Kina boikotter klimasamtaler med Norge

To dager før fredsprisen deles ut, nekter Kina å ha politiske møter om klima med Erik Solheim og Jens Stoltenberg.

FÅR IKKE SNAKKE MED KINA: Kina er et nøkkelland i klimaforhandlingene, men nekter å snakke med Jens Stoltenberg og Erik Solheim på grunn av fredsprisen.
FÅR IKKE SNAKKE MED KINA: Kina er et nøkkelland i klimaforhandlingene, men nekter å snakke med Jens Stoltenberg og Erik Solheim på grunn av fredsprisen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CANCUN (Dagbladet.no): Kina spiller en nøkkelrolle i klimaforhandlingene i Cancun. Men Kina nekter å snakke med Norge også her. Årsaken er fredsprisen, som fredag deles ut til menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo.

- Markerer
- De markerer tydelig ved at de ikke vil holde politiske møter, heller ikke her i Cancun, sier miljøvernminister Erik Solheim til Dagbladet.

- Skader dette forhandlingsprosessen?

- Det viktigste er forholdet mellom USA og Kina, ikke mellom Kina og Norge. Men det er ingen tvil om at Kina opplever fredsprisen som et ledd i et vestlig korstog mot deres styreform, sier Solheim.

Men ifølge miljøvernministeren stopper ikke det praktiske samarbeidet.

- Vi møttes i Beijing nettopp, der kineserne ønsket et samarbeid om kvotemarked i Kina. De mottok nylig Børge Brende veldig godt (generalsekretær i Røde Kors, journ.anm.), og har ikke gjort tiltak overfor norsk næringsliv, sier Solheim.

Skuffet over Obama
Den andre hovedrolleinnehaveren i Cancun er USA. I går gikk Solheim hardt ut mot amerikanerne, fordi de står så hardt på sitt. USA vil ikke å bli med på en ny Kyoto-avtale, som vil forplikte i-land til utslippskutt. Lanadet ønsker heller en avtale der også store økonomier i utvikling, som Kina og India, er med og tar på seg utslippskutt. Disse må kunne måles og kontrolleres. USA vil heller ikke bli med på en løsreven regnskogavtale uten å få noe tilbake. Amerikanerne frykter for egen økonomi og egne arbeidsplasser, og klimaarbeidet er mindre prioritert nå som republikanerne har flertall i Representantenes hus. Men Erik Solheim antyder at han er skuffet over Barack Obama, og mener verden ville ha vært et bedre sted om han hadde prioritert klimasaken høyere.

- USA kunne raskt alene ha løst opp i problemene og fått mange brikker på plass. Det ønsker Obama og forhandlingsleder Todd Stern egentlig, men de må ivareta egne interesser. Obama gjorde et bevisst valg da han satset på helsereformen først, deretter økonomi og klima på tredje plass. Hadde han satt klima på første plass, ville han ha fått gjennom klimaloven. Innenrikspolitikken dominerte valget i USA, og det er forståelig, men verden lider under det, sier Erik Solheim.