Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kina: Bombestans først

NATO må stanse sin bombing av Jugoslavia, før FNs sikkerhetsråd kan begynne å drøfte en løsning på Kosovo-konflikten, sa kinesiske ledere til EUs spesialutsending Martti Ahtisaari i Beijing i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ahtisaari ser likevel lyst på utsiktene til at Kina vil støtte et forslag til resolusjon om fred i Kosovo. Da han reiste fra den kinesiske hovedstaden sa Ahtisaari at han håper og tror Sikkerhetsrådet om kort tid kan begynne å drøfte spørsmålet.

- Jeg forlot møtene helt overbevist om at Kina alltid har ønsket en slutt på bombingen og en fredelig løsning på hele konflikten. Hvis den politiske viljen er til stede, tror jeg det fins en mekanisme for fred som vi kan få til å fungere, framholdt Ahtrisaari.

Motstridende

Statskontrollerte kinesiske mediers omtale av samtalene i Beijing var usedvandlig sprikende i tone og innhold. Rikskringkastingen meldte at kineserne holdt en «tøff tone mot NATOs maktpolitikk og hykleri», mens det offisielle nyhetsbyrået Xinhua beskrev møtene nøkternt og uten å gjengi kinesisk kritikk.

Den finske presidenten møtte i dag sin kinesiske kollega Jiang Zemin for å få regjeringen i Beijing med i aktivt arbeid for en fredsløsning på Balkan.

- Bombingen bør opphøre før Sikkerhetsrådet drøfter denne saken. Dette har hele tiden vært Kinas holdning, og Kina vil også heretter opptre konsekvent, sa det kinesiske utenriksdepartements talskvinne Zhang Qiuye, som ikke kommenterte samtalene mellom Ahtisaari og Jiang Zemin direkte.

Vetorett

Som fast medlem av FNs sikkerhetsråd har Kina vetorett, men Zhang truet ikke direkte med at kineserne ville benytte seg av denne muligheten til å blokkere en Kosovo-resolusjon i Sikkerhetsrådet. Hun nøyde seg med å si at kineserne måtte få tid til å studere en endelig versjon av fredsplanen.

FNs generalsekretær Kofi Annan sa i går at han venter et raskt vedtak i Sikkerhetsrådet, men spådde samtidig at de vestlige land først må forhandle med Kina for å vinne støtte til en Kosovo-resolusjon. Kinas motvilje skyldes dels NATOs bombing av landets Beograd-ambassade 7. mai, der tre kinesere ble drept.

(NTB-Reuters)