkoreansk propaganda fra høyttalere langs den strengt bevoktede grensen mellom landene. Propagandakringkastingen har siden 2004 vært innstilt fra begge parter.


Nord-Koreas myndigheter varsler at de vil skyte mot høyttalerne dersom propagandasendingene settes i gang.

I det nordkoreanske kommunistpartiets avis sto det mandag at anklagene om angrepet på fartøyet Cheonan er den sørkoreanske presidentens forsøk på å lede oppmerksomhet bort fra egen upopularitet.


(NTB)KREVER STRAFF:  Sørkoreanske soldater ser på president Lee Myung-baks tale der han krever at Nord-Korea straffer de ansvarlige for torpederingen av det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan i mars. Foto: REUTERS / Jo Yong-Hak / SCANPIX
KREVER STRAFF: Sørkoreanske soldater ser på president Lee Myung-baks tale der han krever at Nord-Korea straffer de ansvarlige for torpederingen av det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan i mars. Foto: REUTERS / Jo Yong-Hak / SCANPIX Vis mer