VIL FORHANDLE:  Irans president Mahmoud Ahmadinejad åpnet tidligere denne uka for forhandlinger om landets atomprogram. Foto: EPA/SCANPIX
VIL FORHANDLE: Irans president Mahmoud Ahmadinejad åpnet tidligere denne uka for forhandlinger om landets atomprogram. Foto: EPA/SCANPIXVis mer

Kina ber stormaktene om å ta Iran-tilbud på alvor

Vil forhandle om atomprogrammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Irans tilbud i forhandlingene om landets atomprogram må tas opp til vurdering, mener Kina.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad sa tidligere i uka at han kan gå med på å sende lavanriket uran ut av landet for å få det videreforedlet til atombrensel, slik Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har foreslått.

De seks stormaktene som er i forhandlinger med Iran, må se nærmere på dette tilbudet og undersøke om Iran virkelig ønsker en løsning, sier en kinesisk diplomatkilde i dag.

Kinas utenriksminister Yang Jiechi sa tidligere samme dag at han mente det fortsatt var mulig å finne en diplomatisk løsning i konflikten.

Forhandlere fra de seks stormaktene - Frankrike, Kina, Russland, Storbritannia, Tyskland og USA - holdt i dag en telefonkonferanse for å drøfte forhandlingsstrategien overfor Iran og muligheten for nye sanksjoner mot landet, opplyser utenriksdepartementet i USA.

Vestlige stormakter frykter at Iran skal misbruke sitt atomprogram til å utvikle atomvåpen.

Iran selv nekter for at landet har slike planer.

(NTB)