Kina bestiller tonnevis av norske kyllingføtter

De amerikanske er ikke lenger velkomne.

FØTTER I FOKUS: Kina vil ikke lenger kjøpe kyllingføtter fra USA, og nå har Norilia fått bestilling på 20 tonn kyllingføtter i uka fra kineserne. (AP Photo/Greg Baker)
FØTTER I FOKUS: Kina vil ikke lenger kjøpe kyllingføtter fra USA, og nå har Norilia fått bestilling på 20 tonn kyllingføtter i uka fra kineserne. (AP Photo/Greg Baker)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kina og USA er på god vei til en aldri så liten handelskrig, melder Reuters, og det er kyllingen som står i fokus.

Kina har ifølge Reuters stanset import av amerikanske kyllinger. Kinesiske importører meldte i forrige uke at kinesiske myndigheter ikke har utdelt nye importgodkjennelser, noe som effektivt vil blokkere all import av amerikanske kyllingprodukter ut 2009.

Importnekten kan komme som en følge av amerikanernes planlagte 2010-budsjett der et forbud mot å importere kinesiske kyllingprodukter er foreslått.

20 tonn i uka fra Norge
Samtidig som Kina kutter ned på kyllingimporten fra statene, kommer nyheten om at det Nortura-eide selskapet Norilia har inngått en avtale med Kina om å levere 20 tonn kyllingføtter i uka.

Administrerende direktør i Norilia, Morten Sollerud, kjenner ikke til handelsfeiden mellom Kina og USA.

- Dette var ukjent for meg, det var absolutt ikke det som var årsaken for vår avtale med Kina, sier Sollerud.

Sollerud forteller at Norilias fremste oppgave er å skape merverdier fra restprodukter, og fant ut at det er meget stor etterspørsel på kyllingføtter.

- I Kina er kyllingføtter mye brukt som tilsetning i supper. De norske føttene blir å regne som særlig eksklusive, med god smak og garantert frie for salmonella, sier disponent Rune Birkeland i Norilia.

Dårlig nytt for USA
Kyllingføtter har hittil kun blitt malt opp og brukt i minkfor. Det er første gang de eksporteres for å bli mat for mennesker.

- Maskiner og utstyr blir i disse dager installert i Norturas kyllingslakteri i Elverum. Etter planen skal den første leveransen skipes av sted i september, sier Birkeland.

Slakteriet har kapasitet til å levere 20 tonn kyllingføtter i uka. I starten vil volumet trolig ligge rundt 15 tonn. Norilia regner med å få mellom fire og seks kroner per kilo.

Kina har vært et enormt marked for amerikanske kyllingføtter, og kjøpte 421 000 tonn til en verdi av nærmere 1,7 milliarder kroner. Dersom det blir et offentlig handelsbrudd mellom Kina og USA betyr dette store tap for det amerikanske markedet, og kyllingføttene kommer til å bli brukt til fôr.